Capítol 1. Els primers dies

Dia: 17-8-17
Hora: 08:00 h
Lloc : Cooperativa agrícola de Benissanet

 • Aquest matí hem quedat per fer l’últim control de maduració amb la Núria (tècnica Agrícola del grup fruiter i la cooperativa). Aquest any la maduració va avançada, a la primavera va fer més calor i els ceps van florir abans. Aquesta tarda a les 19:00 h tenim reunió de junta directiva i decidirem quan hem de començar.
 • Ens centrarem en les finques de macabeu, que és la major part de la producció. La majoria de vinyes estan al costat del riu Ebre i tenen la particularitat de que no estan empeltades, com estem en zones inundables la fil·loxera no hi pot arribar. La producció és molt bona i s’ha de vigilar l’estat sanitari.
 • Els resultats d’avui ens donen una mitjana de 11º, l’acidesa total ja ha començat a baixar i algunes finques de llocs més humits hi trobem focus de botritis.
 • Després de la reunió de junta s’ha decidit que demà es comencen a veremar un parell de vinyes i la resta la setmana següent.

12832585_1577414139241564_2115973157539027459_n

dades celler 1

 

Dia: 1-9-17
Hora: 09:30 h
Lloc : Costador. Terroirs Mediterranis. Celler de viveristes Barberà de la Conca.

 • Hem arribat a Barberà de la Conca, estem al viver de celleristes, tots els barbarencs sabem que és el sindicat de baix. Aquí és on vaig començar a fer les pràctiques quan estudiava el graduat d’enologia l’any 1989. Em fa molta il·lusió tornar a ser-hi.
 •  He quedat amb el Joan, propietari de Costador i el Xavi que aquest any ha començat com a responsable del celler. S’ha entrat una part del xarel·lo però hem estat veient que el macabeu està madurant molt de pressa. Els blancs d’aquest celler es vinifiquen bona part d’ells brisats i amb àmfores de fang de uns 2.000 litres. El moment de maduració és important que el triem bé, volem que tingui cos i que conservi la frescor.
 • Anem a les vinyes de macabeu de la Conca per fer els controls  de maduració. De moment l’estat sanitari és molt bo. Tastem els raïms i  ja comencen a estar al punt. Al fer el vi brisat hem de mirar també que la pell sigui madura. Tenim la sort que les vinyes estan a bona alçada sobre el nivell del mar i conserva millor la frescor.
 • Els controls de maduració ens donen amb molt bon grau i acidesa. Decidim collir aquesta setmana.

vins costador

dades celler 2

 

Hora: 16:30 h
Lloc: Carlania Celler. Barberà de la Conca

 • Ens hem trucat amb el Jordi i ell avui no pot quedar. Com que ja fa uns anys que treballem junts, jo vaig primer a les vinyes i després ho comentem amb el Jordi.
 • Primer vaig a Sant Pere d’Embigats, aquí tenim el macabeu. Molt bona sanitat, de la mateixa vinya agafo diferents mostres. Aquest any el que necessita la bodega només és una part, la resta la portarà a la cooperativa de Barberà de la Conca. Ja és el segon any que el Jordi i la Sònia s’han animat i han començat amb l’agricultura biodinàmica. A Sant Pere hi tenen unes ovelles i un parell de burros. Amb tan poc temps s’ha notat l’augment i la diversitat d’herbes que trobem entre les tires, ens indica una augment de la vida de la terra.
 • Després vaig al trepat de la vermella, a les planes i els corrals, aquest últims molt afectats per les gelades de primavera. Hi haurà molt poca collita de trepat i hem de fer una bona selecció.

jordi i sonia

dades celler carlania