Afinar la professionalitat al món del vi

The Wine Business School programa la vuitena edició del postgrau d’especialització en Gestió d’Empreses Vitivinícoles que permet als alumnes assumir lideratge i competències de comercialització, enologia i màrqueting, fonamentals per afrontar els reptes de present i futur del sector

El món del vi es professionalitza més enllà de l’enologia que ha estat des de sempre el seu pal de paller. És una constatació que evidencien les aules plenes d’alumnes a The Wine Business School (WineBS), l’escola de negocis del vi i el cava situada a Vilafranca. Aquesta tardor, s’impartirà la vuitena edició del postgrau d’especialització en Gestió d’Empreses Vitivinícoles que WineBS coorganitza amb la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Vic. “Respon molt a una realitat del sector que va molt més enllà de la vinificació. S’ha de saber vendre i ser responsable del negoci propi”, resumeix la directora de l’escola, Ester Garcia. El diploma interuniversitari arriba per sumar als estudis d’enologia que es cursen a la URV i a les escoles d’enologia del país, com la d’Espiells. “Hem d’adquirir coneixements per prendre decisions i cada any observem com els perfils varien. No només ens arriben professionals de l’enologia que volen crear el seu celler o ampliar horitzons, sinó també de direcció i administració d’empreses, de l’àmbit del medi ambient o del sector del màrqueting. També tenim alumnes internacionals procedents de Bèlgica, Colòmbia, Bulgària, Mèxic… que estaven a Catalunya per altres motius i els ha semblat engrescador formar-se”, explica Garcia.

El postgrau ofereix una formació eminentment pràctica i centrada en la millora de la gestió empresarial. Aborda temàtiques com la internacionalització, la recerca de nous mercats i la innovació, però al centre hi són sempre la viticultura i l’enologia. “Als alumnes els permet incorporar coneixement nou per prendre decisions. Probablement són persones que ja tenen experiències però que els manquen les eines i un sector en expansió com el del vi, reclama dominar-les”, adverteix Ester Garcia. Les formacions són presencials, divendres a la tarda i dissabtes al matí, entre finals d’octubre de 2023 i mitjan de juny de 2024. Per pandèmia i davant d’algunes eventualitats climàtiques, la direcció va proposar impartir classes online, però els alumnes van insistir a mantenir la presencialitat: “L’aprenentatge que es genera a l’aula és molt valuós. Es creen dinàmiques de grup. Es treballen casos pràctics, s’han de resoldre qüestions in situ… T’ho emportes posat. Veus als companys, cooperes i es creen sinèrgies que la distància i la tecnologia no permeten”, comenta la directora del centre. El postgrau té la coordinació acadèmica de l’enòleg Pedro Cabanillas i del consultor Xavier Fumanal, però la llista de professors és llarga i talentosa, al voltant d’una vintena, atenent a les diferents especialitats que s’aborden.

Xavier Domènech és des de fa quatre anys i mig director comercial a Caves Naveran.  És economista i sommelier però va considerar necessari renovar els seus coneixements amb els estudis de WineBS: “Ha estat una manera de refrescar la teoria amb continguts i professors molt interessants. A vegades el dia a dia no et permet aturar-te i reflexionar sobre tot allò que es cou i per això em vaig inscriure al postgrau. A banda de les experiències i la informació que et dona el professorat, també aprens i comparteixes amb companys que arriben d’altres sectors i que es volen incorporar al del vi”.

Els alumnes aprenen a liderar una empresa, a gestionar un equip de persones, a tenir actitud analítica i esperit crític, però també adquireixen coneixements sobre aspectes vitícoles i processos enològics. El postgrau també ha cuidat molt la immersió en l’anàlisi sensorial i el descobriment de les principals regions vitivinícoles del món.  “En algun moment pensàvem que s’esgotarien els alumnes, però no ha estat així. Tenim una mitjana d’entre 15 i 25 participants a cada edició i estem demostrant que contribuïm a tenir un sector més ben preparat a Catalunya”, significa Ester Garcia. La directora de WineBS creu que part de l’èxit del postgrau és la selecció acurada del professorat: “Funciona molt bé el boca-orella. Els alumnes senten que s’estan especialitzant i focalitzant. I tenim molts bons professionals formant-los en aquelles temàtiques que són d’estricta actualitat com l’enoturisme i la seva comercialització o l’abordatge de l’emergència climàtica… Els alumnes se senten connectats amb la realitat i és realment motivador”.  I afegeix: “També els eduquem en el lideratge, perquè passa que volen optar a llocs de més responsabilitat als cellers on treballen. Hi ha una evolució important en aquest sentit i estan molt agraïts en acabar el postgrau perquè senten i saben que poden fer millor la seva feina”. No hi falten tampoc la cultura vitivinícola, les certificacions en seguretat alimentària, la gestió econòmica i financera, la cadena de valor de les indústries del vi i el màrqueting i models de negoci.   

