Breus apunts per la Conca

El nostre objectiu és eminentment cultural, i la nostra activitat neix d’una estimació envers aquesta terra, ens entusiasmem  i tot seguit mans a l´obra. Així de senzill. Perquè per els nostres projectes que d’origen no són massa pretensiosos,  sovint  intentem ser generadors, i evitar aturar-nos davant les possibles dificultats. Realment, el motor  principal de tot plegat, és la participació, la il•lusió, les ganes i la voluntat que aporta la gent.Abans d’entendre la nostra activitat, voldríem però començar definint el que s’entén socialment  per cultura. La paraula cultura vé del llatí,  original i  literàriament fa referència a  “cultivar  la terra”,  i la interpretació que deriva d’ella és doncs el sentit de cultivar,  el que fem diàriament,  el que mengem, el que bevem, el que creiem, el que pensem, tot allò que cuides, practiques, crees, fas, tens, etc. La paraula cultura tal com l’usem normalment, i  segons el diccionari seria: conjunt de coneixements  costums i obres artístiques, literàries o d’altre tipus de les persones d’un lloc o d’una època. Saber, saviesa. Civilització.

Així va néixer, en el seu moment, intentant equilibrar tots aquest sentits de la paraula cultura, una de les nostres activitats al veí poble de Forès, activitat en  la que ja hi portem quatre anys. Comptem amb la col•laboració i voluntat per part  de l´Ajuntament i de la gent del poble.  La bellesa de la Conca va ser el detonant, el lloc, la il•lusió, i la confirmació que realment es cobria  una necessitat popular.

Forès potser es uns dels  pobles més petits  de  la Conca (a part de les pedanies) i diríem de tota Catalunya,  però  carregat d’història. Una història que també trobaríem a cada un dels pobles que visitem, però que cal descobrir si estan amagats, i que cal potenciar si estan aturats o empobrits.

La trobada anual a Forès que establim com Forès poesia i música veiem que  està donant a conèixer un indret,  magnífic, dins la ruta del Cister, però que sovint i és curiós, desconegut per molts.  Situat sobre uns 850 m. sobre el nivell del mar, amb una situació geogràfica privilegiada, pujar al poble amb motiu de la jornada sobre poesia i música,  ha significat per a molts la descoberta d´un nou indret únic que cal tindre en compte, i que ofereix una activitat pròpia i singular.

Donar a conèixer per poder estimar, i conseqüentment, potenciar. I enmig de tot evidentment ha de ser-hi la creativitat.  I certament saber apreciar i valorar al que tenim davant ja que de vegades no ens en donem compte.  Creiem que  La Conca de Barberà  té un gran potencial a tots els nivells, nosaltres la respectem, la gaudim i la treballem tant com el que ella ens ha donat.

Finalment, i ja que hi estem a prop, només ens queda  convidar-vos a materialitzar  i gaudir de tot el que hem exposat, venint a compartir amb nosaltres el proper IV Forès poesia i música que serà aquest dissabte, 1 de Juny, durant tot el dia.
http://www.forespoesiaimusica.cat/

Carme Juliana
Associació Cultural el Pedrís de Forès.
http://www.elpedriscultural.blogspot.com.es/