Connexions

Quan des de Produccions Saurines em van demanar escriure sobre la Plana de Secà de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, La Conca 5.1 i la relació entre tot plegat em va semblar una gran idea. No pel fet d’intentar plantejar on s’ubica o què aporta el projecte que coordino des de fa deu anys a tot plegat, sinó per la necessitat urgent que crec que existeix de connectar aquests elements i molts més.

Per mi, la Plana de secà i l’Alt Camp, en general, són casa. El fet de ser de Barberà de la Conca, municipi limítrof amb Cabra del Camp i Figuerola del Camp, m’hi apropa geogràficament. Però el meu vincle amb la Plana de Secà i l’Alt Camp no és només territorial, sinó també emocional, ja que la meva família per part de mare és procedent de Valls. I, per tant, és un paisatge, tant físic com humà, que sempre he conegut i he estimat.

És per això que m’alegra especialment l’existència d’iniciatives com la de La Plana de Secà, que posen en valor el territori i les persones que hi treballen. És una gran notícia i es tracta del tipus de projectes que han de ser la nostra prioritat durant els propers anys. En un moment en què, sovint, els grans canvis polítics i socials hi ha dies ens semblen impossibles, només ens queda intentar transformar la societat en què vivim, que en aquest cas és la Conca de Barberà i l’Alt Camp.

Crec que la cooperació i la interconnexió entre aquests dos territoris s’ha d’enfortir. Hem de treballar plegats i ho hem de fer no només de forma reactiva, com en el cas del Pla de Residus –una lluita de la qual acabem de celebrar 30 anys–, sinó proactivament. Des de la Conca 5.1 sempre hem cridat a ser propositius, a pensar i a treballar per contribuir al present i al futur que volem, a anticipar-nos i reflexionar (des d’aquí, però amb una mirada global) sobre què volem ser i com volem ser. Tota planificació i treball comarcal que no fem, ens el faran. Per tant, posem-nos-hi!

Som dos territoris veïns, amb paisatges i cultius comuns i amb una forta presència de productes agroalimentaris de proximitat i de productors i productores que treballen en el sector primari. I també som dos territoris en què existeix un sector terciari cada cop més potent i més integrat en aquesta línia de defensa i valorització dels productes de proximitat. Aquests darrers anys s’han anat creant en les dues comarques petits projectes d’economia real, transformadora, cooperativa i social que estan generant productes i activitats de gran qualitat i amb una vocació internacional. Propostes també que aboquen per un turisme responsable, cultural, que s’integri en el dia a dia de les persones que viuen en aquests territoris i en una defensa del patrimoni rural, arquitectònic i històric de la zona. L’Eduard Sanromà del celler Sanromà de Vila-Rodona comentava en un contingut anterior en aquesta web que: “L’Alt Camp és muntanya i les seves conques, són rius i és marinada. És un territori amb molt de potencial i ho ha de seguir sent, perquè els joves se l’estimen cada vegada més. I el treballen”. La marinada que tant agermana la Conca de Barberà estricta i la Plana de Secà. Una marinada que ens ha de servir per pensar i avançar. És el moment de teixir i de construir i cal que entitats com La Conca 5.1 i La Plana de Secà, i totes aquelles organitzacions i persones que ho vulguin, posem fil a l’agulla per fer realitat el present i el futur que tantes vegades hem projectat i somniat per tal que aquesta comenci a ser una realitat possible. Hem de connectar-nos, conèixer-nos i activar-nos per fer de la Conca de Barberà i de La Plana de Secà de l’Alt Camp un territori viu, digne, valoritzat i on valgui la pena viure.

_____________________________

Article publicat a: