
Abans de tancar l’any voldria fer un recorregut per les diverses novetats literàries d’aquests últims mesos. I és que l’any 2016 ens ha regalat obres que abunden tant en quantitat com en qualitat. Hem d’estar contents, doncs, d’aquesta altra senyal que ens indica que el sector del vi és viu també en l’eix de la divulgació i el coneixement.
Comencem per un de les publicacions més veterana i més esperada per molts cellers i amants del vi català: La Guia de Vins de Catalunya 2017, de Jordi Alcover, Silvia Naranjo amb la col·laboració de Joan Nebot i Sergi Sevé. Una guia editada enguany per Cossetània Edicions i El Punt Avui. Una de les grans incògnites de la Guia cada any és saber quins cellers i quins vins han estat determinats com els millors vins catalans per part dels tastadors. Aquest any aquest honor ha anat a parar al Molí dels Capellans Trepat 2014 de la DO Conca de Barberà i el Pater de Ficària Vins de la DO Montsant, tots dos amb una valoració de 9,86. La Guia com sempre, però, va molt més enllà d’aquesta dada i en ella podreu gaudir de textos que reflexionen sobre el moment actual del vi català i de la guia més complerta sobre els vins fets a Catalunya. No us la perdeu!
Seguim amb l’estrena literària que, segurament, ha aixecat més expectació, a causa dels autors que l’han escrit i dels protagonistes que hi apareixen. Una expectació que es va materialitzar en una de les presentacions més espectaculars i esperades que s’han dut a terme en món del vi. Estem parlant de la vetllada “La festa de les persones del vi“, celebrada al Mas Marroch de Girona, que va aplegar tots i totes les protagonistes de Rere les vinyes, un viatge a l’ànima dels vins, el llibre escrit a quatre mans per Josep Roca i Imma Puig. El podeu trobar en català editat per Rosa dels vents i en castellà per Debate. El llibre es concep com una mena d’atles que recorre els grans cellers del món a través de la vida i la passió dels seus propietaris. Una ruta que va des de França amb visites a Christian Moueix o Lalou Bize-Leroy a Alemanya amb Reinhard Lowenstein, passant pels Estats Units amb William Harlan i l’Estat Espanyol amb María José Lopez de Heredia o Ricardo Pérez Palacios, per retornar a casa nostra amb Álvaro Palacios, Raül Bobet i Sara Pérez
Una de les altres referències que ha agradat més a la crítica i als amants del vi és el llibre de Ferran Centelles ¿Qué vino con este pato?, una de les obres imprescindibles per entendre el món del maridatge avui dia. Editada per Planeta Gastro de l’editorial Planeta, el pròleg va a càrrec de Ferran Adrià. En el llibre, Centelles explora la tècnica i l’experiència sensorial de forma combinada per tal de fer una guia exhaustiva de la sommelieria amb les opinions dels millors sommeliers del món. El lector hi trobarà un compendi de les tècniques i tendències més recents, a més de la visió del reconegut sommelier.
Tampoc podem oblidar-nos de les noves edicions de dues de les publicacions clàssiques d’aquests darrers anys. D’una banda, trobem la darrera edició de Los 100 mejores vinos por menos de 10€ d’Alicia Estrada, editada per Geo planeta d’Editorial Planeta, una obra que conté diverses referències catalanes com Una mica de Gatzara 2015 del celler Gatzara, Naltres de l’Olivera Cooperativa, la Maria Ganxa de Pascona 2015 del celler Pascona o el Merian 2015 de Cellers Tarroné. De l’altra, ens trobem de nou amb Supervinos 2017 de Joan C. Martin, editat per Las Guias del Lince. Hi trobem una selecció de 98 vins i 4 caves per menys de 6,99 euros i una selecció de 48 referències del que l’autor classifica com a “Megavins”, grans vins per sota dels 14,99€.
