A l’enoturisme de casa nostra li cal anar al gimnàs!

descargaMalVIatge és un bloc. Cert. Però, sobretot, una família de 3 persones a les que ens agrada viure, tastar, conèixer territori i fer molts amics (entre els que estan en Leandre i en Josep). El vi per nosaltres és i serà una excusa per anar molt més enllà d’una copa. S’ha convertit en una manera de conèixer els paisatges d’un país, la seves tradicions, la seves taules i, especialment, la seva gent.

Així, som ENOTURISTES? Alguns estudis parlen de l’enoturista com una persona de més de 35-40 anys d’edat, que viatja i es desplaça amb la família/amics, que, també, té un interès notable per la gastronomia local i que, econòmicament, disposa de cert poder adquisitiu. Doncs, sí! amb aquesta definició podríem considerar-nos uns enoturistes (llàstima que no acabem de complir això del poder adquisitiu).  Tot fa pensar que, l’enoturisme, del qual en parlem tant avui i està tant de moda, és una oportunitat més  de comunicar i de fer viure (al visitant) una experiència única i recordada. I, ja no cal dir, una manera més de poder comercialitzar els productes de la pròpia bodega, directament, prescindint d’intermediaris.

Però les bodegues s’aprofiten d’aquest auge enoturístic? Doncs, si hem de fer cas a les dades, sembla que no prou. El primer inventari realitzat, tot just l’any passat, per la Generalitat de Catalunya identificava uns 300 cellers que oferien la possibilitat de realitzar alguna activitat relacionada amb l’enoturisme. Força menys de la meitat si tenim en compte que pel cap baix a Catalunya existeixen més de 800 cellers. I, de tots aquests, només prop d’un centenar ampliaven l’oferta enoturística amb propostes gastronòmiques o, fins i tot, d’allotjament.

Però, si més no, la nostra oferta enoturística té un altaveu important a la xarxa? A través d’una cerca ràpida i directa, via google, identifiquem 118.000 resultats amb “wine tourism catalunya”. Si enfoquem la cerca sobre la regió Conca de Barberà, els resultats trobats s’acaben convertint amb 20.700. En ambdós casos, estem molt, però que molt, lluny del 680.000 resultats que trobem si volem practicar enoturisme a la zona de Napa Valley. O ja no diguem si ho volem fer a casa dels nostres veïns (França) 3.740.000 o a casa dels reis de les ventes (Itàlia) 37.100.000. Per tant, tot sembla indicar que encara hi ha camí per endavant a recórrer.

Tot i així, ens podríem preguntar: però els cellers de la Conca aprofiten els seus propis espais d’internet (webs) per presentar les seves ofertes enoturístiques?  Malauradament tampoc! Quasi una de cada quatre bodegues de la  DO Conca Barberà no té pàgina web.  Avui en ple s.XXI. I del 77% que en té, ni la meitat parla d’enoturisme. En resum, i mirant en detall, només un 5% de les bodegues de la DO Conca de Barberà comunica alguna oferta enoturística a la seva web. I una dada més sorprenent: a la mateixa pàgina web de la DO Conca de Barberà, a l’espai dedicat a l’enoturisme, només hi surt una bodega per poder realitzar visites, de les 36 registrades a la DO*.

És cert que podríem discutir si la xarxa és la millor via per donar a conèixer les nostres propostes enoturístiques tot i la evident revolució que han causat les xarxes socials (facebook, twitter, etc…). Però estem convençuts. Cal que, tots nosaltres, tinguem molt present l’infinitat de possibilitats que ofereixen les TIC, a través per exemple dels smartsphones. Eines que permeten fer arribar el nostre missatge a milers de persones a un cop de click. Certament, la xarxa és una opció. Però no l’única. Segons dades del 2011, el monestir de Poblet (principal destí turístic de la Conca) va ser visitat per unes 2.000 persones a la setmana. Els hi estem fent arribar a aquests 98000 visitants anuals les nostres ofertes enoturístiques? I quin seria el millor canal per comunicar els nostres packs?

En resum, la Conca té l’esquelet necessari; la gastronomia, vins amb una varietat de raïm pròpia, paisatge i patrimoni cultural. La Conca, també, té la carn suficient, com la quantitat ingent de visitants que rep el Monestir de Poblet. Així només cal portar la Conca al gimnàs i muscular-la un xic: creuar visites, redissenyar i augmentar el número els packs turístics, actualitzar l’oferta enoturística on-line,… entre altres coses. Cal posar-nos objectius clars i  començar a fer camí. Tenim un munt d’oportunitats per explorar i explotar.

Malviatge [http://malviatge.cat]
Rosa, Guiu i Gali

*Nota de la redacció: La pàgina web de la DO Conca de Barberà sí que contempla en aquest espai les diverses visites que ofereixen els cellers: http://www.doconcadebarbera.com/enoturisme/visites Per problemes tècnics i d’ús d’un  servidor concret, fins ara, havia sigut impossible pels autors comprovar aquesta informacióUn cop comprovat aquest fet els autors volen esmenar l’expressió escrita que es feia.