
Vermut Chappó neix a Alella el 1987 en una masia del segle XV, però les arrels d’elaboració de vermut al Maresme s’han de buscar anys enrere, a meitat del segle XIX, amb la primera generació de la família Cisa al Masnou.
“A Can Bragulat, amb la bóta de vins generosos del meu pare començo a fer proves l’any 87, però fins el 2007 no vaig trobar la fórmula definitiva”, explica Lluís Perucho, elaborador i gerent de Creaciones Chappó. Posteriorment i durant 2 anys realitza analítiques i afinacions per crear un producte amb personalitat i adaptar-lo a la comercialització: “Vam estar temps fins que vam aconseguir el que buscàvem: un vermut per beure fred i sol, com si fos un vi”.
A l’inici, el consum era domèstic i familiar, però es van adonar que els 32 litres anuals que elaboraven “quedaven sempre curts”. “Quan venien els amics, com que els agradava, se n’emportaven uns quants, de litres”, recorda Perucho. El Chappó Daurat amb la imatge i el bouquet que es coneix avui en dia és “molt distant” del primer vermut de la bóta del racó de la Masia de Can Bragulat, però en manté l’essència.
La màgia del vermut està en la fórmula secreta d’herbes macerades amb vi blanc. En el cas de Chappó, 35 per al Daurat i 30 per al Blanc, entre les quals en destaquen el donzell i la genciana, una planta amb propietats “intensament amargues”. “És tonificant per a l’estómac”, explica Lluís Perucho. “Igual com la camamilla o el romaní, són plantes mediterrànies amb efectes beneficiosos per a la salut. Cal recordar que en els orígens el vermut va tenir usos medicinals i digestius”.
“Al nostre vermut no li cal sifó, recull l’originalitat del vermut del Maresme que el 1888 va guanyar la medalla d’or a l’Exposició Universal de Barcelona, el vermut de Can Cisa. Aleshores els vermuts italians marcaven tendència, eren amargs i densos. En l’elaboració s’afegia sucre per compensar, i el consumidor necessitava el sifó per refrescar”, recorda amb precisió Perucho.
La tradició ancestral es manté intacta fins a l’actualitat. Amb la mateixa idea d’un vermut fresc i estimulant que als inicis, Chappó prepara ara la conquesta del públic jove, urbanita i amb inquietuds culturals. “Elaborem un producte català, emprem les varietats del territori –macabeu i xarel·lo-, cuidem el gust particular del vi d’Alella que li atorga el sòl de sauló i hi afegim un cupatge de vi generós envellit en bóta”, explica Perucho. “Després de la maceració amb herbes, el vi passa per una criança d’un mínim de 12 mesos en foudres de gran capacitat. Guardem ampolles dels primers anys per veure com es manifesten al cap del temps i ens agrada observar que es manté la transparència i l’elegància en el color del vermut, amb un matís d’evolució i envelliment molt interessant en nas i boca”, comenta en Lluís.
Les dues referències de Chappó, Daurat i Blanc, s’han presentat a la primera edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans que organitza el diari digital Vadevi.cat amb la satisfacció de veure-les premiades. “Els guardons són un reconeixement important a la feina ben feta que ha despertat interès per la nostra marca. Ens va sorprendre, però, que el Blanc obtingués el Vinari d’Or i el Daurat el Bronze, perquè és aquest darrer el més popular entre els consumidors”, explica en Lluís. El premi els arriba als pocs anys de vida del projecte, perquè el primer lot de Chappó embotellat és un palet de Daurat de 2009 que no es presenta oficialment fins el 2011 al certamen Barcelona Degusta. El Blanc s’embotella el 2012 i es dóna a conèixer a Alimentària.
“El nostre és un producte artesà, qui el prova s’enamora”, sentencia en Víctor Sanjuan, responsable de l’estratègia comercial. “És un producte versàtil que et regala més d’una sensació, convida a repetir. Es posa bé, no és traïdor com altres vermuts, explico sovint que és com un champagne. Té una graduació baixa, és un elixir particular”, remarca.
Chappó treballa per ampliar el coneixement de la marca a Barcelona i després ampliar presència arreu de Catalunya. Víctor Sanjuan explica que “la capital catalana és una ciutat cosmopolita, oberta a provar i tastar coses noves, mentre que hi ha d’altres territoris com el Maresme on encara costa entrar-hi perquè el públic és més fidel als clàssics”. Els espais oberts o privats on s’hi desenvolupa activitat cultural, però també les botigues especialitzades i els restaurants de la capital catalana, són l’objectiu de Chappó. Amb els guardons d’Or i Bronze als Vinari és més fàcil obrir-se camí i defensar el que ja porten recorregut fins ara en sectors com el de la cocteleria. “En Josep Maria Gotarda de l’Ideal sempre ens diu que el Daurat és perfecte per al Manhattan”, comenta amb orgull Lluís Perucho.
