
El trepat és la varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà i la que aporta més singularitat, diferenciació i tipicitat als nostres vins, com així ho han sabut veure un nombre creixent de cellers de la DO Conca de Barberà. Com molt bé descriu Anton Castellà, de Gatzaravins, ens referim a vins lleugers i frescos, d’aroma fruitada i floral, amb un característic toc especiat de pebre, suaus a la boca per la seva moderada tanicitat i amb un final carregat de personalitat. Atributs com l’elegància, la subtilesa, la sensualitat, la finor i la lleugeresa són intrínsecs als vins de trepat, que cada vegada estan aconseguint més reconeixement a la seva excel·lència.
Per donar a conèixer aquesta varietat única del territori, ara fa quatre anys l’Ajuntament de Barberà de la Conca va decidir organitzar una festa anual, que vincula el trepat amb l’art i el patrimoni cultural i monumental del municipi. En aquest sentit, la Festa aprofita el caràcter únic i diferenciador del trepat com un element de revalorització de la història i el patrimoni monumental local, i en fa un factor de desenvolupament econòmic del municipi, i per extensió de la comarca, centrat en la promoció del coneixement de la cultura vitivinícola, la identificació del trepat amb el territori i el desenvolupament d’una oferta de turisme enològic i cultural.
Una proposta enoturística que, en la nostra opinió, ha de lligar la riquesa paisatgística, vitivinícola, cultural i patrimonial –des de criteris de sostenibilitat, respecte al medi ambient i al patrimoni històric i cultural- i que representa una oportunitat de desenvolupament econòmic i social de la comarca de primer ordre. Però és evident que perquè això sigui possible, cal també la col·laboració de tots els agents implicats (món del vi, restauració, turisme, administracions…) i entendre aquesta cooperació no pas com un afebliment de la competència sinó com la millor opció per millorar la competitivitat de tot el sector.
Així, la Festa del Trepat aposta per un model de desenvolupament sostenible, que potenciï el reconeixement dels beneficis que aporten els productes de proximitat i de qualitat, el patrimoni paisatgístic i monumental, el reconeixement de les arrels històriques i la tradició -sense defugir la modernitat i la innovació- i busca la cooperació i l’establiment de complicitats entre els agents econòmics del territori, les entitats i les administracions.
Un model que beu de les arrels històriques del cooperativisme a Barberà de la Conca, que representa -com ho va ser a finals del segle XIX davant de la crisi provocada per la fil·loxera- una eficaç estratègia per fer front als efectes de la crisi econòmica actual. Això es posa de manifest en el reeixit Viver de Celleristes, que ocupa les mateixes naus del “Sindicat dels pobres”, del que va ser el primer celler cooperatiu de l’Estat espanyol construït per la Sociedad de Trabajadores Agrícolas de Barberà de la Conca a principis del segle XX.
Identitat territorial, singularitat, proximitat, qualitat, col·laboració, autoestima… són algunes de les bases d’un projecte que va més enllà dels aspectes merament econòmics i que cerca un interès social, que doni veu a tots els agents implicats i que permeti un desenvolupament harmònic del territori, sostingut però al mateix temps sostenible. En última instància, només busca fer de la comarca un bon lloc on viure i un fantàstic lloc per visitar i gaudir.
La IV Festa del Trepat tindrà lloc a Barberà de la Conca els propers 28, 29 i 30 de juny. Podeu consultar el programa de la Festa a www.festadeltrepat.cat
Carles Bertran i Bruguera
Coodinador de la Festa del Trepat i president de l’entitat Amics del Castell de Barberà de la Conca