Casa Llavasa, un lloc de trobada a la Vall de Boí amb essència de la Conca

Molta gent petita en llocs petits fent coses petites pot canviar el món. | Eduardo Galeano

Penso que la Conca 5.1 és una finestra ideal per conèixer activitats de la nostra comarca, per descobrir iniciatives interessants de les comarques veïnes o projectes impulsats arreu del nostre país que ens fan reflexionar i, sobretot, aprendre i compartir.

Per això m’agradaria començar aquest article i la nova temporada felicitant els impulsors de la Conca 5.1: gràcies per fer-la possible. Personalment, considero que és un espai que ens ajuda a fer comarca i país.

A través d’escrits anteriors he destacat algunes propostes musicals o culturals de la Conca o de molt a la vora, impulsades per persones inquietes. Doncs bé, precisament també algunes persones inquietes de la nostra comarca, i de l’Espluga de Francolí en concret, des de fa més de 30 anys estan implicades i fan possible un projecte singular i especial a Durro. És Casa Llavasa, un lloc de trobada a la Vall de Boí amb essència de la Conca.

Però… com va començar tot? A principis dels anys 80, un grup de pares i mares de l’Agrupament Escolta i Guia l’Estornell de l’Espluga de Francolí i altres espluguins van constituir l’Associació l’Estornell i es va adquirir Casa Llavasa a Durro (Vall de Boí), formada llavors per una casa pairal, dues bordes i un pati.

A partir d’aquí, l’associació i l’agrupament van anar organitzant aplecs a Casa Llavasa, unes sortides durant les quals petits i grans realitzaven accions de manteniment i millora de les instal·lacions, però que alhora eren sinònim de convivència, de tasques compartides i de molts jocs i activitats per a conèixer l’entorn. Moltes famílies i amics de diverses generacions espluguines van viure moments a Durro que han esdevingut records entranyables.

FOTO_APLEC

 

Amb el pas dels anys, però, els espais de Casa Llavasa es van anar deteriorant força i això va fer que mentalment la Vall de Boí quedés més lluny de l’Espluga.

Però encara no estava tot escrit, en aquesta història…
Un nou grup de persones inquietes van impulsar un important projecte de remodelació que ha continuat comptant amb la col·laboració desinteressada de moltes persones i aquest 2017 Casa Llavasa ha obert les portes com a casa de colònies per a famílies, trobades infantils, juvenils, per a grups culturals, socials i esportius. Actualment té una capacitat màxima per a 24 persones i les places es distribueixen en 3 bordes: Borda l’Estornell (4 persones), Borda Durro (10 persones) i Borda Llavasa (10 persones).

FOTO_BORDA_LLAVASA
Així doncs, Casa Llavasa té una història que fa anys que uneix l’Espluga i la Conca amb Durro i la Vall de Boí. I, sobretot, un nou futur per endavant!

La voluntat d’aquest escrit és posar el caramel a la boca per convidar-vos a descobrir i compartir Casa Llavasa. Amb els amics o la família. Per seure en un banc i riure per posar-vos d’acord a l’hora d’acostar-lo a la taula tots alhora. Per fer-ho envoltats del paisatge imponent de tota la Vall. Per tornar a dormir al llit de dalt d’una llitera després de molts anys. Perquè potser et costi agafar el son si algú dels 9 companys d’habitació ronca. I tornar a riure molt. Per caminar a la fresca de la nit mentre gaudeixes de la tranquil·litat de Durro. Per sentir pau i percebre la calma que transmeten l’ermita de Sant Quirc i les 8 esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat que tindràs al costat de Casa. Per parar, conèixer i trobar-te, a la Vall de Boí, en un lloc amb essència de la Conca.

Podeu trobar tota la informació sobre Casa Llavasa i l’Associació l’Estornell a www.casallavasa.cat o a la pàgina de facebook ‘Casa Llavasa – Casa de Colònies”.

FOTO_DURRO