7 títols per posar a to el cos

Si el vi fa sang, llegir ens fa més lliures. Un llibre sempre és un bon regal per fer-se o fer, ja sigui una agenda-calendari que posi ordre a la nova anyada —mai no és tard per començar— ja sigui la novetat més llaminera del mercat.


‘UnDiaUnVi – Agenda de vins catalans 2019’. Patrícia Golferichs. Preu: 17,50€

Ets de beure bé i no ets ningú sense una agenda de paper? Probablement ets fidel al projecte que va encetar la Patrícia Golferichs ja fa tres anys: una agenda atípica de doble utilitat perquè ja duu senyalades les ‘cites imprescindibles’ anuals. Per si no és el cas, sàpigues que les trobades proposades són amb vins (365), botigues on comprar-los (23) i restaurants amb bones cartes líquides (24). Una tria per fer-te la vida (vinícola) més fàcil. Les il·lustracions d’aquesta tercera edició són obra de l’expressionista visual Òscar Medina i el disseny, de l’estudi 131.

‘Vinos naturales en España’. Joan Gómez Pallarès. RBA Integral, 2018. Preu: 19

Nova edició o edició revisada, actualitzada i millorada d’un llibre de referència en el món del vi que hauries de tenir sí o sí. Les reflexions i els coneixements del filòleg, professor i flamant director general de Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, Joan Gómez Pallarés, han rebrotat cinc anys després de la seva aparició amb nous elaboradors que ha visitat i que presenta a un lector que, com ell, té interés per realitats diferents de cultius i vinificacions. “He sabut escoltar-me i conèixer-me millor i he actuat en conseqüència. Per fi”, escriu ell mateix en el seu blog De Vinis. No trobaràs una sinopsi millor.

‘La volta a Catalunya en 50 vins’. Àngel Garcia Petit. Larousse, 2018. Preu: 19,90€

Si entre els nous propòsits del 2019 vas apuntar en vermell ‘tastar el territori’ però no saps per on començar, has de procurar fullejar l´últim llibre de l’enòleg, sommelier, formador i amic Àngel García Petit. En aquest, el també cofundador de l’empresa de serveis enoturístics Viemocions proposa una cinquantena de cellers per començar a fer camí a poc a poc tot i gaudint del seus vins, dels paisatges, de les veremes, de l’arquitectura, dels lligams artístics i dels aspectes més interessants que el conformen.

‘Vinos. Contextualización y viticultura’. Bullipedia. RBA/elBullifoundation, 2018. Preu: 59€

El sommelier i cap de partida de begudes de la Bullipedia, Ferran Centelles, va seleccionar el també sommelier i filòsof Bruno Tannino i el científic Rubén López Cortés per encarar un llarg projecte que veia el seu primer fruit a les acaballes de 2018. Es tracta del primer volum d’una ambiciosa col·lecció, el Sapiens del vi, un métode d’estudi i plasmació dels coneixements que obre i tanca interrogants més ràpid que un llevataps elèctric. “Una obra única que no existia en el món del vi i que tot aficionat i professional hauria de tenir”, afirma Quim Vila, propietari de Vila Viniteca, just al costat dels crèdits. Ell i la seva empresa encapçalen una llarga llista de de professionals de múltiples disciplines que també hi han aportat el talent.

‘Vins, vinets i vinasses’ i ‘Vins de la memòria’. Vibop edicions, 2019. Preu: 12€ (unitat)

De Vibop edicions, i de la col·lecció Envinats, de la periodista Montse Serra, ja us n’havíem parlat (http://www.laconca51.cat/envinats-llibres-gaudir-vi-cultura-petits-glops/). Si ens vau llegir i us va agradar, no la podeu deixar pas a mitges ara! Completeu-la amb els les dues noves ‘plaquettes’ que acaben d’aparèixer al mercat. ‘Vins, vinets i vinasses’ recull l’obra del dissenyador gràfic Enric Satué al sector del vi i dels destil·lats (amb alguns treballs inèdits) i fragments procedents de relats diversos, mentre que ‘Vins de memòria’ aplega articles de caràcter autobiogràfic de personatges destacats de diferents camps, on el vi juga un paper important, publicats al llarg de deu anys a la revista Papers de Vi.

‘Experto en vino en 24 horas’. Jancis Robinson. Planeta Gastro, 2019. Preu: 15,95€

Hem hagut de canviar de dígit per poder destapar aquest llibre publicat ja a molts països europeus, americans i asiàtics, obra de la crítica i periodista del vi més respectada del món. Més val tard que mai, perquè mai és tard per perdre la por al vi! Aquest és l’objectiu de la Jancis Robinson: compartir els seus coneixements —que no són pocs— amb el lector i aconseguir que comprem vi amb decisió, que ens oferim a escollir-lo a un restaurant i que, fins i tot, ens atrevim a manifestar què ens ha semblat davant d’un públic més o menys entés. En definitiva, que gaudim al màxim de cada copa i de cada ampolla, sense complexos.

‘Els millors vins dolços de Catalunya i els seus maridatges’. Lluís Romero Garrido. Cossetània Edicions, 2019. Preu: 15,50€

Els vins dolços viuen un moment dolç. També el que s’escriu sobre ells. Sense anar més lluny, la DO Catalunya clausurava el 2018 reconeixent una entrada del blog Glops d’Història com a “millor text sobre vi català i cultura del vi” (‘Be dolç, my friend’: http://glopsdhistoria.com/be-dolc-my-friend/). El text buscava reivindicar el valor d’aquest tipus de vins, el mateix que pretén el filòleg i sommelier Lluís Romero en el seu últim llibre. Podreu (re)descobrir 130 referències de casa nostra i gaudir-ne amb la companyia proposada si el consulteu. La selecció inclou tot de informació tècnica i pràctica, així com una descripció més sensorial de l’autor.