D’Itàlia a Catalunya a través de la força de l’amor

– ITÀLIA: ELS ORIGENS –

La Bàrbara Magugliani, una de les dues ànimes del celler La Gutina, és d’un petit poble de 10.000 habitants a la Lombardia: Corbetta. D’una família que estima el vi. D’una família que estiueja al Trento Adige on visita cellers. D’una família que els hiverns es fa portar el vi d’Oltrepó Pavese i del Piemonte. D’una família que marca el destí de la Bàrbara.

– ELS ESTUDIS –

Cada cop estic més convençuda que ens fan escollir els nostres futurs professional massa aviat, la Bàrbara, com molts dels meus entrevistats, estudia arquitectura sense estar-ne convençuda. Tant és així que el primer any es desespera amb les matemàtiques. Un senyal li apareix caminant una tarda pels carrers de Milà: “Estudis de viticultura a San Michele dell’Adige” però la por al canvi la frena. Per tossuderia, la Bàrbara acaba els estudis d’arquitectura i es posa a treballar com arquitecta a Milà, mentre gaudeix de la vida cultural de la ciutat i aplica per a ser professora.

– LA DANSA –

Li agrada moure el cos i la dansa africana és un dels seus hobbies. S’apunta a un curs a La Jonquera (conscient del poc romanticisme d’aquesta localització). Som el 2005 i la Bàrbara té 36 anys. A la dansa, l’acompanyen uns bombos i unes mans que els toquen, les del Joan Carles. Una mirada creuada, un intercanvi de paraules i el recorregut Milà-Empordà marca el dia a dia d’aquesta parella durant 2 anys.

– EL JOAN CARLES –

barbara vs joan carlesBomber de professió, actualment encara en actiu, i amb unes vinyes heretades de la família a Sant Climent Sescebes. Separat i amb fills. En Joan l’any 2009 anima a la Bàrbara a venir a viure amb ell. Ella fa una aposta de vida, en Joan, i decideix viure el present sense pensar en el futur que el considera imprevisible. L’ara és el Joan i les seves vinyes, el demà ningú en té la resposta.

– ELS PRINCIPIS –

La Bàrbara no arriba a Catalunya en condició de vignerona, la Bàrbara arriba enamorada, amb l’únic objectiu de mirar d’adaptar-se a l’entorn. Un entorn amb una dura acollida. Sort de la resta d’estrangers amb qui fa amistat. La falta d’amics em pesa molt, m’explica, Primer treballa a Barcelona fent peritatge, on troba la mateixa vida cultural que a Milà. L’any 2010, embotellen les primeres ampolles que comercialitzen.  La seva idea és fluir i que el vi els acompanyi.

– ELS VINS NATURALS. UNA CREENÇA –

Comencen a vendre vi a un mercat alternatiu a prop de Toulousse. Allà una noia s’enamora del seu vi i dies després els visita al celler. Els explica el moviment de vins naturals que amb tanta força s’estén per Europa. En Joan Carles i la Bàrbara no saben que s’hi poden afegir coses al vi. Ni en saben el significat de la paraula sulfits. Fan el vi com el pare del Joan Carles ha fet sempre. A partir d’aquest moment, la Bàrbara pren consciència que ells fan vi natural i decideix contactar amb el Laureano, gran defensor al nostre país. Els mons alternatius ens han ajudat sempre, assegura.

– CATALUNYA VS. ITÀLIA –

Adaptar-te a una nova cultura no és fàcil. Li pregunto a la Bàrbara quines són les principals diferències que veu entre els italians i els catalans. En l’àmbit personal, a Itàlia la gent és més oberta, té necessitat d’explicar-ho tot, aquí la gent silencia més les coses. Per contra, allà es respira més desànim, aquí hi ha més energia per construir. 20 anys de Berlusconi i una cultura política inexistent han fet molt de mal. La població ha envellit i hi ha desencant. Aquí es menja molta carn, riu.

– EL FUTUR –

barbaraA mi m’agrada el vi quan conec la persona que l’ha fet. Tinc clar que vull seguir en el món del vi i amb l’allotjament rural que hem obert, m’assegura. No volen ampliar la producció. Sempre parlen de creixements microscopis. En Joan Carles de moment no vol deixar la feina. Objectius: arreglar la sala de tast, crear noves etiquetes i millor el sistema de preus, que es valori més el que fan. Ah!, i vol fer el curs de sommelier.

– EN BOCA D’ELLA –

Una paraula que odies | Prejudicis
4 adjectius que et descriuen | Sensible, Forta, Extrovertida, Rígida,
T’emmiralles | Biografia de dones com Doris Lessing.
Canviaries del present | Una casa feta per mi
Canviaries del passat | Haver viatjat més i estudiat una altra cosa
L’últim vi que t’ha emocionat | Un vi de la Gloria Jelipins |
Por | A les serps
Una cançó per animar-te | Aretha Franklin
Un lloc | Platges de Cap Ras

________________________

Fotografia de portada: Gilbert Bages

_____________________________________

Amb la col·laboració de:

sant-josep-300x300