A la diferència en la composició d’herbes i l’elaboració amb cupatge envellit en bótes de vi generós, cal sumar-hi també la imatge. Chappó presenta ampolles de vermut de tres quarts de litre (75cl) poc habituals per al vi aromatitzat. S’han triat per raons logístiques, però marquen un accent molt personal. “Per a l’hostaleria no són pràctiques”, explica en Lluís Perucho revelant la seva experiència en el sector com a responsable de La Companyia d’Alella. I afegeix: “Les ampolles de tres quarts de litre es poden introduir sense problema en un espai reduït per servir en fred. Vam triar l’estil d’ampolla de Xerès per funcionalitat i perquè preserva millor el producte de la llum”.
“Un altre element a destacar és el grau, només en fa 15. La sensació del tast és de predomini dels botànics amb efecte estimulant i com que la graduació és similar a la del vi, ve de gust prendre’n repetidament, sense patir”, insisteix Víctor Sanjuan. “Volem que sigui el vermut dels artistes”, diu convençut. “Que la gent apreciï aquest producte per la seva qualitat i modernitat, que lligui amb les activitats a l’aire lliure, concerts, pícnics. Volem renovar la tradició del vermut adaptada als temps que corren”.
Chappó vol trencar tòpics. Arriba en un moment dolç per al sector i vol marcar la diferència. Obvia posar l’accent en l’elegància com ja fan altres marques, ressalta la beguda estimulant i tonificant que és, amb efectes saludables per a l’organisme. I l’atreviment i les ganes els fa pensar en productes complementaris com per exemple el pa de pessic de vermut o la hidratació de fruits dessecats com prunes i dàtils amb Vermut Chappó. En Lluís hi ha començat a donar-hi voltes i no descarta sorprendre a mitjà termini.
El nom del vermut ve de l’arxiconegut chapeau francès, però cal treure’s el barret per haver-lo adaptat a una versió cosmopolita. La imatge gràfica inclou a més a més dos unicorns. Segons recorda Perucho, es tracta de fer palesa “l’obstinació amb què neix l’empresa i amb qual la dinamitzen”. “Invertim més en producte que en màrqueting”, coincideixen a assenyalar en Lluís i en Víctor, però a poc a poc el prestigi del producte els fa guanyar terreny i visibilitat que hauran de repercutir també en la comunicació. “Pensem que el vermut ha estat abandonat, s’elaborava amb les sobres del vi i antigament no es cuidava tant el procés. Per sort ara s’ha invertit la tendència, hi ha cura en el procés”, comenta en Víctor, que és qui comercialitza la marca. “Un vermut popular tothom se’l pot permetre. Chappó és per a un públic versàtil, amant avui del vermut, demà de la cervesa artesana, passat demà del gintònic. El nostre producte és accessible econòmicament. La baixa graduació el fa proper i afavoreix la sociabilització”.
El vermut Blanc de Chappó entrarà en breu a la carta del Museu del Vermut de Reus. “El Vinari d’Or és un motiu més que raonable per tenir-lo a l’establiment” explica l’empresari Joan Tàpias. La xef del restaurant La Calèndula de Girona, Iolanda Bustos, el va enaltir amb aquestes paraules com a jurat dels Premis: “Destaquen les notes afruitades, de fruita de pinyol com els préssecs, albercocs, nespres, i molt floral, amb records de gessamí i flor de taronger, tons cítrics. Molt equilibrat en nas i boca”. Quant al Chappó Daurat, el més popular, els establiments coctelers de més reconeixement ja fa temps que hi confien. Manel Tirvió, president honorífic del Club del Bàrman de Catalunya i propietari del Tirsa Cocktail Bar, comentava a Vadevi.cat que “és ideal per al còctel Manhattan” i Josep Escudero, enginyer i membre de l’Escola d’Espiells, afirmava al mateix mitjà que és un vermut “clàssic i elegant, llarg i golós, amb el punt de dolçor que ajuda i embolcalla l’amargor, molt ben equilibrat. En resum, deia, “és una delícia”.
Referent a l’elaboració de vermut al Maresme, el col·leccionista reusenc Joan Tàpias explica que “ha estat terra de molts cellers al llarg dels anys i els seus vins blancs són bons i reconeguts. Potser el més reconegut i bo és Cisa amb marques com 1880, Anciani, Corsino o Anticus, però també cal esmentar Abril d’Argentona, el Celler d’Alella, Don Cristóbal de Mataró…”. Ara, s’hi suma amb empenta Chappó, que vinifica a les seves instal·lacions. L’elaborador Lluís Perucho es decanta per tastos sincers i honestos. “El Daurat el recomanem guarnir amb pela de taronja i el Blanc amb llimona, i en tots dos casos amb olives farcides d’anxova”. Un nou vermut mariner per beure al matí o a la tarda. Versàtil. Qui el pren ha de tenir temps per assaborir sense pressa un món de sensacions que es van descobrint a mesura que passen les hores. Com diria Machado, “Caminante no hay camino / Se hace camino al andar”.