
Embarcada en un aventura trepidant, recentment he tingut l’oportunitat de descobrir les meravelles de Nova Zelanda, un paradís perdut a les antípodes. Aquestes dues illes de gran valor natural i paisatgístic, es troben al camí d’una falla anomenada “Ring of Fire”, que al llarg del seu recorregut forma una zona geològicament activa de sismes i volcans a la conca de l’Oceà Pacífic. Degut a aquesta condició, Nova Zelanda ha patit un gran nombre de terràtremols des de la seva formació. Christchurch, la ciutat més poblada de l’illa sud, en va patir dos (un l’any 2010 i un el 2011) que en van canviar la seva morfologia de manera radical. Els efectes dels terratrèmols van ser devastadors, una gran quantitat d’edificis van quedar ensorrats i 185 persones hi van perdre la vida. Després d’aquest dolorós desastre, gran part de la seva població va emigrar, desolats per la situació. Altres, en canvi, es van quedar, intentant re-adaptar la seva vida a una ciutat parcialment desertificada.
Des d’aleshores Christchurch ha donat una gran lliçó de valentia i positivisme, esforçant-se dia a dia per resorgir d’entre les runes. D’aquesta situació n’han emergit gran quantitat de projectes i iniciatives col·laboratives, que han ajudat a donar color i esperança a la ciutat i n’han propiciat una major cohesió social. Un exemple d’això és GAP FILLER, una iniciativa de regeneració urbana sorgida després dels sismes amb l’objectiu d’aprofitar i dinamitzar els espais buits de la ciutat per a projectes creatius. Tots ells han estat impulsats per grups de voluntaris, artistes, musics i/o qualsevol persona amb ganes de participar-hi. Coralie Winn, directora i Co-fundadora de Gap-filler exposa: “Vam començar Gap Filler després dels terratrèmols a Christchurch per dur vida, energia, positivitat i creativitat als espais que havien quedats buits i connectar a la gent amb la seva ciutat”.
Gap filler ha desenvolupat més de 35 projectes fins ara al voltant de Christchurch i els seus suburbis, entre ells un cinema a l’aire lliure, una biblioteca d’intercanvi de llibres, murals i treballs d’art al carrer… tots ells amb la finalitat de crear espais comunitaris. Un dels projectes de Gap Filler que vaig tenir l’ocasió de conèixer va ser GREENING THE RUBBLE (fent verda la runa), que pretén aprofitar les zones ensorrades de la ciutat per crear parcs i espais verds temporals. Un d’ells és el Nature Place Space, obert l’octubre de 2013 amb la coordinació i supervisió del Department of Conservation de Nova Zelanda, i que constitueix un interessant exemple d’Educació Ambiental. Aquest ha estat impulsat i construit gràcies a voluntaris i donacions, i s’entén com un espai de joc natural i educatiu per a nens. Es tracta d’un intinerari format per una sèrie d’elements naturals escollits amb l’intenció de suscitar l’interés dels més menuts per les plantes i animals autòctons de la seva regió, aportant material didàctic sobre les espècies més rellevants. L’espai també ofereix plafons informatius com per exemple “The Nature Playstation” on s’hi pot trobar informació de llocs i activitats per a què nens aprenguin jugant a la natura.
Així doncs, és interessant veure que de situacions adverses es poden generar projectes amb repercussions positives per a la societat i el medi ambient. Nova Zelanda resulta un bon exemple a tenir en compte en termes de gestió del patrimoni natural i desenvolupament de l’educació ambiental.
[Gina Güell]
@GinaGuell
www.ginaguell.com