Alternatives

1399341_659963390711266_840593546_oAlternatives, aquest és el nom d’una sèrie de jornades que la Cultural Jordi Francolí de l’Espluga ha preparat, per aquests propers mesos, amb la voluntat d’informar sobre les alternatives existents en diferents àmbits de la nostra vida. Aquesta iniciativa vol dur a la Conca de Barberà entitats, moviments o persones de referència que expliquin com funcionen i quina és l’acció que desenvolupen, ja sigui dins la pròpia comarca o fora de la mateixa.

La primera conferència, a càrrec d’un membre de Fiare Banc, va tindre lloc el passat 16 de novembre a l’Espluga i va tractar sobre la banca ètica com a alternativa a la banca convencional. Aquest mes, hi ha prevista una conferència pel proper 21 de desembre a càrrec de la cooperativa SOM ENERGIA sobre les alternatives en el camp del consum energètic. Al mes de gener, es parlarà d’alimentació i consum alimentari. Com es pot apreciar en les línies anteriors, la idea de la Cultural Jordi Francolí és realitzar una conferència d’un tema que preocupi a la societat cada mes i es planteja, de moment, fixar cap data de finalització d’aquest cicle.

Per a qui no la conegui, l’Associació Cultural Jordi Francolí és un col·lectiu de l’Espluga de Francolí que va néixer després de la mort del Jordi Francolí, tot i que abans ell mateix ja havia treballat per fixar les bases per crear una organització semblant. L’associació, a part de donar a conèixer el llegat artístic del jove cantautor, reeditar la seva obra musical, etc., treballa en diversos àmbits. En l’àmbit social promou la reflexió, el coneixement de diverses maneres de gestió, etc. Han realitzat activitats com mercats d’intercanvi, cinefòrums, taules rodones, debats, xerrades, tallers… En l’àmbit cultural i musical, treballen per oferir un espai a artistes i músics del territori per a que puguin desenvolupar el seu potencial artístic i, en conseqüència, han dut a terme diversos cicles d’actuacions, concerts, etc.

És vital per la comarca l’activitat que realitza aquesta associació, així com d’altres que treballen diversos aspectes amb l’objectiu de normalitzar el nostre territori, això és, fer que el coneixement, el debat i la cultura arribi a la nostra zona amb normalitat. Una de les mancances més grans que tenim a la Conca de Barberà és que no arriba la informació directament des de les fonts com si que ho fa en altres indrets del Principat, bé parlem d’iniciatives en l’àmbit econòmic i empresarial, així com social o cultural. La informació que ens aporten aquestes associacions, persones i entitats és molt necessària i, a més, fa possible que no haguem d’anar sempre fora de la comarca o de la província per escoltar aquest tipus de propostes. És important reconèixer la tasca d’aquestes entitats, ja que destinen recursos, molts cops personals, per programar activitats i/o crear iniciatives que persegueixen el servei públic.

Vivim uns anys convulsos i de canvis, on hem pogut comprovar que el sistema econòmic, polític i social en el qual estàvem instal·lats s’ha col·lapsat. Hem vist que totes les prediccions i totes les teories han fallat. Tot allò que donàvem per cert o inamovible s’ha demostrat que tenia els peus de fang. Molts dels drets, les conquestes socials i els valors que ens pensàvem intocables a la societat trontollen i sembla que alguns els perdrem potser per sempre.  Per tant, és urgent i necessari parar, reflexionar, debatre si cal construir d’alguna altra manera les relacions entre la societat i el poder polític i econòmic.

La conjunció d’aquestes dues realitats fa que aquest cicle que ens proposen des de la Cultural agafi una importància encara més gran. Aquesta iniciativa o qualsevol altra en aquest sentit han de mobilitzar els ciutadans. Han d’ajudar en la tasca de col·locar la Conca al món i el món a la Conca. La comarca ho necessita; necessita incrementar la seva activitat cultural, política i econòmica. Necessita la implicació dels ciutadans en la construcció del dia a dia a la comarca. No podem fer com si res, ens hem d’implicar amb el nostre entorn. Les diverses entitats, col·lectius i persones que organitzem activitats al territori i que estem preocupats pel seu present i pel seu futur hem de treballar plegades.

Els petits canvis comencen amb nosaltres mateixos; cadascú des del seu racó, des del seu espai, per petit que sigui, pot fer canvis revolucionaris. Hem de seguir la màxima repetida tantes vegades: pensar globalment i actuar localment. Per tant, els habitants d’aquesta comarca hem de ser capaços d’interpretar les tendències que dominen globalment, però és a la Conca on hem de treballar i aplicar aquest coneixement, on hem de crear, col·laborar i potenciar la captació d’informació, de talent, d’activitats socials, culturals. Des de la Conca, podem començar per comprar productes del nostre entorn, respectar i treballar pel paisatge, el territori, el patrimoni. Creure’ns tot el que tenim i ser-ne prescriptors. Involucrar-nos en la societat civil dels nostres pobles. Retornar d’una manera o altra a la societat tot el que hem rebut i rebem constantment. Aportar un valor afegit a la comunitat on vivim.

Ens hi hem d’implicar i aquest cicle d’Alternatives és una bona oportunitat per començar aquest camí. Participar en alguna de les conferències, conèixer propostes diferents, que surten del camí que hem conegut, no ens ha de fer por. Tal com ha anat la història aquests darrers, que ens queda sinó pensar, participar, i crear alternatives i intentar canviar el món… Perquè que ens queda sinó treballar per una altra realitat; hi ha d’haver una alternativa.

http://www.agenda19.cat/articles/el-garbell#.Up9FwcTuL2V

[Leandre Romeu]