Cal anar-se’n per un dia tornar

Recorre les vinyes per un traçat imaginari del sistema solar a escala que et porta fins al Sol, Waltraud, on gaudeixes d’un sopar exclusiu i de l’observació dels astres. Aquest és el fil conductor de l’experiència Torres “Nit d’estrelles”, una activitat enoturística consolidada entorn l’astronomia i la gastronomia de les nits d’estiu al Penedès que enguany arriba a la seva 7a edició.

“I seguim viatjant lluny i més lluny i la mida de la Terra disminueix fins a ser com la d’una bala, la bala més bonica que et puguis imaginar… Veure això t’ha de canviar.” James Irwin, astronauta estatunidenc i el vuitè home sobre la lluna.

El xilè de nom Cordillera de la família Torres ens rep. És un blanc de negres escumós elegant, fresc i floral, que despulla les notes afruitades de la Pinot Noir i es manté llarg en boca: un primer tast i preludi del viatge que estem a punt de començar.  Som a l’entrada del Centre de Visites a Torres, avui Júpiter, el gran del sistema solar i de la vinya: venim predisposats a deixar-nos endur per la imaginació. Encara és de dia i el verd dels ceps de la finca Mas La Plana ens crida, intens en aquest moment de l’any. Enfilem camí per un traçat imaginari a escala del Sistema Solar -un metre, un milió de quilòmetres-. Rostres entusiastes, posats atents i mirades de complicitat. Tots venim a gaudir d’una experiència diferent. Alguns la repeteixen. “Estem caminant a una velocitat molt més ràpida que la llum” -sentim a dir a l’astrònom entusiasta que ens acompanya. Deixem anar una rialla. Badem envoltats de vinya. Les distàncies es relativitzen i el ritme esdevé estranyament pausat.

Assistents a la Nit d’Estrelles

I així, de Júpiter avancem cap al Déu Mart; roig, petit però guerrer, és el quart planeta del sistema solar segons la distància al Sol, al qual ens dirigim. Creuem el planeta blau, la Terra, per topar Venus, des d’on veiem caure el dia i on el temps s’atura: un dia a Venus dura més d’un any. El paisatge de la vinya muta. Una meitat del cel es tenyeix de tonalitats rosades que van guanyant en intensitat cromàtica. Tímida hi surt la lluna. Per l’altra, el sol cau damunt de l’horitzó: una taca carabassa intensa que desprèn una esfera de taronges i grocs que es van esmorteint a mesura que avancen sobre el cel. Arribem a Mercuri, el més petit dels quatre planetes terrestres. Travessem la frontera entre el dia i la nit, delerosos per veure estrelles.

I arribem a destí: el Sol. Waltraud. El centre de tot. Font de llum i de vida, entrem a un espai innovador i integrat a l’entorn. L’astre pren el protagonisme de la nit, sentim la seva influència. El relat aquí pren un altre ritme, som enmig de l’univers: podem veure les estrelles i Saturn i la seva corona; el so és el de la música que respecta el silenci del paisatge i el descans de les vinyes. Comença el joc d’harmonies: colors, textures, olors. Mirem, olorem, tastem. Observem els detalls. Les ampolles destapen el seu relat i ens porten a la copa el paisatge que protegien: primer el de Waltraud, el de la Riesling arrelada a l’Alt Penedès que s’expressa en un vi que descriu elegància i té el significat de l’amor, sense embuts: honest, profund i complex, per expressiu.

Global Image Projects S.L.
Imatge del sopar de la Nit d’Estrelles

I entre plats i vins enllaçats amb encert arriba una Oda al Penedès que diu així: “Cal anar-se’n per un dia tornar. Només així es pot captar l’autèntica bellesa d’aquesta antiga terra. Un incomparable jardí de verdes vinyes dibuixades entre groguenques masies i solitaris xiprers. Mai he conegut una terra com aquesta. És la bella terra”.  I aquí segueix la vostra experiència.  El relat del món del vi, com el de l’espai, és infinit i generós. Sempre crida al retorn. I hi ha cabuda per totes les estrelles. Trobem-les.

Properes edicions de l’activitat Nit de les Estrelles:

22 de juliol (en castellà i en anglès)
Altres activitats recomanades:

Matí de verema
https://www.clubtorres.com/ca/visites-tallers-tastos/activitats-ludiques/mati-de-verema

Del cep a la copa
https://www.clubtorres.com/ca/visites-tallers-tastos/activitats-ludiques/del-cep-la-copa

___________________________________

Amb la col·laboració de:

Banner Conca 5.1 650x160 px