Cara Nord 2014 – negre

Avui parlem d’una iniciativa forana, del desembarcament d’un grup de professionals lligats sobre tot a Costers del Segre, Denominació veïna, geogràficament molt propera i amb el segell de l’emprenedoria potent de les comarques de ponent, almenys molt més potent que la que ha caracteritzat fins no fa massa la nostra comarca, proverbialment orfe d’iniciativa privada i projecció internacional.

DSC_0036El projecte neix sota el segell de l’èxit i amb la garantia d’una contrastada experiència en el mon vitícola, una associació de pesos pesats de l’enologia ja no tan sols catalana i que no pot donar altra cosa que un producte reeixit, fruit de la hiperprofesionalització; disseny acurat del vi, una presentació sòbria i molt elegant, una campanya publicitària vistosa i treballada i una expansió comercial fulgurant que l’ha dut a l’omnipresència en just quatre dies.

I per vehicular aquesta iniciativa comercial destinada a l’èxit s’ha triat una matèria base de primer ordre; les vinyes relictes del projecte de Cal Celdoni, recordeu? sí, el particular pas del Capitalisme Castís, això tan espanyol, per casa nostra, visualitzat per l’emperador Adrià sostenint un cep de viver i oferint-nos la compra d’una vinya, i que va fer la fi que tots sabem, després d’haver usurpat un renom familiar ancestral de la comarca, com també tots sabem.

Malgrat aquella dissortada fi, la iniciativa deixà tot un seguit de vinyes, algunes de les quals són d’un potencial qualitatiu remarcable, en especial les que fonamenten aquest projecte relleu que ens ocupa avui: Cara Nord. Aquestes vinyes recorren a banda i banda el barranc del Mas de Moragues, al terme de Vimbodí, en un pla lleugerament ascendent a ponent de Riudabella i encarat al nord-est, que s’enfila fins als 700 metres, fins ben bé el peu del serret que conformen la punta del Sales i el Tossal gros de Vallclara.

cara-nord-negreLes condicions del terrer són inequívocament bones; característiques climàtiques de certa alçada i un sòl col.luvial sobre roca calcària format sobre tot per elements pissarrosos i amb textura franca.

La matèria primera es transforma en vi al celler que Codorniu disposa a l’Abadia de Poblet i on la Casa Gran del Penedès elabora també el vi del mateix nom fet amb Pinot Noir. Cara Nord, doncs, neix d’un intel.ligent i visionari aprofitament de recursos existents a la comarca, una sinèrgia completa.

Parlem del vi, de l’anyada 2014 en concret, acabada de sortir. D’estil modern, està concebut per a satisfer paladars de tot tipus, nouvinguts i no tan, profund, potent i expressiu en tots els aspectes, en color, en nas, en boca.

És un perfil de vi jove, nerviós i viu, molt fruitós, però amb un lleuger pas per roure que a hores d’ara en domina el bouquet. Gran part dels elements que descriuen l’envelliment en bóta hi són presents: ametlla torrada, caramel, fusta, tauló, cacau i, per damunt de tots, cafè torrefacte, tot plegat un pèl deslligat encara, a l’espera que el repòs a la botella faci la seva feina.