Barbarosso, una aventura vinícola i canalla

El Mediterráneo y su costa fue, durante siglos, lugar de abordajes piratas…. La leyenda hace revivir en este vermut a Barbarrosso, el pirata más gourmet que pisó el paisaje de la costa de Barcelona. Barbarosso no tenía loro, ni garfio ni pata de palo… pero poseía un cofre repleto de ricos tesoros: las buenas hierbas, cítricos y especias que hoy inspiran esta sabia receta. De lo mejor de Barcelona y del conocimiento y buen gusto de sus secuaces nace este vermut, sabroso y natural, hecho a partir de uva Garnacha y sin especias dulces”.

IMG_2455Té essència de vi més que de vermut. És una garnatxa seductora, elegant, abellidora i temptadora. De raïm autòcton de la regió d’Alella, una de les DO’s més antigues alhora que petites en hectàrees de l’Estat espanyol. Garnatxa negra aromatitzada amb plantes mediterrànies 100% naturals. L’etiqueta, en un exercici de transparència, indica que Barbarosso és un vermut roig macerat de forma directa amb “aranja, taronja, fonoll, hisop, quina, melissa, marduix, farigola, romaní, angèlica, donzell, flor de saüc, cardamom, coriandre, safrà, gingebre i endolcit amb concentrat de most” amb algun secret més que els elaboradors no estan disposats a revelar per evitar perdre la màgia de la fórmula. Una graduació baixa, sensacions balsàmiques, frescor delicada i llarga persistència en boca fan d’aquesta nova referència un capritx per als paladars de vermut més infidels.

El Maresme que ha estat terra d’elaboració de vermuts des del segle XIX es reinventa amb noves fórmules de cellers inquiets, d’enòlegs que estimen allò que els dóna la terra com en Xavier Garcia. És també geòleg i enginyer agrònom i des de 2001 s’ha encarregat tant dels nous vins d’Alella Vinícola com d’actualitzar els vins dolços i generosos oblidats a la zona. Ara li ha arribat el moment al vermut.

Barbarosso és el resultat de l’enginy, la il·lusió i la emprenedoria. Tres socis –un enòleg, un sommelier i un empresari- que han vist l’oportunitat de reivindicar la garnatxa negra d’Alella i un estil de vi que avui és moda i ahir va ser costum. Probablement la llibertat amb què han treballat i la clarividència i experiència dels seus perfils els ha portat a crear un vermut singular, amb estil propi. El disseny de l’ampolla ja ho deixa entreveure.

Amb l’enòleg, geòleg i enginyer agrònom Xavi Garcia al capdavant, Alella Vinícola aporta tant la investigació i el desenvolupament (I+d) del projecte com el procés d’elaboració. El nou vermut es fa en un espai modernista alçat el 1906, obra de l’arquitecte Jeroni Martorell, deixeble de Gaudí. Des de 2001, en Xavi ha actualitzat i renovat la llarga llista de vins del celler i s’ha dedicat a recuperar dolços i generosos. Ara li ha arribat el torn al vermut. “Fa temps que teníem la idea al cap i després d’investigar i fer proves durant mig any, ens hi hem embarcat amb un grup d’amics del sector”, explica satisfet del resultat final i de les primeres impressions rebudes. “Volíem fugir dels vermuts tradicionals i ens hem enfocat a un públic amb ganes de provar coses noves, més variat i ampli. Tenim ganes de posar les bases a l’entorn més immediat, a l’àrea de Barcelona, però també a l’exterior”, afegeix. Es busca consumidor desacomplexat, que no estigui suggestionat per esquemes, que tingui ganes d’assumir reptes i quedar satisfet per la descoberta.

IMG_2456De Barbarosso se n’han elaborat 1.000 ampolles però hi ha capacitat per arribar a les 5.000 amb la primera anyada. “Caldrà veure la resposta del consumidor primer, per afinar el vermut, segons què agrada més i què no tant… I també tenim la voluntat de treure al mercat Barbabianca, un vermut de pansa blanca”, comenta en Xavi. No podia faltar la varietat emblemàtica d’Alella que creix sobre sòls de sauló. Vermuts empeltats al Maresme.

Barbarosso està pensat per a consumidors exigents. En Xavi Garcia remarca que funciona “com els clàssics”, però l’estil li permet anar molt més enllà: “Com que és més vinós i té més estructura, pot acompanyar un dinar, sense quedar-se només a l’aperitiu. És un vermut pensat per a la gastronomia”.

En poques setmanes Barbarosso sortirà al mercat i en pocs mesos ho farà el seu homòleg de pansa blanca. En Xavi revela que, segons la resposta del consumidor, es podria crear una tercera referència, o bé Premium o bé més assequible encara, pensada per a nous consumidors.

7Celler Alella Vinícola-Marfil, any 1906 Alella, Maresme (2)Alella Vinícola elabora vins des de fa cent anys marcant l’estil de la DO Alella. Amb el vermut, la innovació i la saviesa permeten situar de nou la regió al mapa vermutaire català, però amb elegància i savoir faire. No s’apel·la a la història de l’avi, sinó al gust del consumidor del futur. “Hem recuperat vinificacions que havien quedat totalment oblidades i estem innovant i reinventant la zona a través de vins radicalment originals més elaborats a la zona”, s’explica des de la direcció tècnica.

Ara la reinvenció s’aplica al vermut buscant complexitat i equilibri, aroma mediterrani, posant l’accent en el vi, en la varietat i en el relat. El d’un pirata que amaga el tresor del Mediterrani, les herbes d’un entorn immediat encara poc entès, poc begut i poc amat. Aquest és un vermut per aquells qui volen “apreciar el sabor més autèntic de l’aperitiu”. Així el defineix el club de vins Wineissocial, els clients del qual ja el poden tastar en exclusiva.

Pirata deriva del grec “piran” que significa “esforçar-se”, “intentar”, “temptar la sort a l’aventura” i del llatí “pirata” que vol dir “qui tempta al futur, qui emprèn”. Convençuda que la de Barbarosso serà una travessa gloriosa. Per creativa, per diferent, per canalla. Tant, que la nota de tast es presenta en dues versions. Si sou més amants de l’hedonisme que la tècnica, proposo la lectura de la pirata, que acaba dient: “Un vermut per a la diversió (…) per fer el brètol amb un producte de màxim nivell”.