
Pel que he pogut comprovar a través de les imatges que amistats i coneguts han penjat a les xarxes socials, aquest estiu hem compartit l’interès per Mallorca i les Illes Balears. Fins i tot aquest mateix mitjà ha dedicat algun dels seus espais a les Illes. Ha estat molta, doncs, la gent que aquest estiu s’ha apropat a l’illa de Mallorca; perquè no dir-ho, segurament un dels motius a l’hora d’escollir-la com a destí de les vacances han estat el sol i les platges. Però també hem sigut uns quants els que hem dedicat una part del nostre temps d’oci a descobrir els vins i la gastronomia de l’illa. L’efervescència de l’interès per aquest territori em fa molt feliç i per això espero que es mantingui i que, de mica en mica, sigui normal el coneixement i la connexió bilateral entre els vins catalans i mallorquins; una connexió que ha de ser tant d’anada com de tornada.
La veritat és que Mallorca gaudeix d’uns vins fantàstics avui dia, que es materialitzen través de les seves varietats autòctones, com el mantó, el fogoneu, la gorgollassa i, sobretot, el callet. Aquesta darrera és una varietat màgica, versàtil, que dóna uns vins frescos, suaus, afruitats, però amb molts matisos en funció del sòl i del tractament que rep. És una varietat que necessita poca aigua i això fa que en un clima assolellat com el de Mallorca doni uns vins molt frescos, contràriament al resultat que donarien varietats com el merlot.
Un dels cellers que treballa millor el callet és 4kilos, a Felanitx. Aquest setembre, de la mà de Francesc Grimalt, copropietari del celler, vam recórrer les diverses finques on tenen plantats els callets. A 4kilos, els podem trobar damunt de terrenys de call vermell, d’argila o de marga, principalment, i la veritat és que en el moment del tast la incidència del terroir resulta evident. Vam tenir l’oportunitat tastar els vins d’aquesta varietat directament de les bótes –separades per cada tipus de terreny– i de percebre de forma clara les diferències i les particularitats de cadascun, si bé és la combinació d’aquests callets la que està destinada a crear els vins més emblemàtics del celler.
Els altres cellers que no us podeu perdre si us voleu fer una bona radiografia del moment actual dels vins mallorquins són Mesquida Mora, Son Vell, Antoni Gelabert, Can Majoral o la proposta de l’Eloi Cedó, entre d’altres. Es tracta de cellers amb una història darrere, amb una qualitat excel·lent que els avala i, sobretot, amb unes persones al capdavant que viuen tots i cadascun dels passos i els processos del vi i la vinya com si els hi anés la vida. Un planter de cellers que estan dotant de personalitat, de relat, de valor afegit els vins de l’Illa.
D’altra banda, és conegut que la gastronomia i els restaurants tenen un paper important en la difusió i el posicionament dels vins autòctons. A l’illa de Mallorca, trobem propostes gastronòmiques que treballen amb els productes de la terra i de temporada sempre combinats amb els vins de la zona i resulten molt interessants; en són un exemple Ca na Toneta, S’Estanc Vell, Sa Cova dets Ases o Santi Taura.
Mallorca està fent les coses bé, té uns vins que poden posicionar-se des de la qualitat, des de la diferència, i plenament alineats amb la tendència actual de vins frescos, suaus, no tan pesants. Mallorca, té molt a dir en el món del vi! De fet, ja ho està fent i cada cop són més els altaveus que prediquen les seves bones noves, i més els que hi parem atenció i ens sentim atrets per la melodia que escoltem.
Us animo a descobrir-los, compartir-los i a treballar plegats; d’anada i tornada, sempre!
http://www.elsingular.cat/vadevi/notices/2016/10/anada_i_tornada_8190.php