El Don Draper dels vins

Tanco els ulls i la imatge que em ve al cap és l’Albert Virgili Hill, amb una copa a la mà dreta, un piti a l’esquerra i els ulls fixos pensant en com podria millorar encara més, un dels molt xous que organitza setmanalment.

El vaig batejar com a Einstein. Quan ens vam conèixer, em va semblar un geni sonat infatigable que somniava en un món on seríem els impulsors del consum de vi català entre la gent jove; jo somreia i em ruboritzava. M’agradaria pensar que tenia una part de raó.

Avui parlarem de l’Albert, el descobrirem, però sobretot sabrem el veritable secret d’un bon màrqueting posat en pràctica per un català, crescut a Vilafranca del Penedès, que no a Califòrnia.

– RUPTURISME –

L’Albert va néixer en una de les empreses de vi més antigues del Penedès.

Viatgem a finals del segle XIX (1878) quan es funda Casa Berger, una empresa dedica al comerç internacional de vi a granel. És al 1978 quan l’avi de l’Albert la compra per continuar amb l’activitat i és, la tercera generació, formada pels germans Jordi, Àlex i Albert la que fa un gir empresarial, posada en qüestió al principi, i decideix enfocar-se i potenciar l’embotellat.

IMG-5725

 

–  QUAN D’UNA OVELLA NEGRA SE’N TREU EL MILLOR FORMATGE –

Ho va tenir clar des de petit. L’empresa familiar no l’interessava. Ell volia ser publicista. Des de ben petit va saber identificar en què seria el millor. Això no el va disculpar de viure una adolescència marcada per la feina al celler. I no parlo de passejar-se per la vinya com si del Marco de la Heidi es tractés, l’Albert netejava dipòsits, mànegues i pesava raïm. Amb una mirada al passat em mira orgullós i m’assegura que coneix tot el procés d’elaboració d’un vi.

– BESSONS DE VIDA I DE FEINA –

L’Albert, en comptes d’una taca de naixement té un bessó de per vida. L’Àlex m’atreviria a dir que és la persona que més ha influenciat en el gir que ha fet la vida de l’Albert. Una persona carismàtica i lluitadora. Són el ying i el yang i alhora comparteixen el mateix ADN. El complement perfecte per guanyar el punt de partida.

“El meu amor per l’Àlex és incondicional, on jo rellisco, ell va fort, on jo no arribo, ell hi va amb la sisena posada. Em puc discutir cada dia amb ell però no puc està un dia sense parlar-hi. Hi ha màxima confiança”. Se’l veu orgullós explicant-m’ho.

8cb3c3a5-a993-4197-9e09-784149b685b5

 

– QUAN L’ALBERT VA TROBAR EL XITXAREL·LO –

L’èxit del Xitxarel·lo va ser el primer triomf de l’Albert. El punt d’inflexió que el va fer adonar-se’n de la importància de la seva feina i com, de manera exponencial, podia fer créixer les vendes de vi a l’empresa familiar. Tot va començar de la manera més ximple possible, com tota gran història. Estant de becari a McCann fent les feines més brutes, a la nit va començar a pensar en un nou vi que jugués amb la varietat xarel·lo. La idea era marxar a donar la volta el món però el món li va caure rendit als peus amb aquest nou concepte d’ampolla.

– LA IMPORTÀNCIA DEL STORYTELLING –

Hi ha qui diu que embotella somnis, qui assegura que només embotella raïm fermentat i l’Albert que embotella sentit de l’humor i color a la vida.

De petit, era el trapella de classe, el bufó en els dinars familiars i el que feia riure a la seva mare. De gran, la nova animadora dels vins. La creativitat és una actitud, el vi el mitjà.

“La nostra labor no s’acaba en l’etiqueta, és només el punt de partida. Nosaltres creem fans de les nostres marques perquè es converteixin en prescriptors de forma natural. Perquè algú dintre d’uns anys vulgui pagar 40€ per una bona ampolla, primer ha d’haver tastat vi. Nosaltres aconseguim aquest primer pas. No busquem matisos ni complexitats, busquem que la gent begui vi. Hi ha molts cellers que fan vi per la gent que li agrada el vi. Nosaltres fem vi per la gent que beu vi”, raona amb energia.

IMG-8268

 

–  POSEïT PER L’EMOCIÓ-

Ludòpata per crear. L’obsessió és un dels elements claus en la seva vida. L’Albert es pot passar mesos encaparrat amb una idea que ningú aconseguirà treure-li del cap. Anar en direcció contrària encara el motiva més a apostar cap a premi. Ningú creia en el Xitxarel·lo i ell hi tenia fe absoluta. Els resultats el recolzen.

– LES NINETES DELS SEUS ULLS –

El Xitxarel·lo – transcendeix generacions. El poses enmig d’una taula de tietes i riuen.
El Bandarra – quan arriba, no s’acaba mai la festa.
El Cabronet –  l’aproximació dels negres entre la gent jove
La Sueca – desacomplexió de la sangria. Còctel mediterrani per excel·lència.

– PER ACABAR-

No riure al costat de l’Albert és com no obrir un paquet embolicat per Nadal. Una bona sessió de risoteràpia per acabar amb un dia laboralment complicat.

– EN BOCA D’ELL –

El Xitxarel·lo | Punt d’inflexió
Cinc adjectius | Obsessiu, tossut, perfeccionista, pallasso, apassionat
Influenciat per… | L’Humor
Canviaries del present | Que el dia encara tingui més hores
Vi | De trago llarg
Por | A quedar-te sense idees
Una cançó per animar-te | Barry White
Un lloc | El cotxe

___________________________________________

Amb la col·laboració de:

sant-josep-300x300 (1)