DOP Siurana: l’esclat (virtual) de l’oli nou

Tot i que “és en el camp i entre oliveres on comença i acaba tot” es pot viure l’esclat de l’oli nou virtualment. I tant si es pot.

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana—la segona denominació d’origen d’olis d’oliva verge extra més antiga de tot l’Estat espanyol— ho demostrava el passat 4 de novembre donant la benvinguda a la nova collita de l’oli nou de manera telemàtica, amb la participació del president de la denominació, Antoni Galceran, la cap del Panell Oficial de Tast d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Àngels Calvo, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i un padrí de luxe, el Doctor Bonaventura Clotet, cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i president de la Fundació Lluita contra la Sida.

“En aquest inici de campanya volem reconèixer l’esforç dels més de 5.000 productors amparats sota la DOP que dia a dia cuiden les oliveres. Fer un oli d’oliva verge extra (oove) requereix molta cura i cal lluitar perque es tradueixi en beneficis”, va reivindicar Galceran durant la presentació.

“3 milions 600 mil quilos. Aquesta és la previsió de la collita d’oli nou d’enguany. Entre un 30 i un 40% menys que la temporada passada”, segons va explicar el també president del Consell Regulador. “Venim d’una campanya molt bona, tant en quantitat com en qualitat, durant la qual hem rebut 19 premis nacionals i internacionals. Però, enguany, a banda de l’alternança d’aquest cultiu mediterrani, hem tingut algun problema amb la floració així com pluges de primavera”, va assenyalar.

“La campanya serà més curta, però també es preveu que sigui molt bona ja que les olives són molt sanes. Volem posar en valor la varietat arbequina, molt prestigiada entre cuiners i consumidors, i la nostra denominació, la més gran en superficie de Catalunya i la que més comercialitza. El percentatge d’exportacions d’oli d’oliva verge extra se situa actualment entre un 10 i un 15%”, va remarcar Galceran.

L’oli nou a un clic

“Enguany, el nostre repte, és la comercialització, com el farem arribar. De moment, totes les fires i festes habituals del producte estan ajornades i/o suspeses i les restriccions de mobilitat impedeixen anar a buscar l’oli nou als pobles que el produeixen. Per intentar minimitzar, i millorar aquesta situació, del 12 al 30 de novembre estrenarem una fira virtual on, a banda de poder-ne comprar, oferirem activitats diverses al seu voltant”, va explicar.

Anul·lada la fira presencial a Reus —prevista pel 13 i el 14 de novembre— i a l’espera de la decisió de Tarragona —vitrina de l’oli nou el 27 i el 28 de novembre—, el Consell Regulador de la DOP Siurana aposta fermament, doncs, per un aparador virtual on es podran conèixer les particularitats de les diferents entitats que conformen la denominació així com participar de presentacions, tallers, receptes i demostracions.

A destacar les sessions de cuina i les converses o ‘glopets d’oli’ que oferiran professionals de la talla de Carme Ruscalleda, Pep Nogué, Ada Parellada i Mònica Usart, així com les vídeo-receptes de cuiners i restauradors de les comarques tarragonines —que s’aniran publicant al Youtube de la denominació i es replicaran a les xarxes socials pròpies i de Fires Virtuals— amb la intenció de donar suport a la restauració de proximitat que està batallant a fi que no s’apaguin els fogons.

En aquesta fira virtual, a més, s’estrenarà, la plataforma www.olisiurana.cat, un ‘marketplace’ on es podran comprar lots d’oli d’oliva de 18 molins expositors, amb lliurament entre 24-48h, i ports gratuïts. Amb aquest nou canal de comercialització —que romandrà operatiu els 365 dies de l’any— s’ampliarà l’abast geogràfic de les fires tradicionals possibilitant que el consumidor pugui comprar aquest producte de qualitat, de km0, de temporada i dels nostres pagesos i pageses, còmodament, des de casa i al millor preu.

El sabor de la salut

Pilar de la dieta mediterrània i font de salut. De les qualitats de l’oli de la DOP Siurana i del valor de l’oli d’oliva verge extra en temps de crisi n’hem parlat abastament aquí; prova que els beneficis del consum de l’oove estan recolçats per diversos estudis. “El sabor de la salut”, parafrasejant la Montserrat Gelonch, responsable de comunicació de la denominació i conductora de la presentació.

“Aquesta pandèmia ens ha demostrat, més que mai, la importància de la proximitat i de la solidaritat, amb la col·laboració de tots tirarem endavant. Els pagesos ens proporcionen aliments segurs, sans i de qualitat; com les oliveres, són un exemple de resiliència i de passió. Les olives del 2020 estan marcades per la covid i ens recordaran les persones properes que ens proveeixen d’aliments i els que tenen cura de la nostra salut”, va manifestar Antoni Galceran abans de procedir al nomenament del padrí d’enguany, referent mèdic en la investigació per a l’erradicació del VIH, volcat en els darrers mesos en la investigació del coronavirus.

