
L’INCAVI i el WSET acorden col·laborar per donar major visibilitat als vins de Catalunya a la institució educativa amb seu a Londres, amb una primera acció comunicativa que podria activar-se al setembre
“Estimo l’escola. És magistral com fa créixer el coneixement del vi. És un paraigües molt democratitzador, una institució que t’acull i que forma a la gent apassionada pel vi més enllà dels professionals. Alguns, de la passió, després en fan ofici”. Ho diu Alba Balcells, directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. Quan va assumir la responsabilitat de liderar l’INCAVI, fa poc més d’un any, un dels seus primers gestos va ser escriure al director del Wine & Spirit Education Trust (WSET), Joseph Hallam. Set mesos després, aprofitant la presència d’ambdós a Prowein, s’han reunit per reconèixer primer el paper d’ambdues institucions i explorar després vies de col·laboració amb la idea que el vi català tingui més presència a través dels seus canals formatius. Balcells és politòloga de professió, especialitzada en gestió pública, però també va formar-se a l’escola londinenca i va obtenir el nivell 3 del WSET abans d’accedir al càrrec. Mentre estudiava, pensava que “amb tanta riquesa i diversitat, el vi català hauria de tenir més presència en un dels programes formatius més prestigiosos del món, amb presència a més de 70 països”. Ara, està decidida a posar-hi solució.
WSET és el proveïdor mundial més gran de qualificacions en vins, espirituosos i sakes. És una escola reconeguda per les empreses i organitzacions de begudes més importants del món, amb quatre cursos de nivells progressius traduïts a múltiples idiomes i oferts a través d’una xarxa de centres d’ensenyament molt àmplia. Un d’ells, The Barcelona Wine School (Outlook Wine), amb David Molina i Ferran Centelles al capdavant. “El WSET és un gran altaveu de la indústria vitivinícola, el diploma l’ofereixen més de mig miler d’escoles del món. És un lloc on tothom hi va a parar per formar-se, per la visió internacional i l’objectivitat dels estudis. És una institució amb seu a Londres, en un país on no hi ha una gran producció vitivinícola però sí una visió mercantil molt potent. La seva és una veritat molt real en el món del vi, una manera molt objectiva de percebre el sector”, detallarà Centelles, que és formador a Barcelona. Ningú no discuteix ni el prestigi ni la referència del WSET. Les seves qualificacions inspiren i capaciten professionals i entusiastes, de manera que des de l’INCAVI hi ha la voluntat de fer-hi un lloc permanent i acusat per al vi català. S’està concretant la fórmula amb l’equip de Joseph Hallam, però passaria per emprar una nova eina que la institució londinenca té a l’abast: el WSET Event Hub, una plataforma de vídeos online allotjada al canal de Youtube de WSET per fer-hi tastos i accions comercials, adreçada a diferents tipus de públic, des d’aficionats, a professionals i exalumnes. “Seria una col·laboració més enllà de la reglada, multinivell, unes càpsules de consum ràpid. Consistirien en actes virtuals amb participants d’arreu del món, des d’on es difondrien continguts relacionats amb el vi català i es podrien programar tastos”, avança la directora general de l’INCAVI. Es treballa amb la voluntat d’encetar la col·laboració al setembre, amb el nou curs escolar, i una de les veus amb les que es compta per desenvolupar-ho és amb la de Ferran Centelles. “Hem de promoure el coneixement i la divulgació dels vins catalans dins de l’oferta formativa del WSET i el primer pas és definir un programa específic que posi en valor la seva amplitud i qualitat, el sistema de denominacions d’origen, les varietats locals i els territoris i els paisatges, a banda de promoure un impuls del consum de les produccions catalanes i l’enoturisme de Catalunya”, matisa Alba Balcells.

“El vi català està representat d’una forma justa al WSET, en tant que ells són britànics i miren el món des de la seva perspectiva, amb el domini de França i Itàlia i els països del Nou Món. Això cal tenir-ho en compte, però és una perspectiva vàlida i real. La feina dels vins en general i la dels catalans en particular és ser present a la seva realitat. Com més present ets al seu mercat, més presència als seus estudis. De tota manera, hi ha hagut una evolució important. Fa 10 anys, al tercer nivell del WSET, per posar un exemple, el cava només era un vi que es presentava al món com a vi lleuger de segona fermentació. Ara, s’hi aprofundeix molt més en els estudis. Es parla d’una gamma de referències més comercial i d’una altra de gran nivell i qualitat que rivalitza amb el Champagne. Milers de persones estudien aquest canvi de paradigma i el missatge és molt important. De manera que totes les estratègies que impulsi l’INCAVI per tenir una representació major i aportar més coneixement sobre els vins catalans, serà benvinguda”, contextualitza el sommelier Ferran Centelles. Com a ambaixador de vins de l’Estat espanyol a través de la crítica britànica Jancis Robinson, ressalta la importància de comunicar més i millor: “Estimes i valores allò que coneixes. És una afirmació molt utilitzada, però certa. Allò que publiquem a la plataforma de Robinson té un abast mundial i amb el canvi d’accionariat -de britànica a americana-, encara més. És una feina de molta responsabilitat. No em dedico a fer judicis de valor sobre el vi, sinó sobre la seva qualitat. Ho faig amb molta estima i molta dedicació i evidentment hi ha una finestra sempre oberta pel que passa a Catalunya; fa poques setmanes dedicàvem un article a la Malvasia de Sitges”, recordarà. I afegeix: “Hem de tenir en compte que quan parlem de vins interessants, no només ens referim a la qualitat gustativa, sinó també el valor que aporten qüestions com l’etiqueta i el concepte i la tipologia de vi”.

