Les tendències enològiques de la Conca de Barberà

DSC03149La Conca de Barberà sempre ha estat una comarca agrícola dedicada al cultiu de la vinya i altres cultius mediterranis. La iniciativa pionera de la nostra comarca, va ser fundar la primera cooperativa vinícola d’Espanya a Barberà de la Conca però els temps actuals en el sector del vi, no passen per la  filosofia del cooperativisme sinó que cal canviar aquests pensaments per aconseguir millorar els productes.

La trajectòria a seguir cap a la evolució al món modern passa per saber potenciar la riquesa de la nostra terra per treure’n el màxim profit possible. I es aquí on realment rau la força dels vins de la nostra comarca: vins blancs afruitats, frescos i de moderada graduació alcohòlica, siguin cupatges de les varietats tradicionals de la zona (Macabeu i Parellada, masses anys infravalorades i venudes al Penedès per a elaborar cava que no informa de la zona on s’ha cultivat el raïm, part indispensable alhora de elaborar un bon vi de qualitat) cupejades amb varietats foranes que fa temps que s’han adaptat perfectament al nostre clima com poden ser, la Chardonnay, el Muscat o el Viognier una gran desconeguda, però excel•lent varietat.

Vins i caves rosats, elaborats amb la varietat Trepat, de baixa graduació alcohòlica, varietat tradicional atribuïda a la Conca des de fa anys, així com de varietats com ara el Cabernet Sauvignon, Pinot Noir o Merlot, que ofereixen vins molt afruitats, fàcils d’arribar al consumidor final.

I vins negres de diferents característiques: negres potents i expressius, de marcada personalitat, cosa que a les grans guies de les publicacions més famoses del país sempre s’han oblidat de senyalar, que res tindrien que envejar a productes de les zones vitivínicoles Tarragonines de més nom actualment, i menys amb el preu, així com a negres més suaus i simpàtics, amb el caràcter més polit i afruitat, fàcils d’acompanyar amb tots els menjars.La tendència dels mercats del món del vi s’encaminen cap al futur oferint al consumidor productes nous, diferents i divertits amb una relació qualitat-preu molt competitiva.

La nostra comarca ofereix un infinitat de possibilitats relacionades amb el cultiu de la vinya i la elaboració del vi, cal adaptar els cultius als temps actuals per aconseguir productes de gran qualitat i modernitat. Aprofitem-ho.

ENRIC VIDRI
Gerent de Rosa M. Torres (Sarral)
http://www.rosamariatorres.com/cat/index.html