Valorem el que tenim i fem gran el nostre futur

Benvolguts, per mi és un honor poder encetar amb un breu article aquesta activitat/ projecte.
Assegut a un pedrís d’un mas en mig de les vinyes puc assaborir l’olor que arrossega la marinada, aromes de fulla seca però dolça. De fons escolto els tractors que van amunt i avall recorrent tots els camins i carreteres secundaries de la comarca transportant un dels productes amb més potencial del nostre territori. Durant el més de setembre l’activitat es multiplica entorn un producte tan senzill i alhora extremadament interessant com el raïm. I amb tot això, encara hi ha gent que no sap que a la conca fem bons vins?

Es cert que d’un temps ençà ha canviat molt, però que disposem del primer celler cooperatiu de Catalunya i d’uns cellers modernistes com la Cooperativa de Sarral, Rocafort, Barberà i l’Espluga de Francolí no és casualitat. Potser no s’han fet les coses com a les comarques veïnes i potser anem una mica més a poc a poc, però el potencial del qual disposem es molt gran. Així doncs i des del meu punt de vista hem de mirar d’aprofitar al màxim tot allò que hem heretat de les generacions anteriors buscant-hi, es clar, el millor rendiment i sostenibilitat. A la comarca s’estan prenent iniciatives molt interessants i amb un futur més que esperançador. Un bon exemple és el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Un indret on conflueixen 6 empreses que poden ser competència directa, però que en lloc d’això s’uneixen per fer junts un projecte personal. Amb temps difícils com els que estem vivint, son molt importants aquestes sinergies perquè són les que fan que els projectes superin les adversitats econòmiques.

Des de petit he anat veient que aquelles persones que s’estimen la terra on han nascut, tenen una trajectòria molt interessant i sovint aconsegueixen grans fites. D’aquesta manera hem de potenciar les joves empreses i projectes innovadors per tal que formin un bon caldo de cultiu que faci que de la Conca en surti un producte de qualitat. Es ben cert que actualment la conca no és un lloc on hi hagi grans empreses i per tan està entre cometes “poc explotada”. Però això no significa que no tingui un gran potencial. Geogràficament està molt ben ubicada a mitja hora de Lleida i igualment de Reus i Tarragona amb tot el que això implica. Bon accés al Port de Tarragona i a l’aeroport de Reus i amb un eix vertebrador, l’autopista, que ens uneix a Barcelona i Saragossa. Per tan crec que la perspectiva de futur ha d’anar encarada a que aquestes unions siguin més eficaces. I tot i que actualment ja hi ha projectes que contemplen moltes d’aquestes possibilitats com la A27 que ens apropa molt més al camp de Tarragona, penso que s’ha d’anar insistint a les administracions publiques que ens representen que s’hi impliquin cada cop més perquè les connexions de la Conca siguin cada cop més bones.

A banda de buscar empreses potents que es puguin instal·lar a la comarca també s’han de potenciar les petites i mitjanes empreses que ja existeixen. Preservant d’aquesta manera l’entorn i el paisatge que fan de la Conca un lloc realment bonic. Així doncs buscar els recursos i reorientar les empreses actuals, potenciar el turisme i les relacions entre empreses veïnes. Perquè la unió fa la força i buscar recolzament amb aquella gent que ja té una certa experiència fa que el camí a seguir sigui més segur.

Per acabar m’agradaria donar la importància necessària al fet de conèixer i potenciar el territori. Per tal que una zona sigui rica i tiri endavant ha de ser estimada per la gent del propi territori i aquest objectiu només s’aconsegueix prenent consciencia que el que tenim a casa és tan o més bo que el que hi ha fora. Tornant a l’exemple del vi, si nosaltres anem de vacances a la Rioja o a la Toscana, i en asseiem a qualsevol terrassa per dinar, al moment de recomanar-te un bon vi mai et donaran un producte que no sigui de la seva zona, sinó un Tempranillo o un Chianti productes locals de qualitat que ells s’estimen i que no dubten de recomanar-ho perquè son productes bons i que fan gran el seu territori. Així doncs crec que tots hem de prendre aquesta consciència de valorar el que tenim i dir-ho sense por, perquè n’estem convençuts de la seva qualitat.

Albert Rovira
VidBertus
Viver de Celleristes de Barberà
http://viverdecelleristes.concadebarbera.cat/