Productors i consumidors: la simbiosi perfecte

1518bf0ea6a611e3adaa1278edf1789c_6Sóc de la opinió que no cal saber de vins per apreciar-los i reconèixer quins són excel·lents i quins has de tenir a casa per les ocasions especials. No en sóc un expert, però m’agrada aquest món i sóc un defensor dels vins que fem a casa, a la Conca de Barberà. Crec sincerament que en els darrers anys s’ha fet una feina excel·lent, i que potser encara no en som prou conscients. La comarca ha sabut treure profit de la varietat autòctona, el trepat, cada vegada més coneguda arreu de Catalunya i més enllà de les nostres fronteres. A la Conca es fan vins de qualitat, amb una gran història al darrere i, sobretot, amb gent carregada d’il·lusió, ganes de treballar i passió per la terra.

El secret de l’èxit ha estat, sense cap mena de dubte, aquest, l’aposta per uns vins tractats amb ‘carinyo’ i respecte, essencial perquè aquestes sensacions es traslladin al paladar. En els darrers anys he anat coneixent els cellers de la comarca, ja sigui per la meva feina com a periodista, per la meva tasca com a guia de Montblanc, o simplement com a aficionat dels bons vins, i us puc assegurar que no tenim res envejar a a ningú.

Al Viver de Celleristes de la Conca de Barberà s’hi fan uns grans vins, i que han sigut mereixedors de diversos premis. M’encanta escoltar la passió de l’Albert i la Mariona amb el seu ‘Cuca de Llum’ o ‘El Mentider’, dos vins excel·lents, sense pretensions, fets per dos joves molt joves, amb poc més de 20 anys. O el ‘Galliner’ de Gerida Viticultors, que es van emportar un parell de premis de la DO Conca de Barberà. Però també sóc un fan de la Eva Vega i dels vins del Vega Aixalà. I no només dels vins. Anar fins a Vilanova de Prades i visitar les seves vinyes, és tota una experiència que vam poder fer amb Barjaula a l’activitat ‘Via vinum’ i que ens va deixar enamorats dels vins i del paissatge. I la llista de vins i cellers seria llarga, però no em faig més pesat.

Perquè dic tot això? Crec que els cellers fan molt bona feina, i encara n’han de fer molta, però nosaltres, la gent de la conca, som els autèntics prescriptors d’aquests vins. Si nosaltres els tastem i els coneixem, els podem explicar allà on anem i recomanar-los sense por, convençuts que estem recomanant vins de qualitat. I per sort, cada vegada en som més. Només cal veure la gentada que va passar per la Festa del Trepat a Barberà de la Conca o per la mostra de vins i caves durant la Setmana Medieval de Montblanc. Estic convençut que entre tots, entre productors i consumidors, farem encara més gran una comarca amb grans potencialitats.

JOSEP ARDILA
Periodista, Director de Ràdio Montblanc
http://radiomontblanc.cat/