“La distància no és un obstacle per transmetre l’agraïment i el reconeixement per la tasca feta en la recerca, sovint no reconeguda, al Doctor Bonaventura Clotet, a qui li hem fet arribar una ampolla de 3 litres del nostre elixir daurat, símbol de pau, de llibertat i de salut. Des de la la DOP Siurana pensem que que representa molt bé els nostres valors. Per a nosaltres és un honor que hagi acceptat ser el padrí de la collita 2020-2021 i ens comprometem a fer divulgació de la seva campanya, #joemcorono”, va procedir el president de la denominació. “Rebo com un gran honor ser el padrí de la collita, entre d’altres coses, perquè crec fermament en l’oli, en consumeixo diàriament, en tots els àpats que faig. L’oli té unes virtuts i unes propietats molt importants per a la vida sana i per a la llarga vida —és un antioxidant increïble— com corroboren tants estudis, i tenim la gran sort de de tenir-ne molt i molt bo. Hem d’estar orgullosos del que genera el nostre petit país i hem de ser capaços de consumir-lo com sigui en aquest moment de dificultat”, va insistir l’investigador via telemàtica des de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol agraint el nomenament.

“Fa 30 anys, vaig començar a treballar en la recerca d’un medicament per fer front a una pandèmia que condemanava a mort a moltes de les persones que la tenien. Gràcies al coneixement i a l’expertesa generats vam contribuir a l’èxit del control d’una malaltia que avui es cronifica i que té una esperança de vida normal si se segueix el tractament com cal. Tot aquest treball de recerca ens ha servit per lluitar ara contra aquesta nova pandèmia que té una mortalitat elevadíssima, entre un 14 i un 15% durant el seu pic més alt, els mesos de març i abril”, va recordar durant la seva intervenció.

“Crec que som relativament a prop de reduir-la i això serà possible, en part, gràcies a la inversió en la campanya #joemcorono que ens permet disposar diners de immediat per posar-nos a treballar en diferents fàrmacs i veure si són bons o no. Dur a la pràctica l’estudi d’una vacuna costa 15 milions d’euros, per això, qualsevol petita aportació que pugui ajudar-nos a anar més ràpids en la nostra recerca és benvinguda. Gràcies molt sincerament a la DOP Siurana per la seva contribució i per aquest oli que gaudiré enormement”, va concloure el doctor.

El nomenament de l’Entenedor de l’Any, reconeixement d’una figura significada del món de la restauració o de la ciència per la seva dilatada tasca de divulgació, promoció i recerca en la millora de la qualitat de l’oli d’oliva verge extra es farà més endavant.

‘Per tu i per mi, ara compra d’aquí’

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, va felicitar la denominació per l’elecció del padrí de la collita 2020-2021, relleu de l’actriu Agnès Busquets i del periodista Xavier Grasset, padrins de les collites anteriors. I va agrair-los també els seus valors: “exemple d’adaptació i fruit d’un treball comú” reconeixent-los la seva contribució “al manteniment dels paisatges naturals, la transmissió del món rural i la promoció del territori, a prestigiar els actius i visibilitzar el treball de la pagesia, la gastronomia, el turisme i els emprenedors que aposten pel territori”.

Una tasca aliniada amb la campanya impulsada per l’entitat tarragonina, ‘Per tu i per mi, ara compra d’aquí’, “que té com a objectiu remarcar la importància de comprar productes de proximitat i de consumir productes del territori com l’oli, un dels nostres productes estrella. L’oli té un important paper social i identitari dins el sector agroalimentari, està present als nostres camps, omple els nostres rebosts i els nostres plats, forma part dels nostres costums i de l’identitat catalana i mediterrània”, va subratllar Llauradó. “Per això les administracions hem de treballar en models sostenibles i consums responsables”, va determinar.

I com és aquest oli nou?

Les característiques de l’oli de la collita 2020-2021 de la DOP Siurana les va avançar la cap del Panell Oficial de Tast d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Àngels Calvo, fent-ne un tastet virtual en directe.

“En nas és molt equilibrat, fruitat, delicat i elegant; recorda l’ametlla, l’ametlló, el plàtan verd i l’herba acabada de tallar. Té unes aromes secundàries molt ben acoblades que recorden també al plàtan i a carxofa, tomàquet i fonoll. En boca, té una entrada dolça i suau, amb un amarg suau i un picant una mica intens i persistent, que el fa molt agradable i que perdura. Retronasalment recorda a les fruites, verdures i herbes anomenades abans, i em sembla equilibrat i harmònic”, va qualificar.

“Color groc verd, raig d’esperança d’aquesta tardor”, en paraules de Montserrat Gelonch.

________________________________________

Fotografia de portada, la 4, 5 i 6 de Ferran Aguilar.

Fotografia 2 d’Artur Santos.

Fotografia 3 de la DOP Siurana.

_________________________________________