El dia a dia

Fa unes setmanes el Leandre em va trucar per veure si m’animava a escriure un article pel blog del projecte La Conca 5.1. No sabia per on començar. Així que he començat pel principi. No sóc de la Conca i no vinc de pagès però les persones i els llocs que he conegut al llarg de la meva vida m’han fet anar prenent decisions i escollint camins en cada cruïlla per ser on sóc ara; a la Conca de Barberà fent horta ecològica en el marc d’un projecte de treball cooperatiu amb d’altres companys i companyes.

Després de llegir unes quantes entrevistes i articles, d’altra banda molt interessants vull començar dient que estic d’acord: hem de fomentar el turisme de qualitat. Un turisme que apreciï el que té la Conca per oferir que és molt i molt divers: paisatge, natura, productes locals, historia, pobles on la gent hi viu, no de postal. Com diu en Josep M. Gil és molt important que el següent pas sigui coordinar-nos i teixir xarxa per a oferir totes aquestes coses de forma cooperativa, ordenada i clara, sense por de reivindicar el que fem.

Però també hem d’enfortir junts els nostres projectes i desenvolupar els nostres recursos en la quotidianitat. El turisme és molt important, sí, però en paral·lel també hem de fer feina “a casa”. Que la gent d’aquesta comarca apreciï els sabors d’aquesta terra i s’enorgulleixi. Que conegui i sigui difusora alhora dels aliments i serveis propis de la comarca.
Quan parlem de productes locals i/o artesans sempre apareix el tema dels preus. És també un tema important a posar sobre la taula. Per part dels i les productores hem de reflexionar per proposar mecanismes que facin assequible per a tothom el nostre producte. Per part de les persones que ens compren cal ser conscients de fins on ens ha portat la perversió del lliure mercat i de l’entrada de les grans distribuïdores al sector alimentari, on actualment molts preus estan per sota dels costos de producció. És interessant saber que mentre l’any 1958 ens gastàvem un 55.9% de la renda familiar en alimentació, l’any 2005 la mitjana catalana era del 16,36 % de la renda familiar (cal esmentar que la mitjana de despesa en vivenda ha passat del 5% al 60% de la despesa familiar).

Des del meu parer, un gran repte és que els vins de la comarca estiguin a les taules de les cases, que l’oli d’amanir sigui de la cooperativa, que organitzem l’oci que volem al nostre poble, que als restaurants es cuinin verdures de temporada d’aquí, que la gent jove conegui les varietats locals -hortícoles, de fruiters, de ceps- que s’estan perdent, poder demanar una cervesa local artesana al bar de la plaça. Cada una d’aquestes coses, que semblen petites no ho són. Són el camí que veig per davant, la feina de base que hem de fer. És important que els habitants de la Conca siguin conscients de la importància de valorar i fomentar els productes locals perquè tots i totes ens en beneficiem directa o indirectament a nivell ambiental, social, econòmic i cultural. Quan portes a casa un producte local fas que els pobles continuïn vius, que els camps estiguin cuidats, que hi hagi infants a les escoles i joves amb ganes d’encetar projectes nous que generin ocupació.

Algunes idees pràctiques: comprem al supermercat només les coses que no podem trobar enlloc més. Trobem-nos, aprofitem alguna excusa per a conèixer-nos – potser una presentació del projecte La Conca 5.1- és el primer pas per treballar junts/es. Continuem parlant amb la gent, expliquem-els-hi perquè és important per a nosaltres potenciar els productes locals. Organitzem-nos per demanar a l’administració el recolzament o les eines que necessitem (que per alguna cosa paguem impostos no?). Avancem cap a tècniques de cultiu, transformació i embolcalls més sostenible, ens farem un favor a nosaltres, a l’entorn i a les nostres butxaques (sabeu el que costa en impostos netejar aigua, recollir els residus de la llar i les empreses, l’atenció mèdica…?).
Podem anar pas a pas, comencem per casa nostra, seguim per la família, els veïns i veïnes i després continuem fent xarxa amb la gent que té ganes de parlar i debatre idees i propostes per tirar endavant.

Annaïs Sastre
Ambientòloga i pagesa
Associació Xicòria (horta ecològica, educació ambiental i cuina mòbil)
http://xicoriamontblanc.blogspot.com/