A l’estiu, enoturisme!

A l’estiu la vinya llueix vigorosament el verd brillant del pàmpols. Doncs, és l’època de creixement i de més resplendor de les vinyes, el que fa que es creïn uns paisatges vitivinícoles d’una gran bellesa. Per això, és un dels temps més dolços de l’any per visitar zones vitivinícoles.

A més, per l’estiu molts aprofitem per fer les vacances, per tant, és un moment extraordinari per entretenir-se agradablement i gaudir de la tranquil·litat i calma de les zones rurals, de la família, de les amistats, del paisatge, de la gastronomia, d’una cervesa fresca després d’un bany, d’un vermut abans de dinar i,  sota la llum càlida i suau del capvespre, fer una copa de vi o de cava.

Catalunya compta amb deu Denominacions d’Origen, a més de la DO Catalunya i DO Cava, que no sempre coincideixen amb àrees territorials comarcals, però sí que delimiten zones amb unes característiques comunes, per tant, realitzar una ruta per conèixer aquestes DO, pot esdevenir una excusa perfecte per conèixer territori, vins, els seus elaboradors i cellers.

El Pirineu marítim i la Costa Brava hi trobem la DO Empordà, en una franja de la Serralada litoral hi trobem la DO Alella, a les planes centrals hi trobem la DO Pla de Bages, a la Plana de Lleida hi trobem la DO Costers del Segre. De Sitges fins el Vendrell cap a Montserrat hi trobem la DO Penedès. A la Costa Daurada hi ha la Denominació  d’Origen Tarragona, tot i que políticament també hi trobaríem les DO Conca de Barberà, Priorat i Montsant. Aquestes però, són dins de la Serralada prelitoral que al sud enllaça amb la DO Terra Alta.

La Conca de Barberà és de les poques DO que s’ubica dins del límit territorial de la comarca política.  Com indica el seu nom, la comarca és dins una conca geogràfica, en part configurada per la vall fluvial del Francolí. Gràcies a la seva lluminositat i els varis miradors naturals que té, a a la comarca s’hi dissenyen uns paisatges meravellosos. El sòl argilós, de color rogenc, de coloració bruna, amb els petits turons, bosquerons, paradetes fetes amb marges de pedra seca, els relleus de les muntanyes de Prades, les serres de Miramar i del Cogulló, les serres del Tallat i de Vilobí, les serres de Montclar, Codony i Comalats generen una dinàmica visual sota el contrast dels nivells d’il·luminació espectaculars.

La vinya cada any es renova amb la força de la vida, no ens cal cap calendari, observant la vinya sabem ràpidament quina època ens trobem, per això, els territoris vitivinícoles varien el seu paisatge durant tot l’any, ja que la vinya assenyala impàvidament el pas del temps com cap altra cosa.

http://www.elsingular.cat/vadevi/notices/2016/07/el_vi_de_barcelona_7950.php