Blancs aromàtics i negres florals, les harmonies de Sons del Món

El festival de la Costa Brava arriba a la desena edició fusionant vi, patrimoni i música, amb un 50% de les localitats venudes i una aposta ferma pels vins empordanesos com a acord per als concerts

Que la música i el vi harmonitzen no és nou, que un festival aposti decididament per aquest acord cultural, sí. Sons del Món arriba a la desena edició convidant a beure vins de tramuntana de la Ruta del Vi de l’Empordà, en espais patrimonials de Roses (Ciutadella), Empuriabrava i Castelló d’Empúries (plaça de la Basílica). Entre vinyes o imaginant-les, amb la carícia de la brisa mediterrània del capvespre, un es predisposa a sentir acords musicals que lliguen amb el vi. Des de Tom Jones a Rosana, Estrella Morente, Bustamante, Loquillo, Els Amics de les Arts per al gran format  i des de Ramon Mirabet a Pedro Guerra, Paula Valls, Judit Nedddermann o Maria Arnal i Marcel Bagés per al format més íntim.

sons del món7Aquesta és la carta de presentació d’un festival que es reivindica i que ha iniciat ja el camí dels 10 anys amb el 50% de les localitats venudes i l’actuació inaugural de Chambao a la platja d’Empuriabrava. ”Aquesta edició és la més ambiciosa, amb una programació pensada per ser dels principals festivals d’estiu de la Costa Brava”, clamen des de l’organització. “Aquest és un festival que ens diferencia de la resta, perquè oferim recitals de qualitat en un patrimoni imponent. Aconseguir un nom és complicat però estem en el camí. Luz Casal va dir després d’actuar a la Ciutadella de Roses que havia estat dels concerts per recordar sempre. Molt especial”, explica l’alcaldessa del municipi, Montserrat Mindan.

“Abans de cada concert, els amants del vi podran gaudir de tastos a espais amb encant de cada recinte com la terrassa del convent de Santa Clara a Castelló d’Empúries o el Museu de la Ciutadella de roses. En cada tast de cada concert, l’enòleg del celler maridat, explicarà personalment com s’han elaborat els vins. Aquestes activitats estan limitades a 30 persones” Sons del Món

masramonLa sommelier Laura Masramon cuina el maridatge de música i vi i ho fa a consciencia, sempre amb la il·lusió que els grups o solistes convidats a Sons del Món es facin seva la recomanació enològica i encomanin la passió pel vi empordanès als assistents, durant el concert. L’entrevistem per saber més detalls de la creació d’harmonies del que vol esdevenir el festival “delicatessen” de l’Empordà. El vi hi es present com a aliment durant el concert però també en tastos previs a l’inici del concert amb la participació de l’elaborador.

Quin és el maridatge més excèntric que heu fet a Sons del Món?

El M’acabeu la paciència amb Txarango i Gertrudis que tocaran a Roses el 21 de juliol. Un maridatge canalla per deixar-se anar, saltar, ballar i cantar amb una copa de vi blanc, ben fresc fet 100% amb macabeu d’un celler endegat pel jove Julià Maset. Un vi que expressa fruita blanca madura i espècies dolces, la tipicitat de la varietat.

Com ha evolucionat l’harmonia musical amb el vi des de la primera edició? 

M’he adaptat al paladar de les nits caloroses d’estiu, perquè tot i la frescor dels vespres i que els concerts són a l’aire lliure i amb cadires per seure, la música suscita moviment i amb aquesta energia el cos et demana una beguda que t’hidrati i et refresqui. He donat prioritat als vins blancs amb bona acidesa i bona expressió aromàtica, així com alguns vins negres molt sucosos i florals.

Les últimes xifres de Sons del Món són 2000 copes de vi servides i 11.000 visitants. El consum de vi encara té un recorregut llarg al festival…

La cultura catalana està recuperant poc a poc el vi com a beguda principal, però tot canvi de costums vol temps. És un festival que porta artistes de fama internacional i que ha volgut donar valor al patrimoni arquitectònic de l’Empordà i als vins d’aquest bon clima mediterrani de la Costa Brava. És un trinomi: vi, música i Empordà. Jo crec que cada vegada el públic té més interès en els vins de la zona i que, per tant, el festival anirà a més en aquest aspecte. A dia d’avui els tastos de vins previs als concerts estan plens de seguida, haurem d’ampliar les localitats! En els concert de petit format que es fan als cellers, el vi hi és molt més present. En els de gran format el vi acompanya el moment màgic que el festival crea, però els protagonistes són els artistes. Des d’aquí animo a tothom a arribar d’hora al concert i demanar una copa de vi abans que comenci per gaudir plenament del maridatge.

