
Clickània, el Festival de Playmobil de Montblanc arribarà aquest any a la 12a edició. El passat mes d’octubre, durant l’11a edició, des del perfil de Twitter de l’Oficina de Turisme de Montblanc (@TurMontblanc) es van publicar onze tuits, amb onze raons per argumentar perquè Clickània és més que una fira, és un festival, un esdeveniment turístic d’una magnitud prou significativa.
En aquest article, aprofito aquelles raons i sense un ordre que respongui a la seva importància les repasso i n’afegeixo una (o diverses) més. Abans d’entrar amb el repàs en forma de llistat, a tall de recordatori faig una breu introducció sobre l’origen del festival.
L’embrió de Clickània és l’any 2007, quan l’Oficina de Turisme assumeix el repte d’engegar un nou esdeveniment firal a Montblanc: la fira de Sant Martí, al novembre. Fins aleshores l’àrea de turisme organitzava Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica, iniciat el 2003. Fixat en el calendari a les darreries de setembre, intentava captar visitants a la fase final de la temporada d’estiu.
A partir d’aquell moment es converteix en l’inici d’una campanya de tardor que té per objectiu principal atraure visitants a la vila. Al setembre de 2008 es preveia la sisena edició de Terrània, i al novembre la primera de la fira de Sant Martí (que amb els anys passaria a dir-se Safrània). Un any abans es tenia clar que a l’octubre calia trobar un altre motiu per justificar una visita turística a la vila. La pregunta què podem fer? és tan habitual com no saber trobar-ne resposta. Però en aquella ocasió es va trobar i pel que es veu fou positiva.

Clickània neix inspirada en la Setmana Medieval de la llegenda de Sant Jordi. Si més no en alguns elements de filosofia. Està adreçada a un públic de proximitat que es pot fidelitzar, bona part del qual viatja en família i, concretament, amb infants; que està disposat a passar diverses hores a la vila; i que té clar que la seva estada comporta despesa econòmica (turística).
El tema central no és un element singular de la vila com la llegenda de Sant Jordi que fa única i de referència la festa de recreació històrica. En aquest cas el tema central és una joguina d’abast internacional i sense cap vincle amb Montblanc. Per tant, és més un handicap que un avantatge. Però en qualsevol cas, es va veure i es veu com una oportunitat.
Amb el pas dels anys Clickània s’ha consolidat com el segon esdeveniment turístic de l’any a Montblanc (i amb influència a la Conca de Barberà). Després de la Setmana Medieval és el moment de l’any en què la capital de la comarca rep més visitants, amb un impacte econòmic directe ben evident en allotjaments, restaurants i comerços. Es dinamitza l’activitat per tot el nucli històric i a partir de 2014 té una durada de dos caps de setmana per tal de poder absorbir amb comoditat (i seguretat) la gran quantitat de visitants atrets.

Passo ara a repassar les 12 raons (i alguna més) per tenir en compte aquest esdeveniment:
1.- Aprofita i dona valor a un marc patrimonial singular. El festival, com totes les ànies, té un punt central que és l’antic convent de Sant Francesc (església i claustre). Tanmateix, es dinamitzen altres indrets com la capella de l’antic hospital de Santa Magdalena, les torres i el pas de ronda de la muralla i, en general, tot el nucli antic.
2.- Dinamitza els museus. Cada any hi ha algun motiu per visitar el Museu Comarcal, el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre o el Museu del Pessebre de Catalunya.
3.- És un aparador del folklore local. Després d’anys amb actuacions de diverses colles del seguici local, s’ha consolidat la Trobada de Gegants i Nanos centenaris.
4.- Dona visibilitat a projectes solidaris. Ja fa anys que es col·labora amb AFANOC i en la darrera s’incorporà un vermut solidari del Projecte Julia’s per conscienciar sobre l’atàxia de Friendrich.
5.- Diorames de gran qualitat. Amb temes que es renoven cada any i que són mostres d’art efímer que al llarg dels anys ha comptat amb els millors dioramistes del país.
6.- Concurs de diorames per a totes les edats. On prenen part grans i petits aficionats al món de Playmobil que amb les seves pròpies peces fan creacions originals i de qualitat.
7.- Botigues especialitzades. Un nombre reduït però suficient per a que petits i grans, aficionats i col·leccionistes puguin trobar allò que busquen.
8.- Exposicions i demostracions singulars. En els darrers anys s’ha centrat en la divulgació del maquetisme i en el folklore tradicional. Iniciatives que tenen per objectiu complementar la visita i no centrar-la únicament en els diorames de Playmobil.
9.- Tallers i activitats per als més petits. El festival defuig tenir visitants passius. Les propostes per al més petits tenen l’objectiu de fer-los sentir protagonistes d’activitats que distreguin i al mateix temps siguin formatives.
10.- El joc al centre de tot. Jugar activa la ment, distreu i diverteix. I si es pot fer en família fomenta el treball en grup. El Click Amagat és un joc que es ve fent des de la primera edició. En l’actualitat consisteix en haver de trobar les figures dels protagonistes de la Setmana Medieval amagats en els diorames que es confeccionen als aparadors de diversos comerços de la vila.
11.- Les edicions que s’han realitzat. Fins el 2007 existia alguna trobada de col·leccionistes, sempre en ciutats grans. Clickània va ser el primer festival d’aquestes característiques i després van néixer moltes més fires de Playmobil arreu del país (fins una seixantena). Cap, és clar, s’atansa a les onze edicions. En això també hi ha una similitud amb la Setmana Medieval.
12.- Exigència màxima. Si la Setmana Medieval s’ha consolidat com a referent i model a seguir és per l’ambició, exigència i constància de l’associació organitzadora. L’Oficina de Turisme segueix el mateix camí: analitzar cada edició, què funciona i què es pot millorar, fer propostes noves cada any i posar les persones que han de gaudir del festival en el centre de l’activitat.
I alguna més.
Haver esdevingut un model de referència junt amb les altres ànies, del qual se n’ha parlat per exemple en xerrades a diverses universitats o a les jornades anuals de les Oficines de Turisme de Catalunya.
Ser imprescindible per al sector turístic local i comarcal, ja que ara mateix no s’entendria la desaparició d’un festival que garanteix dos caps de setmana d’alta activitat.
Ser un model de col·laboració entre l’Oficina de Turisme i els Guies de Montblanc, i també amb la resta de departaments de l’Ajuntament de Montblanc.