La vostra història és la nostra història

Vinseum31La vinya i el vi són trets distintius i indissociables de la història i la cultura del nostre país, Catalunya. Tant és així que només cal fer una ullada per la nostra geografia natural i humana i descobrirem vestigis, testimonis i patrimonis molt diversos que ha llegat una relació continuada amb el conreu de la vinya i l’elaboració del vi que, al nostre petit país es remunta 2.700 anys enrere.

Els paisatges humans i naturals són vius, coberts de múltiples capes d’informació que ens expliquen la seva vinculació amb els trets identitaris de cada poble. És responsabilitat de cada territori de descobrir, investigar i divulgar els coneixements que permeten entendre tots i cadascun dels elements que actualment configuren el paisatge natural i humà, ric i complex de casa nostra.

Iniciatives com la de la Conca 5.1 són indispensables per escampar la llavor d’un projecte amb molt de futur. Només des del convenciment comú que geografies tant singulars com la de la Conca de Barberà mereixen ser posades en valor pels mateixos actors de l’entramat social, econòmic i cultural del lloc.

Actualment, aquesta terra de vins comença a prendre consciència de les potencialitats que té i es comença a plantejar els reptes de futur que tothom haurà d’afrontar per tal de (re)construir la marca Conca de Barberà, com a sinònim d’història, cultura, turisme de qualitat i vins de gran expressió. Només així crec que es podrà avançar en  la missió empresa per aquest jove col·lectiu que es proposa com a aglutinant i catalitzador totes les iniciatives que s’encaminen en dignificar la seva terra.

Catalunya és país de vins, i per això és molt necessari la construcció d’un discurs coherent, cohesionador, lluny d’enveges i competències encegades. Catalunya ha d’explicar al món que el seu tret distintiu és la diversitat d’uns paisatges del vi que uneix l’aposta per la qualitat del terrer i la singularitat dels seus vins.

Així doncs, per tal que la nostra història del vi creixi en nom i en qualitat, és indispensable, doncs, que la Conca de Barberà aporti el seu granet de sorra i expliqui els seus orígens i posi en valor una terra enamorada de la vinya i dels seus vins.

Molts ànims, salut i bon vi!

Xavier Fornos
Director de VINSEUM [http://www.vinseum.cat/]
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya @vinseum