Amics, amigues…

Crec que va ser en Joan Miró qui va dir que perquè alguna cosa fos universal havia de partir d’allò més profundament local. La Conca de Barberà és una terra amb molta bellesa, d’una bellesa especial, que et va captivant a mesura que la vas coneixent, amb un patrimoni natural i cultural de primer ordre i amb una gent franca i acollidora.

Quan vam engegar el projecte de l’Agenda 19 volíem incidir en tots aquests valors que entenem que té la Conca: el seu paisatge natural, el patrimoni cultural, la gastronomia, els vins, l’artesania, el folklore… és a dir, de tots els àmbits de la Cultura, en majúscules. Pensem que el potencial és immens i que cal donar-lo a conèixer: entre els que són de la Conca i els que no en són.
De portes endins, la Conca ha de lligar la seva tradició rural amb el fet d’estar oberta a reptes de futur, especialment en el camp del turisme cultural i natural, amb accions que fomentin i alhora ajudin a preservar el nostre entorn. La Conca es troba situada en un enclau geogràfic estratègic privilegiat des del punt de vista de les comunicacions, des d’on s’insinuen gairebé totes les províncies catalanes, les seves respectives parles, la gent que les habita, els paisatges que les identifiquen… La Conca del futur pot arribar a ser un referent en molts aspectes i motor de les comarques veïnes.

Ens identifiquem amb projectes com el de la Conca 5.1 i amb els seus pilars fonamentals i amb gent activa i combativa com el Leandre Romeu. Sense haver-ho volgut, els camins de molta gent que estimem la Conca s’entrecreuen i creen lligams que segur que són la llavor d’un canvi. Per assolir-lo ens cal confiança i determinació, però també sensibilitat i visió de futur, obrint-nos a projectes que sense perdre la nostra identitat ens projectin i ens situin en el mapa català.

Albert Anglès.
Dissenyador gràfic, copropietari de la Llibreria 19ARCS i editor de l’Agenda 19.
http://www.19arcs.cat/agenda19/