Astronomia i vins biodinàmics

Aquest estiu a la Conca de Barberà, gràcies a l’Alexandre Bonanit i el Jordi Llorens, hem pogut gaudir de nits d’observació astronòmica en el tros conjuntament amb un tast de vins ecològics i naturals. Una nit serena, al tros, amb un telescopi, un dia de fruita segons el calendari biodinàmic, mentre tastes alguns dels vins naturals de la nostra comarca, es pot convertir en una experiència sensorial molt digna de viure i compartir.

A la vegada, tal experiment, et convida a concebre el vi natural i el vi biodinàmic com a un producte fruit de l’equilibri de les energies del Cosmos i la influència que aquest té amb els éssers vius, com ho és un cep i la terra on arrela i es desenvolupa. La comarca de la Conca de Barberà té poca contaminació lumínica. Per les nits, podem gaudir d’un cel estrellat i observar amb nitidesa les constel·lacions definides pels homes el llarg de la història formant dibuixos imaginaris en els que s’identifiquen objectes i figures pròpies de cada cultura.

Aquests han donat peu a llegendes i contes que han anat transmetent-se generació rere generació. Així doncs, observant el cel clar de la nit, hom recupera el sentiment de la perdurabilitat de les coses naturals, sensació un tan distant en la societat de la immediatesa d’avui acostumada a viure grans canvis artificials en pocs períodes de temps.

La influència dels astres i les constel·lacions a la vida dels éssers vius, i la capacitat de l’home per conèixer les lleis i les forces esotèriques que actuen en la formació i el desenvolupament vegetatiu, són les bases científic-espirituals que serveixen de guia als viticultors biodinàmics. La biodinàmica ofereix els agricultors i viticultors més innovadors i intrèpids una nova oportunitat de tenir un producte  de qualitat, reconegut internacionalment, totalment singular i respectuós amb el medi davant la globalització.

Josep Saperes