Capítol 4. Final de verema

2-10-17

09:00 h

Celler Tuets. Pont D’Armentera.

  • No fa gaire que ens coneixem. Un dia l’Albert i el Jordi de Carlania en una conversa va sortir el meu nom. Vaig anar al Celler Tuets a conèixer el seu projecte, ens vam entendre i aquesta campanya 2017 estem col·laborant plegats.
  • Al celler Tuets tot el raïm ja és al celler. Es va veremar durant la primera i la segona setmana de setembre. L’ Albert amb la sensibilitat que el caracteritza vol fer uns vins respectuosos amb poca intervenció i amb un equilibri natural.
  • A mi m’agrada aquesta manera de sentir els vins, és un gran repte. Encara n’he d’aprendre molt d’aquest tema. Quan has decidit  respectar el ritme del raïm, most i vi has de confiar que les decisions que prenguis seran bones i  coincidiran amb el que t’imagines  que serà el vi.
  • Tastem tots els vins i anem comentant la seva evolució, alguns encara tenen sucres altres començant la malolàctica…. i ens parem en el Tuets Tot, un nou vi d’aquesta collita. S’ha vinificat el raïm barrejat de totes les varietats que té el celler plantades. Ens ha agradat la seva fruita, frescor i expressió, una sorpresa molt agradable.

tuets

dades celler 11

 

12:00h

Restaurant Ca l’Esteve. Castellbisbal.

  • Són les 12:00 h en punt, arribo al restaurant Ca l’esteve, ja sé que els trobaré fent l’esmorzar de família. Tots entaulats els Esteves (pare i fill), les Maries (mare i filla), el Xesco l’home de la Maria, que és el cuiner i la Montse l’altra germana. A punt per començar a l’hora dels dinars. És un restaurant familiar amb cuina tradicional, producte fresc i de bona qualitat.
  • L’Esteve pare és el que s’encarrega de cuidar les vinyes que tenen just devant del restaurant.
  • Mentre ells acaben d’esmorzar jo vaig al celler i provo tots els vins. El blanc de xarel·lo i el rosat de sumoll ja han acabat de fermentar, ja es poden trassegar i deixar la tina ben plena perque tinguin una bona protecció. L’ull de llebre està premsat i estem esperant que fagi la malolàctica i el cabernet encara té la densitat a 1010.
  • Avui el que miro amb més deteniment és el syrah, encara está fermentant els últims sucres però ja comença a tenir l’estringència adequada per després suportar tot un any en bóta. Ho parlem amb l’Esteve pare i fill i demà mateix ja es podrà premsar.

ca l'esteve

dades celler 12

16:00 h

Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca.

  • A la cooperativa encara tenim un ambient intens de feina, bona part dels socis ja tenen la verema molt avançada, encara s’entren parellada i trepat.
  • La Cooperativa de Barberà pertany a la cooperativa de segon grau Cevipe,  fa un parell d’anys em van demanar si els podia ajudar ampliar la gamma de cabanal, el vi que fan pels socis i tots els que venen a comprar a l’agrobotiga.
  • Al celler hi ha el macabeu i la valenciana que ja els tenim llestos, aquest any hi ha hagut menys producció però més grau. Serà un vi amb més caràcter i calidesa.
  • El que ens té a tots pendents és el vi rosat de trepat, aquest és el futur cabanal vi espumós amb métode ancestral. Amb aquest métode el vi s’ha d’embotellar mentre està fermentant. Saber quin és el bon dia per embotellar-ho és difícil ja que ho decideixen els llevats. Sembla que la fermentació va una mica de pressa, es decideix de tornar a trasbalsar i baixar la temperatura de fermentació. D’aquí 3 o 4 dies el timdrem gairebé apunt (si els llevats estan d’acord, clar.)

cooperativa barbera

dades celler 13

18:00 h

Pla de la masó. Barberà de la Conca.

  • El Pla de la Masó é un celler d’un grup d’amics; Ramon, Rosa, Vili, Susi, etc. amb tots ells fa molts anys que ens coneixem. Hem compartit estones amb la colla de petits, quan estudiàvem  i de més grans quan quedàvem al cafè al cap de setmana.
  • Crec que és el celler més petit que col·laboro. Aquest any vam parlar de millorar el vi blanc (A la parra). S’ha decidit vinificar el macabeu i la parelleda de diferents maneres per guanyar complexitat. El macabeu es fermenta a la gerra de fang amb most desfangat. La parellada una part és vinificarà a la tina d’inox i l’altra fermentarà amb les pells a la gerra de fang. Ara  ho hem tastat amb el Ramon i jo hi veig molt potencial. S’ha gaunyat complexitat i llargada en boca.
  • També tastem el trepat, el futur grillat jove. Encara fermenta i de moment no té notes de reducció, que es el que més ens preocupa.
  • El trepat per grillat selecció es collirà d’aquí una setmana perquè madurin més les pells i es concentri més. L’ hem de preparar bé pel pas en bóta.

DSC_0324

dades celler 14