
Quantes vegades m’hauran vingut al cap idees per crear una nova activitat… Infinitat! Moltes d’elles, però, s’han quedat en això, en idees! Perquè pensar en noves activitats és relativament fàcil. El que és realment difícil és aconseguir que aquestes idees es converteixin en veritables productes turístics.
Moltes de les definicions que ens han donat diferents experts del turisme, coincideixen a descriure el producte turístic com un conjunt de sinergies entre components tangibles i intangibles, que configuren l’activitat en la qual participen els turistes. Uns turistes que ja no només reclamen qualitat en els serveis perquè en aquest moment el mercat turístic ha evolucionat molt.
És un error pensar que un producte enoturístic és tan sols visitar les instal·lacions d’un celler i tastar els seus vins. Si parlem d’enoturisme, aquest turisme relacionat amb el món del vi, dels cellers, de l’enologia, però alhora tan lligat a la gastronomia, la natura, el respecte al medi ambient, etc., ens adonem que aquest tipus de turista ja no es conforma a visitar un celler, busca molt més. Reclama molt més, reclama un experiència única!
I és aquí on trobem el que jo considero un dels grans reptes en la creació de producte: aconseguir emocionar el turista, fer-lo partícip d’una experiència inoblidable i fer que el record d’aquesta vivència perduri en el temps. És feina, per tant, dels cellers interessats a oferir activitats, desenvolupar una estratègia per oferir un producte de qualitat i que compleixi les seves expectatives. Un bon producte enoturístic ha d’incloure aquest valor experiencial que demana el turista. I això implica definir i planificar molt acuradament la bona combinació entre els diferents components del producte en si, en aquest cas la visita al celler i el tast, amb aquelles emocions que volem transmetre als qui ens visitaran.
En molts dels casos, coneixem molt bé els elements que componen la visita al nostre celler, però, sabem com aconseguir generar aquestes emocions? Crec cada cop més necessari, incloure dins del pla de màrqueting de les empreses turístiques, el màrqueting emocional, un camp que examina quines són les emocions a satisfer per cada tipus de client.
Trobem ja ens alguns cellers exemples de bons productes turístics, com són els pícnics, els sopars de lluna plena, les visites teatralitzades, els festivals de música entre vinyes, etc., on no hi ha dubte que hi hagut una bona feina en la cerca de les emocions que busquen els enoturistes. Amb tot això no vull dir que aquest sigui l’únic element que determini un bon producte; és obvi que ha d’existir un bon component tangible, en aquest cas la visita al celler, i que elements com el contingut de la proposta, la comunicació i molts altres, seran també determinants.
La meva reflexió passa per donar un paper important a la intel·ligència emocional dins del turisme i més concretament de l’enoturisme. Crec, doncs, que ja tinc el títol per a una propera col·laboració: L’enoturisme i el màrqueting de les emocions!