Centre d’Interpretació del Tèxtil al Pla de Santa Maria: la història d’una empresa tèxtil reconvertida en patrimoni local

Matí d’un dissabte de novembre. El sol escalfa però comença a deixar pas a la fresca de finals de tardor. Sortida amb cotxe des de l’Espluga de Francolí; a Montblanc, direcció Barberà i, un cop allà, deixem la Conca per entrar a la comarca veïna de l’Alt Camp. Travessem Cabra i arribem al destí d’avui: El Pla de Santa Maria.

Per cert, quin paisatge ens regala la Conca, també, durant aquesta època! Els trossos amb ceps amb les fulles que, després del vermar, encara resisteixen. Grogues, taronges, rogents. Trossos de tardor.

Al Pla de Santa Maria visitarem el Centre d’Interpretació del Tèxtil i Museu Agrícola, una aposta d’aquest poble de 2.200 habitants per posar en valor el recinte patrimonial de La Fàbrica. La recuperació de part de les naus d’una antiga fàbrica tèxtil i la seva museïtzació amb elements originals restaurats permetran explicar de manera clara i entenedora la importància d’aquest espai històric. A més, just al costat podem visitar una exposició farcida d’elements típics del món rural català i una impactant col·lecció de carros al Museu Agrícola provinents del fons de Daniel Estaun i Maria Teresa Torné, però aquest seria un tema per un altre article.

Iniciem el recorregut deixant el cotxe i caminem pel carrer de Les Filadores, en femení. Passem per davant de l’antiga fusteria – ara utilitzada com a local de joves – i també de la casa de l’amo i el director de La Fàbrica, en procés de rehabilitació. A l’altre extrem del carrer ara es poden veure les cases del barri popularment anomenat ‘el poble nou’, on vivien els treballadors, però que abans quedaven situades darrere del mur que delimitava el recinte l’empresa. En conjunt, doncs, una petita colònia tèxtil a l’Alt Camp.

En aquest nou carrer peatonal és on s’ubica l’original porta principal d’aquest espai museogràfic que, de moment, només es pot visitar en dates puntuals com la Festa Major o la Fira del Vent, però que preveu poder rebre més visites aviat, quan les instal·lacions estiguin enllestides.

foto_1
Autor: Ramon Rosich

Quan s’entra al Centre d’Interpretació del Tèxtil és fàcil entendre on som: en un fàbrica que manté l’estructura dels inicis del segle XX preparada per a que en puguem conèixer la història i el seu funcionament.

El març de 1917, l’empresa Martí, Llopart i Trenchs inaugurava la seva fàbrica tèxtil al Pla de Santa Maria, formada per 18 naus (4 amb teulada de doble vessant i 14 més en dent de serra), i altres dependències com la casa del director i de l’amo. El fet que cap riu passés pel poble determinava que l’indret fos poc adequat per a la instal·lació d’una indústria d’aquest tipus, ja que es necessita molta aigua per tenyir fil i roba. Però sembla ser que un dels tres socis tenia una estima especial al Pla perquè la seva dida o la seva mainadera era d’allà i va convèncer els altres dos empresaris per a construir i instal·lar-hi l’empresa. Per superar aquesta dificultat d’accés a l’aigua, davant de La Fàbrica es va construir, a pic i pala, una bassa de 90 metres de llarg i 45 d’ample que encara avui es conserva.

L’any 1965, després de 48 anys d’activitat, l’empresa fundadora ven les instal·lacions a Hijos de Francisco Sans, productora de lones i tendals per a camions, que va mantenir la fàbrica en funcionament fins el 1987. Sota el segell de “Tèxtil del Pla”, una cooperativa formada per treballadors de la mateixa fàbrica, van continuar treballant fins l’any 1990. Vuit anys després i havent estat regentada per una quarta marca, Cuàntica, les màquines de la fàbrica tèxtil del Pla deixen de funcionar definitivament. Era l’any 1998. Llavors els terrenys, la bassa i els edificis estaven embargats per la Seguretat Social. Un procés amb llargues negociacions va culminar amb la compra, per part de l’Ajuntament, dels terrenys i les naus l’any 2001, 84 anys després de la seva inauguració.

Començava llavors una nova etapa. Un complex molt gran per rehabilitar i donar nous usos, però amb una part destinada a acollir un projecte per a les futures generacions: mostrar el passat per explicar part de la història industrial del tèxtil del nostre país a través de l’activitat i funcionament d’una indústria del Pla.

Amb aquesta intenció al Centre s’exposen i es poden veure en funcionament tres telers centenaris, restaurats per José Luis Baldor, antic treballador de la fàbrica. Les màquines funcionen a través d’un sistema de corretges, eixos i politges impulsat per un sol motor. Altres màquines originals que s’exposen i que són representatives del sector tèxtil del segle XX són un ordidor, un doblador i un teler més modern, que ja té el seu propi motor i permet observar l’evolució i les millores que es van produir en les màquines industrials d’aquest sector.

foto_2
Autor: Ramon Rosich

Us heu fixat mai que hi ha fils que estan formats per dos fils cargolats? Si voleu saber quina de les màquines anteriors podia fer aquesta funció i com funcionava…haureu de visitar el Centre d’Interpretació del Tèxtil! Us heu preguntat mai com s’aconseguia que els teixits fessin com una mostra o quin era el procés i les màquines utilitzades per tintar un fil? Tot això ho podreu descobrir al Pla. I segur que també descobrireu i podreu escoltar molts més detalls sobre el món del tèxtil.

foto_3
Autor: Ramon Rosich

En sortir del Centre, enfilem pel carrer de Les Filadores una altra vegada per a passejar pel parc púbic que s’ha obert davant de La Fàbrica. És un bon moment per repassar fil per randa totes les explicacions que ens ha ofert en Carles Singla, regidor de Cultura de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria. El consistori va posar fil a l’agulla fa 15 anys per rehabilitar La Fàbrica i ara, després d’anys d’inversió i esforç, la ciutadania en pot començar a recollir els fruits. Per sort, el projecte no penja d’un fil i s’acabarà completant definitivament en els propers anys i amb molta dedicació. Estic segura que el resultat final serà una proposta cultural interessant per a tots aquells que no tinguin llana al clatell però també per al territori en general, tant si es ve des de la Conca tot gaudint de paisatges espectaculars, com si es ve de la resta del país. I és que ja ho diuen: llana ben cardada, llana mig filada.

Per a veure el Centre en acció, podeu obrir el vídeo “El Pla batega”: http://dom.cat/111r

_______________________________

Aquest article ha estat possible gràcies a la col·laboració de Carles Singla, regidor de Cultura de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria, i de Ramon Rosich, director del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.