Atreviment i història al vermut

Les postres deixaran de ser òrfenes de vermut aquestes festes de nadal, com a mínim, al restaurant Vermut Rofes de Reus que ha tret al mercat una crema de licor inèdita, elaborada amb aiguardent, arròs i vermut Rofes. La sobretaula és un espai nou que el vermut vol conquerir i la nova elaboració es posarà a prova al restaurant de Reus durant les festes. Al gener, ja estarà disponible a les botigues especialitzades a un PVP de 9 euros.

La crema de licor de Vermut Rofes se suma al Clàssic i al Reserva de la casa i s’obre a una nova franja horària i a una nova manera de consumir el vermut. “Es tracta d’un producte fins ara inèdit concebut per tastar-lo en acabar l’àpat i per a l’elaboració de postres”, explica Salvador Rofes, copropietari del restaurant. I afegeix: “L’origen de la seva creació volt tancar un cercle.  Si el vermut està concebut per començar el dinar, l’aperitiu i altres receptes; el licor de crema arriba per acompanyar les postres i finalitzar el dinar”. Amb 15 graus, la crema de licor de vermut es vol reivindicar a les taules per “maridar amb postres com ara la xocolata”, diu Rofes. El licor té un punt just de dolçor però destaca per una nota final amargant, que el fa més dinàmic i abellidor en boca. “És el toc que dona la personalitat al producte”, comentarà Salvador Rofes. El copropietari de Vermuts Rofes creu que “la crema pot tenir molt de potencial de sortida perquè cobrirà una part de l’àpat que fins ara no es podia maridar amb vermut, com són les postres”. Reconeix que el millor maridatge són els dolços, però els atrevits també poden fer-ho amb fruits secs o sortir-se de l’àpat; optar per beure’s la crema de licor de vermut més enllà de la sobretaula, per exemple, a mitja tarda i amb dos glaçons. La crema de licor de vermut se servirà al restaurant Vermuts Rofes en els àpats diaris i està pensada per als menús especials que ha dissenyat l’establiment amb motiu de les festes, des de les celebracions d’empresa als dinars de Nadal o els sopars de Cap d’Any. Els seus clients seran, per tant, els primers que podran valorar la nova creació que neix amb la intenció de quedar-se i  de substituir altres licors forans. Aquest, conté l’essència del vermut i de Reus.

NP 3Foto de detall del nou producte

“Crec que encara no s’ha tocat sostre en el sector del vermut. Probablement, el consum del futur sigui el que tenim ara, però veig atreviment en els elaboradors i cases vermuteres que fan proves per treure al mercat novetats agosarades. Darrerament he tastat vermuts amb mango, sidra i vins autòctons com el xacolí o la varietat de raïm hondarribi zuri”, explica Joan Tàpias, empresari i director del Museu del Vermut de Reus. I afegeix: “Surten al mercat vermuts de països on el consum havia arribat a zero, com és el cas de Grècia. En poc temps hi ha 5 marques noves. També passa a l’Argentina que aposta per treure al mercat vermuts estatals”. Sembla que el boom del vermut és planetari, per bé que els experts pronostiquen que tanta febre acabarà per deixar les coses on eren. “Entenc que el consumidor vol novetats i vermuts estranys, però al meu entendre això acaba prostituint el vermut de tota la vida. Estic d’acord en recuperar marques velles, però segons quin híbrid, no, perquè fem maceracions i emprem vins base que estan fora dels estàndards del vermut tradicional”, comenta amb cert neguit Joan Tàpias. La creativitat, en opinió del director del Museu del Vermut de Reus, no millora la qualitat del vermut, només fa que se’n parli. “De fet, han nascut molt poques empreses noves, són les cases de sempre les que reben propostes de tercers per crear noves marques i formulacions”, comentarà.

espai_martini

En aquest sentit, Joan Tàpias proposa centrar-se en “recuperar receptes velles de marques que van marcar-nos molt entre els anys 50 i 70. I tan de bo fossin de Reus, que en tenim moltes per recuperar. Clar que s’han de fer vermuts nous,  però defenso que se segueixin les pautes de sempre, les que va convertir el vermut en la beguda amb més glamur a finals de 1800 i fins a mitjan 1900 i que ha continuat fins avui. Això vol dir que estan ben fets, no?”