Natàlia Boada va estudiar Belles Arts i Fotografia. Abans de la pandèmia es dedicava al turisme i en particular al món dels creuers. Amb la sacsejada del Covid, l’empresa en què treballava va tancar portes i per primera vegada a la vida es queda sense feina. Es planteja canviar de professió però el seu currículum espanta per les seves competències. Decideix inscriure’s al postgrau de WineBS per saber com funciona una empresa vitivinícola i diu convençuda que “hi aprens de tot. Des de la vinya a l’empresa i al màrqueting. I fas una immersió molt gran en el tast i en l’enologia”. Avui és responsable d’enoturisme al celler Carol Vallès i afirma amb total convenciment: “Estic segura que sense el postgrau no hauria pogut encaixar-hi, perquè és un celler petit i dinàmic, on tot l’equip s’implica en tots els processos. Gestiono l’enoturisme però participem en moltes altres tasques i el postgrau m’ha donat eines per sentir-m’hi còmoda”. El pas pel postgrau l’ha empès fins i tot a fer vi posant en valor les vinyes d’herència familiar al Pla del Penedès.    

Un altre dels atractius del postgrau és la immersió en la geografia vitivinícola catalana, espanyola i internacional. El curs també reserva moltes hores lectives al tast de vins d’arreu del món. “Se’n tasten més de 130 referències i de molt alta qualitat.  Volem exemplificar la qualitat que hi ha al món i els cellers que ho fan bé en matèria de venda i comercialització i que els alumnes observin la rendibilitat que en treuen. Si ho fan a fora, també ho podem fer nosaltres, a Catalunya”, resol Ester Garcia. De fet, una de les activitats de final de curs és un joc de simulació que s’anomena Tastavins i que coincideix amb el primer cap de setmana del Vijazz. Consisteix a inventar una etiqueta i un storytelling per a un vi que ja és al mercat posant en valor els criteris socials i de compra més enllà dels organolèptics. “Hi ha un jurat que els avalua i que els permet arrodonir i complementar les seves propostes. Els alumnes se senten més a prop del criteri del client final a partir d’una activitat que els fa investigar mercats, crear marca i proposta de valor”, diu Garcia.

Joan Anton Romero és CEO de Glass Canned Wines, una de les primeres empreses catalanes que elabora vi en llauna. Dedicat fins al 2015 al sector de l’electrònica i l’electrònica mèdica en multinacionals, decideix fer un gir i reprendre els vincles amb la seva terra, Sant Sadurní d’Anoia. Estudia el curs de sommelier, un postgrau de comerç internacional i el postgrau d’especialització en Gestió d’Empreses Vitivinícoles: “Tenia necessitat de conèixer tots els punts reals que hi ha en una empresa vitivinícola. Gràcies a la formació vaig poder entrar a treballar en un celler com a adjunt a gerència, em va ajudar molt perquè vaig aprendre de moltes facetes de la indústria vitivinícola que d’altra manera no hagués conegut”. Va completar els estudis amb formacions a ESADE i IESE i amb tot el coneixement après va decidir innovar en el món del vi; introduir a Catalunya el vi en llauna després d’observar l’interès que despertava el nou format en un celler de Califòrnia. 

“El món del vi creix amb activitats i professionalització. Cada vegada en som més conscients i veiem com es continuen formant tot tipus de perfils, des de persones que comencen als qui ja són la meitat de la seva carrera professional. Els docents de la WineBS no desapareixen quan acaba el curs, intentem sempre seguir-los ajudant  i respondre malgrat que les classes hagin finalitzat. Els coordinadors són els seus referents i oferim un acompanyament total”, continua relatant la directora del centre. “Veiem que l’alumne sap que necessita més informació i noves eines per fer millor la seva feina  en el sector del vi i els qui s’inscriuen són persones motivades, que volen aprendre, que surten amb la motxilla més plena. I és una necessitat íntimament lligada a la proliferació de petits i nous cellers, de reivindicar el preu just del raïm i de vendre la producció que s’elabora a casa. Està clar que si no es ven, no es pot continuar”, afirma Ester Garcia, de manera que el postgrau dona eines per consolidar aquesta voluntat romàntica de recuperar vinyes velles i familiars. “En síntesi, reforça la visió que no es poden aguantar més preus baixos per quilo de raïm, que cal fer el salt a l’empresa i a la vinificació i que és fonamental saber comercialitzar”, conclou.