Denominació d’Origen Protegida Siurana

2011-11-12 14.55.02L’oli d’oliva sorgeix a partir del suc natural del fruit de l’olivera, l’oliva. En el seu origen es va començar a extreure oli d’oliveres silvestres, més tard a Egipte es va començar el cultiu de l’olivera cap al 2000 abans de Crist, i s’utilitzava amb fins cosmètics, però aviat es va estendre per tot el mediterrani com un dels productes més importants d’aquest com el pa i el vi.

La qualitat de l’oli es defineix en les seves determinacions químiques com el grau d’acidesa, l’estat d’oxidació o la detecció de components anòmals, alhora que dels resultats sensorials de les persones que el tasten. També influeix en la qualitat de l’oli l’estat de les olives abans d’ésser premsades i el temps que passa des de que es recullen les olives i es molen. D’aquesta manera, els tastadors experts consideren que l’oli més bo i que conserva totes les seves propietats és l’oli que s’obté amb la primera premsada en fred i que s’anomena oli d’oliva verge extra.

L’oli d’oliva és a més a més, un aliment molt beneficiós per a la salut, ja que ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars i fins i tot alguns càncers. L’oli d’oliva té moltes propietats antioxidants gràcies a les vitamines A i E i als compostos fenòlics. Aquesta és una de les principals raons per les quals la dieta mediterrània es conegui com una dieta saludable. La qualitat i el valor de l’oli de l’oliva ha fet que a Catalunya es creïn Denominacions d’Origen Protegides per designar la procedència d’una zona geogràfica determinada i característiques d’aquest producte. Actualment, existeixen les Denominacions d’Origen Protegides de l’Oli de Siurana, l’Oli de les Garrigues, l’Oli del Baix Ebre-Montsià, l’Oli de la Terra Alta, i es troba en procés de reconeixement comunitari l’Oli de l’Empordà.

La Conca de Barberà es troba dins l’àmbit geogràfic de la Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de Siurana, just en la seva frontera amb la Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de les Garrigues. La zona de producció de la Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de Siurana la componen les comarques de l’Alt Camp, El Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat, La Ribera d’Ebre i El Tarragonès. La Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de Siurana ve regulada per un organisme oficial creat per controlar i garantir l’origen i l’elaboració, així com la defensa i la promoció de l’Oli amb D.O.P. “Siurana”, i certifica que l’oli comercialitzat amb aquesta etiqueta ha estat produït a la zona geogràfica esmentada, que ha estat elaborat segons la seva pròpia normativa i controlat segons els seus paràmetres de qualitat.

L’oli de Siurana procedeix doncs de la recollida manual i directa de la varietat d’oliva “Arbequina” i alguns padrins de les contrades diuen que l’oli de les olives arbequines com més amunt més bo és, sigui com sigui l’oli d’oliva és, com el vi, un altre producte excel·lent i reconegut a tot el món, per tant un altre motiu per estar orgullosos de la nostra terra. Per acabar, recordar que aquests dies de l’any és el moment idoni per tastar l’oli novell i abastir les llars d’oli per la resta de l’any.

[Josep Saperes]