La comunicació

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa fa varis mesos que en Leandre ens va demanar que féssim un article d’opinió per l’àgora 5.1. La veritat és que no teníem massa clar sobre que escriure i la primera idea que vam tenir, era explicar-vos el nostre “enamorament” per la comarca. Abans de començar, per tal de saber com ho havíem d’enfocar, vam llegir la introducció d’aquest espai: “Aquesta branca del projecte pretén obrir el bloc a totes aquelles persones interessades en el món de la viticultura, l’enoturisme, el turisme, el territori o la comarca en general.  A través de diversos articles d’opinió, persones de diversos àmbits  exposaran el seu punt de vista sobre la Conca de Barberà, cap a on s’ha d’encaminar els propers anys i ens diran quin és per ells el futur que desitgen per a la comarca. Volem convertir el bloc en un fòrum, una àgora que generi debat i idees, que s’enriqueixi amb l’aportació de diverses visions i punts de vista.”

 Aquesta introducció ens va fer canviar d’opinió ja que, amb el que volíem escriure,  no aportàvem ni debat, ni idees, ni quin és el futur que desitgem per la comarca. Creiem que tothom que coneix la Conca ja se n’adona del que tenim. És una comarca amb moltíssim potencial, amb paisatges, gent i productes meravellosos però, com és que encara ara, som tant poc coneguts? Com és que l’enoturisme que generem és ridícul? Per què només el 10% del raïm que es produeix a la Conca, es queda i s’embotella a la Conca? Si tots ens adonem de les possibilitats de creixement i el potencial que tenim, per què no fem res al respecte?

Creiem que el problema, i sí, diem problema, prové de la falta de comunicació. Primerament falta de comunicació entre nosaltres. Tenim la sort de ser una denominació d’origen petita, on tots ens coneixem. Per què no ho aprofitem? L’intercanvi d’idees i les diferents opinions serien una bona font d’innovació. A una reunió entre els diversos cellers, va sorgir el comentari de la desconfiança entre nosaltres pel simple fet de ser de pobles diferents.

De veritat hem de tenir una mentalitat tant tancada? Hem de seguir desconfiant del poble del costat? Ens ha ajudat en alguna cosa aquesta mentalitat? També remarcar la falta de comunicació amb el nostre entorn. Com ens han de conèixer a altres llocs o simplement atraure com a destí turístic, quan no tenim res preparat, per a què la gent pugui triar-nos i establir-se a la comarca durant un període de temps més o menys llarg? Només cal que comparem webs, per exemple, portals destinats al turisme d’altres comarques/denominacions d’origen que tenen característiques similars a la Conca, i l’espai que nosaltres dediquem a promocionar aquest.

És ben senzill, si el missatge no arriba, o si arriba d’una manera incorrecta, és impossible destacar o que ens prestin atenció. Certament, des del nostre humil punt de vista, creiem que necessitem un rentat de cara, modernitzar-nos i transmetre la informació com la nostra comarca es mereix. Per finalitzar, ens agradaria dir que tot el que hem escrit, està fet des del cor, amb tota la nostra inexperiència i joventut però sobretot, amb ambicions de millora per tots nosaltres. No pretenem ofendre a ningú i probablement estarem equivocats en  moltíssimes coses però, aquí reflectim el que creiem que ens fa falta i el que ens farà forts: la comunicació.

MARIONA VENDRELL i ALBERT CANELA
Celler Succés Vinícola
http://succesvinicola.com/