Alma de Reboreda

Molt de tant en tant,  tots els qui estimem el món del vi tenim l’oportunitat de tastar alguna ampolla especial de debò. I no em refereixo a vins cars o icònics com podria ser un Petrus o un Ermita, sinó algun vi amb ànima. Un vi on alguna persona hi ha posat tota la seva estima i dedicació i el resultat ha estat excepcional.

L’últim amb el que he tingut la sort de topar va ser en una fira on un bodeguer d’Ourense després de deixar-nos tastar tots els vins del celler, va ensenyar-nos una ampolla que tenia amagada sota la taula. Gairebé amb  un xiuxiueig ens va dir que aquell era la nineta dels seus ulls. Es tractava d’un vi dolç, d’un “Vino Tostado” de la D.O. Ribeiro.

descargaHavia vist en algun llibre parlar sobre els vinos Tostados. Vins naturalment dolços perquè per a la seva elaboració no s’hi afegeix alcohol com per l’elaboració de les misteles o altres vins de licor. Per aconseguir que la concentració de sucres sigui prou elevada, el que es fa es sobremadurar els raïms mitjançant la passificació. Però mai havia imaginat del complicat i laboriós procés que requereix la seva producció.

Els raïms que són evidentment collits a mà, són penjats gotim a gotim en fils per a que es passifiquin lentament durant tres mesos. En acabat, es despengen, es seleccionen, es desgranen manualment i es premsen. Si això no és dedicació! El most fermenta en bótes de roure durant uns deu mesos, es transvasa i es manté en contacte amb les lies durant uns tres anys. Llavors s’embotella i es treu al mercat després d’uns mesos de repòs.

El resultat és espectacular. D’un bonic color de mel en nas s’obre un ventall de fruites assecades com orellanes i codonys, de mel, d’espècies dolces com la canyella…en boca és molt equilibrat i sedós. Golós i alhora fresc amb un llarguíssim i saborós final de boca. Tot un plaer.

FITXA
D.O.   Ribeiro
Tipus de vi: Blanco Tostado naturalmente dulce
Celler: Reboreda
Varietat raïm:  Treixadura
Edat vinya: 15 anys
Grau: 14% vol
Sucre:  175 gr/l

Video del procés