Domenio Trepat, el canviant món de les cooperatives

Avui us presento un vi embotellat a la Cooperativa de Blancafort, un Trepat negre, un tipus de vi inèdit en la història de la cooperativa i que segueix l’estela que marca actualment el caminar de la comarca.

La Cooperativa de Blancafort ha sofert canvis profunds en la darrera època, reflectint el dinamisme o més aviat el convulsionisme del món cooperatiu a la Conca. Un món que ha estat bandera de la comarca, si més no de la seva història -en som el bressol-, però que en els darrers temps s’ha sucursalitzat en d’altres comarques, després d’algun intent fallit d’associació intermunicipal, avui dia ja força llunyà.

logo-domenioAquest fet queda exemplificat per l’adhesió de Blancafort a la cooperativa de Sant Jaume dels Domenys, bonica localitat penedesenca, situada al peu d’un serrat des d’on podem atalaiar el blau immens del Mediterrani, un serrat que amaga al seu darrera una contrada insòlita, verge i solitària, de gran bellesa; un tros de país, situat més o menys entre Aiguaviva i Can Ferrer de la Cogullada, país d’alzina i de pinassa, de llum brillant i profundes sentors mediterrànies i que és, estic segur, desconegut per un noranta i molt per cent de la població catalana.

Bé, perdoneu la marrada, tornem al camí… A la cooperativa de Blancafort l’hi va seguir la de Pira, després d’un fogós debat, tan com el que es va viure a Blancafort, sobre si això comportava o no major viabilitat i també si representava o no una sortida digna per la història i pel futur de la pagesia vilatana. Superats els debats, Pira s’hi adhereix i així doncs La Cooperativa i Secció de Crèdit de Sant Jaume dels Domenys culmina una ampliació considerable que de seguida acompanyarà d’un procés d’inversions certament important, gairebé vertiginós.

Així les coses, només queda a la Conca una sola Cooperativa que governi els seus propis destins, la resta estan agrupades en cooperatives de segon grau, el cas més visible i ja prou longeu, capitanejat per una gran estructura també del Penedès i que ha exercit sempre una gestió discreta, poc visible, deixant el protagonisme a cada cooperativa sòcia en particular, almenys de portes enfora i pel que fa a la presentació dels productes comercialitzats sota el paraigües de la nostra Denominació.

El cas del desembarcament de Sant Jaume ha estat diferent i ha marcat un fort perfil propi ja des de l’inici, i un exemple és el vi que comentem avui: Domenio. Des del nom del vi, en referència a la localitat -cal suposar-, fins a tots els missatges que apareixen a l’etiqueta i la contra, el protagonisme és per la Cooperativa mare, la qual d’aquesta manera restitueix l’honrosa tradició de la vila de Blancafort d’embotellar i comercialitzar vi.

CIm9Z5DWsAATrE0El vi és un Trepat, una picada d’ullet a l’actual estrella del firmament comarcal i és un exemple clar de vi de qualitat i de treball acurat i conscient al celler: el color és intens, profund, de rivet vermellós; el nas, potent i complex, ara dominat per la bóta però amb fruita negra confitada que apareix al rerefons juntament amb un deix balsàmic de garriga. Al paladar és dens, intens, carnós, càlid, amb textura amable i vellutada. Tot el vi, en definitiva, és un exemple de caràcter i potència cenyits dins d’un equilibri agradós i abellidor.

L’únic inconvenient d’aquest treball impecable és que no és reconeixible com a trepat, o almenys un servidor és incapaç de fer-ho. La finor, la frescor, la gracilitat, aquella cosa etèria i vaporosa del trepat, aquell deix entre vegetal i especiat tan típic no hi són ni s’hi intueixen.

Si es posa “Trepat” a l’etiqueta, hom està autoritzat a afegir fins a un 15% d’un altre vi i m’aventuro, potser temeràriament, a postular que aquest és el fet i que quest 15% devia ser de musculatura i potència tals que ha abraçat el 85% de trepat fins a fer-lo indiscernible. Si aquest és el cas, el Domenio Trepat és un cas portentós de ciència enològica però al mateix temps un cert emmascarament del camí que fa la Denominació en l’intent de caracteritzar la seva varietat insígnia.

Tanmateix, us recomano que tasteu i gaudiu d’un vi que enriqueix indubtablement el patrimoni de la comarca.