All de Belltall

L’all de Belltall és un producte de proximitat i de qualitat, propi de la nostra comarca que com bé diu una dita catalana “terra d’alls, terra de vins”. Es tracta d’un producte apreciat per cuiners reconeguts com en Sergi de Meià i el Toni Cru, o com el gastrònom Pere Tàpies, d’una textura molt fina, un gust coent i saborós, gràcies el seu conreu en secà, a una alçada de 800 metres.

Aquest agost, per tal de donar el reconeixement adequat a la qualitat d’aquest producte alhora que fer-ne una bona promoció, moment en què l’all de la collita d’aquest any ja és en el punt de consumir, concretament el dissabte 4 d’agost es celebrarà la 4ta edició de la Festa de l’All de Belltall, tal i com informa la revista de Belltall de l’estiu i la web www.alldebelltall.cat de l’Agrupació de Productors de l’all de Belltall, d’on hem tret bona part de la informació d’aquest article.

La comissió que organitza aquesta festa està composta per l’Associació de veïns de Belltall, l’Agrupació de Productors de Belltall i l’Agrupació de pagesos de Belltall, i per celebrar la festivitat s’ha programat, a les 10:00 un esmorzar popular amb pa torrat, all de Belltall, i productes de Qualitat de les Comarques Tarragonines al Fossar de Belltall. A les 12:00 una conferència sobre la “ La Patata de Prades: Experiències creació Cooperativa i una IGP” a la Biblioteca del casal Municipal de Belltall, i a les 13:30, actuació del Ball de Forques de Nales a la Plaça de Les escoles.

És digne de remarcar, que enguany, la regidora de Belltall Mireia Roset, de la Federació d’Independents de Catalunya, ha fet donació – tal i com va prometre – de la percepció dinerària que com a regidora percep en concepte de sou per assistència als Plens ordinaris, i va entregar els diners a la Presidenta de l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, que va manifestar que aquests diners es destinaran per pagar el domini www.alldebelltall.cat, així com les activitats de promoció de “l’all de Belltall”. Com dèiem, i es pot llegir en la web citada, l’all de Belltall és un all blanc de cabeça petita conreat en secà, a una alçada de 800 metres. Aquestes condicions li donen una textura molt fina, un gust coent i saborós, a més té un alt poder de conservació (els alls aguanten d’ una collita a l’altra). L’all de Belltall és un all natural ja que en el seu procés de producció no precisa de cap tipus d’herbicida. Tot el treball es realitza manualment (plantar, escugular, entrecavar, arrencar i, finalment, enforcar).

L’all es cultiva a Belltall des de fa més de 300 anys (l’època del Carlà de Belltall). El període de màxim esplendor de l’all va ser els anys 40 i 50 del segle XX en el qual es produïen uns 400 forcs (de 100 alls cadascun) per casa. Aquests alls es venien a Banyoles on anualment uns camions passaven a comprar-los (a Rocafort de Queralt hi havia un corredor que se n’encarregava de contactar amb els de Banyoles). També en comercialitzaven el “Xerrameco” de Vallbona, el “Lara” de Reus, l’Asabaló de Cabra del Camp o el “Rata” de la Guàrdia dels Prats. La producció d’alls significava un 30% de la producció de les famílies (la resta era el cereal). Per algunes famílies podia arribar a ser el 80 %de la producció. També en petites quantitats es comercialitzava als mercats pròxims de Tàrrega, Agramunt o, per la mare de Déu, Sarral. El “Pega” i el “Serret” de Rocallaura compraven alls per vendre al mercat de Tàrrega (on hi havia una vorera dedicada als alls).

L’any 1956 (el 2 de Febrer i el 20 de febrer) es van produir unes glaçades que van matar tot els alls sembrats. Per sort hi havia famílies que encara tenien alls per vendre i es van utilitzar aquests alls com a llavor; això va permetre que no es perdés la “llavor de l’all de Belltall”. Els mes vells també expliquen que l’any 1890 hi va haver un altra glaçada que va matar tots els alls. En canvi, l’any 1905 hi va haver una sequera molt forta i els alls van ser molt petits. L’all s’ha imposat, des de fa més de sis mil anys, com a un saborosíssim condiment alimentari i remei popular per a una infinitat de mals. Des que Pasteur, en el segle XIX, va descriure el poder bactericida de l’all, la comunitat científica el reconeix com a una substància preventiva i curativa de primera magnitud, s’entén que la seva ingesta millora sempre el sistema immunològic.

Segons es pot llegir en la mateixa web, literalment:

Pere Tàpias, cantautor, gastrònom i locutor de radio, va parlar del nostre all al seu bloc.Notícia.

“L’all de Belltall, referència indiscutible de la Conca de Barberà, té una mida més petita que la convencional, la pell de la cabeça és de color blanc, al mig genera dues cabeces més petites i la qualitat ve del fet que es conrea a uns 800 metres d’altitud. Té un gust fi, coent i saborós.”

Sergi de Meià, cuiner del restaurant Monvínic i “Premi Nacional 2009 al cuiner jove de l’any” atorgat per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, fa servir l’all de Belltall en els seus plats.

“L’all de Belltall, una de les darreres descobertes recuperades del mapa gastronòmic català, ens brinda un sabor suau, sense perdre el punt picant de l’all, però aromàtic i sensible. Ideal per sofregits, per amanides fresques, per saltejats, com aromatitzant. Escalivat i barrejat amb oli et fa una salsa meravellosa, ideal per a peixos o per a sucar verdures a la brasa.

El treball de les persones que formen part de la família de Belltall ha fet possible poder tenir aquests alls un altre cop a les cuines del país.”

Toni Bru, cuiner del restaurant Slow Food Celler de l’ Aspic de Falset.

“Explicar en quatre línies el valor culinari d’un producte, a vegades és difícil, sobretot quan el producte es diferencia per al seu gust i la seva aromàtica, l’All de Belltall ha estat una troballa pels cuiners Tarragonins com a producte singular i com a producte de les nostres terres.

Des d’aquí encoratjar a tots el productors de Belltall a continuar fent el seu producte cada vegada millor i que pensin que molts cuiners esperarem el Juliol per comprar la nova collita d’Alls de Belltall.”

[Josep Saperes]