La missió de l’equip de l’INCAVI per a les properes setmanes serà definir quins continguts i com s’exposen al WSET Event Hub perquè els esdeveniments virtuals s’iniciïn al setembre una proposta atractiva per posicionar el vi català al món, però a l’agenda de la directora general també hi ha també altres idees a desenvolupar amb la institució londinenca: “Ens agradaria fer viatges formatius per als equips formatius del WSET amb experts de cada regió vitivinícola catalana, per incorporar al coneixement adquirit les vivències in situ i poder conèixer projectes i experiències vinculades als nostres productors. També ens plantegem la possibilitat que l’INCAVI sigui patró de la institució i pugui participar en el lliurament de premis – amb categoria pròpia – per als millors estudiants de cada promoció”. L’horitzó pot ser tan ampli com les dues institucions siguin capaces d’explorar i concretar; de moment, la trobada a Düsseldorf ja ha servit per alinear voluntats i acordar accions amb un horitzó proper. “El WSET és una metodologia. Quan comences a tastar és un full en blanc. És ciència i és doctrina”, diu convençuda la directora general de l’INCAVI rememorant la seva etapa com a alumna.
L’enòloga de Parés Baltà, Marta Casas, està immersa en els primers exàmens per a la consecució del nivell 4, és a dir, el diploma del WSET. Torna a Pacs del Penedès després d’haver estat a Viena tastant, aprenent i compartint experiències amb companys d’arreu del món durant 12 dies: “Sempre havia pensat cursar el diploma, però creia que era una utopia, com també penso que el títol de Master of Wine és tocar la lluna. No el necessito fervorosament el títol, ho faig per hobby, i tinc la sort de tenir un bon coach com és David Molina, que em coneix i em fa de guia, em posa reptes i frens. Tinc bones sensacions de les primeres proves, tot i que hi ha 6 fases d’avaluació diferents”. Admet moltes renúncies personals per trobar hores per a l’estudi, però té clar que vol gaudir de l’aventura. “A Viena he conegut companys que s’han agafat un any sabàtic per estudiar. N’hi ha d’altres que ja estan retirats del seu ofici; un banquer, per exemple, que ara s’han aficionat al vi. I també un catedràtic de química de Londres, de 60 anys, a qui li encanta aquest món. Jo, en canvi, ho he de compaginar amb la vida laboral al celler, però si hi ha altres professionals que ho han aconseguit, penso que jo també puc”, dirà amb convenciment. De fet, la seva set de coneixement la va portar a iniciar els estudis del nivell 2 durant el confinament. L’aniversari de 2020 es va autoregalar l’examen del WSET. Qui la trucava per felicitar-la, no s’ho acabava de creure. “Em va agradar tant, que vaig decidir apostar-hi”, recorda. “He d’esforçar-me amb l’idioma, perquè l’anglès ha de ser fluid per descriure i argumentar, per ser precís, però tinc altres avantatges com la pedagogia perquè estic acostumada a fer classes”, dirà de si mateixa.

Qui el va obtenir fa uns mesos, el diploma, va ser l’enòloga i sommelier Anna Casabona. I fa ja alguns anys, el recent Master of Wine, Álvaro Ribalta, amb dues distincions de qualitat. “Fomentar la cultura del vi i la promoció dels vins catalans en mercats internacionals per mantenir i incrementar la quota de mercat és una de les línies estratègiques de l’INCAVI”, explica Balcells. Al costat de la derivada institucional d’internacionalitzar l’organisme que empara els vins catalans, on també se suma un primer contacte amb el director general de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, Pau Roca, per explorar vincles, és tan o més important el paper que els aficionats i professionals del món del vi desenvolupen a nivell internacional i també com els mercats i públics de fora observen, tasten i senten el batec del que està passant a la Catalunya vitivinícola i enològica.
________________________________________
Reportatge amb el suport de l’INCAVI