Quin lloc ocupa Sons del Món en el conjunt d’activitats professionals de Laura Masramon?

Per a mi, que els cellers i els artistes en ocasions teixeixin complicitats és molt satisfactori, em corrobora el maridatge. El festival el visc a vegades des d’un punt de vista professional, que els vins estiguin a temperatura ideal, que no faltin ampolles a les barres, que les copes sigui adequades, que la locució del maridatge se senti pels altaveus…. I llavors espero amb candeletes a veure si algun artista fa referència al vi en algun moment del concert, o si se’n demana una copa davant de tothom per refrescar-se i animar-se.

Sons del Món es presenta al Restaurant Mercer de Barcelona “on hi treballen bons professionals de la gastronomia i de la restauració de Figueres”, matisa l’organització per justificar l’elecció de l’espai. Al dinar es fa evident el treball acurat d’assemblatge de la sommelier Laura Masramon:

Anhel blanc 2016 (Celler Pere Guardiola) per als Amics de les Arts

“Demana un desig… Que la música en català segueixi triomfant i es reinventi. Un vi amb perfum de fruita cítrica i dolça, amb acidesa i equilibri al paladar mentre els Amics de les Arts ens fan vibrar, cantar i sobretot riure”

M’acabeu la paciència (Celler Masetplana) 2016 per Txarango i Gertrudis

“Aquest és el vi de la celebració, un vi blanc de la varietat catalana amb més aromes de fruita fresca i sucosa, la macabeu”

Oriol Blanc 2016 (Celler Vinyes dels Aspres) per Loquillo

“Prens el vi i te’n recordaràs tota la vida, com si participes en un concert de Loquillo. Deixa un record perdurable en el temps. Un vi de la varietat garnatxa roja, de color sorprenent i molt bona acidesa”

Mar endins 2016 (Celler Oliveda) per Bustamante

“Un vi que, com el cantant, representa la fidelitat a la terra que l’ha vist néixer; finques de terreny pedregós on el raïm hi creix amb moltes dificultats”

Seducció 2016 (Celler Gelamà) per Rosana

“Seducció és el que se sent en escoltar la veu de Rosana, amor per la vida. Sense maquillatge, sense por. Afinitat amb un vi de macabeu que deixa en el record la frescor de la terra i el sabor equilibrat del raïm mediterrani”

Maragda negre 2015 (Celler Mas Llunes) per a Estrella Morente

“Unes pupil·les brunes i una mirada directa i penetrant. Obrirem un vi negre genuí de l’Empordà, bon representant de la calidesa del sol mediterrani, de la força de la terra pobra i de la suavitat de la brisa marina. Un maridatge per fer aflorar les emocions i sabors més profunds”

Cartesius 2014 (Celler Arché Pagès) per a Tom Jones

“L’elegància, l’experiència i l’èxit de Ton Jones es palpa en cadascun dels seus temes i hits. A l’Empordà hi ha un vi que transmet aquests valors. Un vi amb estructura, potencia i capacitat d’envellir molt bé”

cartell sons del mónA més a més dels concerts de gran format, Sons del Món té la virtud de programar un cicle d’actuacions íntimes a diferents cellers de la Ruta del Vi de la DO Empordà. Per aquells a qui agradi viure, sentir i olorar el vi, no hi ha millor proposta musical d’estiu a la Costa Brava. L’entrada inclou una copa de vi empordanès:

 

 

 

07/07               Ramon Mirabet al Celler Vinyes dels Aspres
14/07               Paula Valls al Celler La Vinyeta
15/07               Pedro Guerra a Celler Martin Faixó
21/07               Judit Neddermann a Cellers de Can Guilla
05/08               Maria Arnal i Marcel Bagés a Celler Espelt (concert de cloenda)
____________________________________________

Amb la col·laboració de:

650x160