
La DO Costers del Segre és segurament la denominació d’origen més heterogènia de les que conformen el mapa vitivinícola català. La seva diversitat es fa palesa en les set subzones en les quals es divideix. Són diferents territoris d’interior repartits al llarg de tota la Conca del Riu Segre i del Prepirineu lleidatà, dels quals neixen vins molt diferents amb un origen comú: sòls pobres, amb composició calcària, i un clima continental amb influència mediterrània, que presenta fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries. Amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta diversitat i riquesa, la denominació d’origen Costers del Segre, en col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha dut a terme el ‘Cicle Polièdric de Tastos exclusius’ entre novembre de 2020 i abril de 2021. En paraules del president de la DO Costers del Segre Tomàs Cusiné, a l’inici del cicle, “La DO Costers del Segre és una DO polièdrica en si mateixa, un ventall de diferents zones dins la mateixa DO. El Cicle Polièdric vol transmetre els nostres vins en diferents formats i raons”.
Així, més de cent vint professionals han pogut gaudir d’un programa exclusiu de tastos dirigits per enòlegs i responsables dels cellers. El cicle s’ha estructurat a partir dels eixos temàtics que defineixen i fan entenedora la identitat i la realitat de La DO Costers del Segre. Una denominació d’origen que va ser la tercera més venuda a Catalunya l’any passat, amb una quota de valor del 4,1%, segons un informe elaborat per Nielsen per a l’Institut Català del Vi (Incavi), i en el qual s’analitzen el conjunt de les vendes de vi amb denominació d’origen a escala catalana i espanyola.

Així, els tastos del Cicle han estat: Cellers d’Altura, Petits Productors, Novetats, la Dona als cellers de la DO i la varietat Macabeu. El Cicle Polièdric ha ofert una mirada diferent a través de l’experiència i coneixement dels mateixos cellers, els quals han presentat els seus projectes i vins a professionals del món del vi de diferents àmbits: premsa especialitzada, prescripció, restauració, botiga especialitzada i sommelieria.
El Cicle Polièdric ha comptat amb la participació del diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert i el president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné, així com de la participació alternada dels sommeliers i comunicadors Josep Pelegrín i Sílvia Culell, com a moderadors i conductors dels actes.
Petits productors, grans vins de la DO Costers del Segre
Des de la seva constitució l’any 1986, l’àmbit geogràfic que delimita la DO Costers del Segre s’ha anat ampliant. Actualment, queda definit amb set subzones: Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars, Raimat, Segrià i Valls del Riu Corb. Segons dades del Consell Regulador, hi ha trenta-sis cellers emparats sota la DO i quatre-cents dotze viticultors. En paraules de Tomàs Cusiné, “A la DO som prop de quaranta cellers, dels que més de la meitat són petits productors. Els petits cellers dins de la DO Costers del Segre són molt importants perquè fan que la marca DO Costers del Segre es difongui pel país. La majoria de petits cellers hi fiquen la seva vida, la seva feina, l’esforç personal per tirar endavant les petites produccions.”.
Precisament un dels tastos del certamen s’ha dedicat als petits elaboradors i a donar a conèixer els seus projectes. Aquests han estat representats per Boldú Viticultors (Urgell), Matallonga (Les Garrigues), Vinya els Vilars (Les Garrigues), Celler de Sanui (Lleida) i Mas Ramoneda (Artesa de Segre).
Una altra sessió ha estat per presentar les novetats en els vins, una mostra representativa del creixement viscut per la DO, tant en nous cellers, com en nous vins i ampliació de zones.
Els vins i cellers participants en aquest tast: Garnatxa 2020 de Castell del Remei (Urgell), La Montsec blanc 2019 del Celler del Montsec (Artesa de Segre), Alto Siós 2016 de Costers del Sió (Artesa de Segre), Purgatori 2017 del celler Purgatori (Les Garrigues), Abadia 2018 de Raimat (Raimat) i Fira 2019 de Solana Roivert (Pallars).

Vins d’alçada
Un tret característic d’aquesta DO és que a quatre de les subzones es practica una viticultura de muntanya, origen dels designats vins d’alçada. Algunes vinyes arriben a estar plantades a 1.100 metres d’altitud. Les subzones d’Artesa i del Pallars són les més septentrionals, amb les vinyes de major altitud i influència pirenaica. La característica dels raïms cultivats en alçada dona com a resultat “més gruix a les pells” i una “maduració més llarga” que marca la diferència en els vins obtinguts, tal com va apuntar Tomàs Cusiné en la sessió sobre vins d’alçada.
Els vins que van representar aquest tast van ser: Llabustes Chardonnay 2019 del celler Vila Corona (Pallars), Finca Les Lleres 2015 del celler Batlliu de Sort (Pallars), Cérvoles Garnatxa 2018 de Cérvoles Celler (Garrigues), Troballa Garnatxa 2018 del celler Mas Blanch i Jové (Garrigues) i el Conca de Tremp Negre 2018 de Terrer del Pallars (Pallars).

La varietat Macabeu
El darrer tast del Cicle Polièdric (19 d’abril) va versar sobre el Macabeu que, tal com apuntava Cusiné, “és una de les varietats emblemàtiques dins de la DO Costers del Segre essent una de les varietats més plantades” i “més interessants pel futur de la DO i també pel present”. El tast va donar a conèixer diferents expressions del Macabeu a través de vins elaborats amb criança en bota. “Trobem macabeus amb cos i estructura que fa que sigui una varietat que permet el seu envelliment i criança”.
Els vins del tast sobre la varietat Macabeu van ser: Sotneral blanc (Finques de Verdú) 2019 del celler Carviresa (Vall del Corb), Vallisbona 89 2018 de L’Olivera (Vall del Riu Corb), Guilla 2017 de Cercavins (Verdú), Finca Racons 2017 de Tomàs Cusiné (Vilosell) i Roc de Foc 2013 del celler Clos Pons (Les Garrigues).
Dones amb DO
Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona (8 de març), el cicle també ha dedicat una sessió a donar veu a dones elaboradores de la DO. Així, es va organitzar un tast de vins amb Sara Petit del celler Petit Duran, Marta Porta del celler Vall de Baldomar, Rosa Bisa de Cal Cabo, Eva Carmona del celler El Vinyer, Eva Bonet del celler Comalats, i Susanna Sansó del celler Analec. Tal com va explicar Tomàs Cusiné, “tenim la sort de comptar amb moltes dones elaboradores que estan fent un recorregut molt important dins el món del vi. La dona cada vegada té més importància dins el sector amb una evolució en tots els nivells: enologia, direcció, comercialització i, en general, també a tots els sectors que es mouen al voltant del vi com la sommelieria, gastronomia, cuina entre un llarg etcètera”.
Terres d’interior, vins amb caràcter és l’eslògan que defineix l’esperit de la DO Costers del Segre. Conèixer la seva cultura del vi i gastronòmica és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes.