Assemblees pageses i ciutadanes, ens ho diuen els astres

El passat tretze de març em vaig quedar una bona estona, hipnotitzat, observant una lluna finíssima en fase creixent, com amb ganes de bressolar a Júpiter que li rondava molt a prop. Aquest fenomen de conjunció planetària, en el qual des de la nostra perspectiva dos astres s’aproximen molt, em va fer pensar en altres coincidències, molt més mundanes, mai més ben dit, que estaven ocorrent en el nostre planeta Món.

Coincidència 1: mentre la Lluna i Júpiter es fregaven, un sisme polític erupcionava a Catalunya amb la convocatòria d’eleccions anticipades. L’hipocentre d’aquest, com reconeixien les forces polítiques, estava situat al Camp de Tarragona, on es vol aixecar el complex turístic anomenat Hard Rock. Com tots els terratrèmols, encara que la seva aparició és brusca, fa temps que es forja sota els nostres peus, fins que les plaques tectòniques xoquen i es trenquen. I en aquest cas, cal reconèixer que la força constant que l’ha provocat ha estat l’exercida, amb perseverança i paciència, per part de la Plataforma Aturem Hard Rock.

Coincidència 2: just fa un any, uns quilòmetres més al nord, en Sainte-Soline, França va fer eclosió el moviment dels Soulèvements de la terre, amb una acció festiu-reivindicativa per a frenar projectes d’acaparament d’aigua en favor de l’agricultura industrial. Durant tres dies més de trenta mil persones van organitzar moltes activitats fins a la brutal entrada de les forces policials que ha derivat en un conjunt d’acusacions judicials per part del govern de Macron decidit a mutilar aquesta energia social.

Coincidència 3: entre totes dues realitats hi ha molts aspectes en comú que de fet també trobem en centenars d’altres llocs en el món, l’aparició de mobilitzacions socials que amb accions de protesta, i fins i tot de desobediència civil, intenten frenar tota mena de projectes i macroprojectes industrials que atempten contra béns comuns i naturals, sigui l’aigua, la terra, les llavors o els paisatges. Però amb una singularitat que em sembla fonamental. Com la Lluna i Júpiter, dos astres amb les seves pròpies òrbites, en aquests moviments coincideixen la presència de persones i organitzacions de l’àmbit ecologista amb persones i organitzacions del sector primari, del camp.

Coincidència 4: el pròxim dia 23, en diferents llocs de Catalunya tornarem a veure mobilitzacions que sota el lema ‘La terra fèrtil, la nostra energia’ s’expressaran en favor del món rural, de l’agricultura pagesa, d’una alimentació saludable per a tota la població i en contra de macroprojectes especulatius. I aquesta vegada, sumant cossos i veus del món rural i del món urbà; cossos i veus de petits i petites pageses que són ecologistes al costat d’ecologistes amb consciència rural; productors i productores de bons aliments al costat de consumidors i consumidores amb apetit crític. El nom de l’espai que els aglutina deixa clar tant la voluntat de posar el focus en els territoris, en el local, com en la generació d’aquests espais comuns en defensa del comú: Assemblea Pagesa i Ciutadana.