A Reus, el vermut continua sent un revulsiu turístic. “El Museu funciona molt bé, la facturació creix any rere any, des de desembre de 2015 al novembre d’aquest any hem incrementat en més d’un 50% les vendes. I part de l’èxit, al costat de la beguda i de la gastronomia de qualitat, està en l’equip humà molt jove que hem consolidat en els últims tres anys i que fa una tasca important i eficient”. La clau són sempre les persones, però està clar que ser l’únic museu de vermut del món, ajuda. “Ens arriben turistes amb la guia de Reus a les mans i el tríptic que vam dissenyar per fer la visita guiada a l’equipament sense guia. N’hem entregat més de 25.000 el que demostra l’interès per visitar-nos”. L’arquitecte Antoni Gaudí i el vermut, està clar, s’han convertit en els principals reclams per visitar Reus.  I més encara quan el patrimoni creix. Al Museu del Vermut de Reus s’ha passat en els últims 3 anys de 5.900 peces i articles relacionats amb la beguda a 6.200, tot i que per capacitat de l’espai, no hi poden estar totes exposades. Quant a la col·lecció d’ampolles, de les 1.500 s’ha passat a les 1.700 actuals. “El futur? Continuar creixent i millorar en allò que es pugui”, diu sàviament Tàpias.

thumbnail_Vermut Reserva front coure

Mentrestant, a Falset, preparen els actes de celebració del centenari de la Cooperativa Falset-Marçà, un edifici modernista obra de Cèsar Martinell alçat el 1919. El vinent serà un any de festa i el vermut hi tindrà un protagonisme especial, tant, que sortirà al mercat una nova referència, un vermut reserva. El responsable d’enoturisme de la Cooperativa, Ferran Vidilla, explica que es vol “donar prestigi i volada al vermut amb una edició limitada de 600 ampolles  i de categoria superior. Serà un homenatge al vermut, tindrà més envelliment i repòs”. El nou vermut té com a base el que ja es coneix, però després s’envelleix un mínim 2 anys més en bótes de roure francès de 225 litres. “Les tines de fusta que també són centenàries han treballat més que mai, a ple rendiment en els últims anys. Creix el coneixement i el consum de vermut i això ens ha fet decidir per treure una nova referència al mercat”, explica Vidilla. El nou vermut sortirà a la venda a principis d’any vinent en un envàs especial que significa la qualitat i la reserva del vi aromatitzat. “Es vendrà a la botiga online de la Cooperativa i també als punts de venta habituals. El format d’ampolla canvia i és més Premium per donar entitat a la referència, però segueix l’estil del Vermut de Falset, amb l’accent modernista a la tipografia. Al seu interior hi trobarem un producte amb més cos i estructura. És un vermut per a un moment especial, per reconèixer la història vitivinícola del celler”, diu Ferran Vidilla.

En relació al moment que viu el sector, a Falset-Marçà ho tenen clar: “Tenim la sensació que ha vingut per quedar-se. N’elaborem més perquè ens en demanen i el ritme de producció és exigent. Som un celler que fa vi però el vermut sempre ha estat també al nostre ADN i no volem perdre aquesta essència. Hi ha més consum, perquè la gent en beu i perquè ens el compren. La distribució s’ha fet més gran i tenim més presència al mercat. Per tant, podem dir que el vermut està consolidat”.

A Falset, des de fa anys que se li dona especial protagonisme a les visites teatralitzades o no que es fan al celler cooperatiu. Tothom qui el visita – que són entre 6.000 i 8.000 persones segons l’any – rep d’entrada un got de vermut davant de les tines de fusta imponents que donen la benvinguda.  “Creiem que el consumidor està prou madur per experimentar amb noves referències i aquesta és la idea que tenim amb el Vermut de Falset Reserva que naixerà amb el nou any i que convidarà a fer un glop d’història amb motiu del centenari”, conclou Vidilla.