Vull destacar dos llibres més desconeguts, que no han tingut tanta repercussió en l’àmbit mediàtic, però que per mi són dues joies imprescindibles amb les quals qualsevol bona biblioteca vinícola ha de comptar. La primera és Vins secrets de Catalunya (Viatge als cellers de 30 elaboradors apassionats), escrita per Lluís Romero i editada per Cossetània Edicions. Es tracta d’un recull de petites històries de cellers singulars, que amaguen un relat forjat a través de vins amb caràcter i amb una forta petjada personal dels elaboradors. Alguns dels cellers que hi apareixen són Ca n’Estruc, Còsmic, Celler Frisach, Jordi Llorens, Oriol Artigas o Ripoll Sans. L’altra referència és Els vins del Pla de Bages amb textos de Josep Pelegrín i fotografies de Marc Trilla. Editat per Pagès Editors, el llibre recull la història i les característiques principals dels vins fets al Bages. També ressenya i explica tots els cellers de la DO Pla de Bages com ara el Celler Cooperatiu d’Artés, el Celler Sanmartí, el celler Oller del Mas o el Celler Més que Paraules. D’aquesta manera, esdevé una bona eina per descobrir un dels territoris vinícoles emergents del país, com hem vist aquesta darrera setmana amb el reconeixement del vi 3.9 del Celler Abadal com a nou vi de finca.
Tampoc ens podem perdre el projecte personal de Patrícia de Golferichs. Parlem de l’Agenda de Vins Catalans 2017, una agenda que recull un any de feina de l’autora en forma de les visites a cellers, elaboradors i botigues de vins especialitzades. Unes trobades que es poden trobar citades al llarg de l’any i que són l’origen de la recomanació de 365 vins. Aquesta recomanació diària es complementa amb més de 30 il·lustracions de botigues de vins especialitzades i una introducció amb les principals Denominacions d’Origen detallades en un mapa de Catalunya, la descripció de les principals varietats de raïm, un llistat amb fires i un altre amb consells per ser un bon bevedor. Les il·lustracions van a càrrec de Miguel Bustos i el disseny és obra de l’estudi 131.
Finalment, no em vull oblidar d’un dels llibres que ja s’ha convertit en un clàssic. Aquest mes d’octubre el vaig rellegir per tal de preparar el tast que des de La Conca 5.1 vam organitzar amb motiu de la fira gastronòmica Safrània 2016 a Montblanc. Parlo de Vinos Naturales en España (Placer auténtico y agricultura sostenibe en la copa) de Joan Gómez Pallarès, editat per l’Editorial RBA i que és un dels llibres imprescindibles per endinsar-se en el món del vi des d’una perspectiva diferent. Recupereu-lo, perquè gaudireu com mai!
A tot això hi hem d’afegir l’èxit i el seguiment que ha tingut durant aquesta tardor el programa Glops emès per TV3 i protagonitzat per Fel Faixedas i Carles Xuriguera, així com l’estrena del documental Priorat de David Fernández de Castro, que va guanyar el premi Ciutat de Reus i el premi del públic al Festival Memorimage de Reus, i el documental Fermentación espontanea de Clara Isamat, que es va endur el Premi al millor documental al Most Festival de Vilafranca, i que també es pot trobar en versió llibre editat per SD Edicions.
El vi ha entrat de ple al món literari i al món audiovisual i això vol dir que hi ha una massa crítica interessada en aquests productes i que cada vegada el vi arriba a noves capes de població i s’esforça per explicar-se amb nous llenguatges i nous formats. Sembla que aquesta tendència no s’atura. Quan acabo de redactar aquest article rebo la invitació per a la presentació de la Guia de Vins del Penedès de Lluís Tolosa, un dels grans escriptors de vi dins i fora de casa nostra. De la mateixa manera, esperem amb moltes ganes la segona entrega dels Retrats de Vi de la periodista Ruth Troyano i fotografies de Maoz Eliakim, editats per Publicacions URV, que ens van enganxar amb els seus tres primers retrats publicats a inicis de l’any 2016.
Us desitjo un bon any 2017, que gaudiu del vi, dels llibres, dels documentals i, sobretot, de les persones que l’elaboren i l’acompanyen. Salut!