De la pedra a la copa

Ja hi som tots, tothom al seu lloc, plats, copes, vins i menjar. Els maridatges sempre m’han entusiasmat, són la fusió de dues de les meves grans passions: la cuina i el vi. Però, quan l’enòleg Raül Bobet va començar a parlar, vaig saber que aquell no seria un maridatge qualsevol. Seria la combinació perfecta, una classe magistral. Aquell entusiasme amb què parlava de la ciència del vi, del territori, inclús, de les matemàtiques, era digne d’un geni. Va ser aleshores quan vaig entendre que se’l consideri un dels millors enòlegs. El seu bagatge i la seva perseverança en la recerca, l’han fet una de les persones amb més influència, un referent en el sector vitivinícola.

El maridatge tampoc es va fer un en restaurant qualsevol, tastar vins de les dimensions úniques que ofereix el celler Castell d’Encus -amb el privilegi de ser explicats pel seu propi elaborador-, només podia tenir lloc en una cuina fresca i jove, per gaudir d’un producte de qualitat i proximitat. Com el Cambium, un restaurant que es troba ubicat al poble de Cambrils, a la Costa Daurada, on la cuina de fusió respecta la tradició i, on el tracte del producte i la qualitat hi juguen un paper molt important. A més, el restaurant té un jardí mediterrani, que envaeix subtilment la sala, de manera que la relació harmònica entre el vi i l’àpat no podia estar més encertada.

Així va ser com vaig conèixer les històries que s’amaguen dins de cada botella de vi del Castell d’Encus. Un projecte personal d’en Raül Bobet, que va néixer l’any 2001 a Talars, una zona privilegiada del Pirineu lleidatà. On a part de fer vins d’altura a més de 1.000 metres -amb un caràcter molt singular-, també hi fan vins que fermenten en cups de pedra. Tal com feien els monjos que van habitar-hi al segle XIIi que ja van preveure l’estratègica posició de l’altitud, el terroir i el clima continental. De fet, la silueta dels cups està representada en l’etiqueta i el logotip del celler.

Un celler on la recerca, l’experimentació i la preservació del medi ambient en són el motor. Bobet tenia al cap crear vins en un lloc on es poguessin reduir els efectes climàtics, amb un gran respecte per l’entorn, el Pirineu i el medi ambient. El celler ha estat el primer a utilitzar l’energia geotèrmica en tots els seus processos, amb la ferma intenció de reduir la despesa energètica i l’impacte mediambiental, gràcies a l’ús de la tecnologia més avançada.

A Castell d’Encus treballen amb llevats autòctons i no fan servir químics de síntesi per tractar les seves vinyes, de manera que els seus vins són ecològics. El resultat, uns vins complexes, fins i elegants que en tastar-los sents que s’han fet amb honestedat i respecte pel llegat del seu territori. Sens dubte, un projecte replet de possibilitats de futur. Ells mateixos ho defineixen com ‘un projecte d’aprenentatge i meditació’, jo després d’haver tastat els vins i haver escoltat a l’enòleg, ho definiria com un viatge al passat amb la saviesa del present.

És fantàstic quan s’uneixen grans coneixements, vins fets amb l’ànima i un menjar d’excel·lent qualitat. Quan passen aquestes coses, només pots aprendre, gaudir i assaborir.

Parlo de Videntitats amb el Castell d’Encus, perquè no hi ha camí que et transporti als vins d’altura i als cups de pedra del segle XII com ho fa en Raül Bobet amb el seu celler. Una història que parla d’art, de cultura, de territori i també, de persones que volen fer les coses ben fetes. Sostenibilitat, elegància i màgia.

En definitiva, vins naturals i distingits, amb una memòria històrica que t’explica la seva identitat.

· Vins recomanats del celler:

– Taleia Brisat (Blanc) Varietats: Sauvignon blanc, Semullon.
– Thalarn (Negre) Varietat: Syrah 100%.

(Els dos realitzen el seu procés de fermentació als cups de pedra del S. XII)

· Recomanació personal:

Poder fer un maridatge amb els vins de Castell d’Encus i els aliments adequats, per treure tot el potencial i gaudir de cada un dels seus trets més característics.