
L’any nou comença amb novetats com l’edició d’un calendari tematitzat, l’anunci de noves referències, nous espais i nous productes que desperten l’interès pel vi aromatitzat català
Als vermuters els serà més fàcil planificar el 2017, perquè Vadevermut ha editat un calendari amb maridatges i combinacions que inviten a prendre vi aromatitzat. Els promotors de les dues primeres edicions de la Fira del Vermut i l’Aperitiu de Barcelona han dissenyat un calendari perquè, com explica una de les impulsores, Goretti Pérez, “cada mes ens recordi que cal seguir prenent el vermut, l’aperitiu o vermutejar”. “És igual com es digui, l’essència és la mateixa”, afegeix. El calendari es pot comprar on line i té un cost de 7 euros (+2 euros de despeses d’enviament). És una invitació més a “baixar al bar, parlar entre nosaltres i passar bons moments”, assegura Pérez, qui creu que el millor de tot el que ha passat en les dues primeres edicions de la fira, amb més de 30.000 consumicions venudes, ha estat reunir gent jove, famílies i avis. El calendari proposa ara “fer salivar mes a mes amb harmonies molt, molt, molt vermuteres”.
Creaciones Chappó disposa, per la seva banda, d’un espai propi a Barcelona on degustar i comprar vermut, al número 240 del Carrer Navàs de Tolosa, al Clot. L’espai, La Taverna AP d’Àngel Pellicer ven també cava i vi a doll, a més de tapes casolanes, llaunes, semi-conserves i embotits. De cara a la primavera, Chappó organitzarà un esdeveniment a la zona per fer visible aquesta i d’altres iniciatives. La presència física de la marca de vermuts que reivindica la seva mediterraneïtat s’acompanya també de la voluntat d’obrir-se al món digital, amb l’impuls de la venta online per arribar al client a través dels nous canals. I en paral·lel, es consoliden iniciatives en localitats costaneres com ara Sitges, per ampliar la presencia del vermut lligat a propostes culturals i gastronòmiques de la localitat.
Chappó té actualment tres referències al mercat: Daurat, Blanc i Blanc Especial, però anuncia que aquest 2017 veuran la llum nous productes, nova marca i nova imatge. Canvis que els afavoriran segur en l’aliança que volen establir amb el sector dels food & drink trucks. En l’àmbit empresarial, Creaciones Chappó s’està plantejant incorporar un partner nou a l’estructura per consolidar i ampliar l’oferta i, segons explica l’actual director Lluís Perucho, oferir “un servei acurat amb el suport d’una infraestructura millor”.
El vermut es diversifica a la recerca de nous públics
Fora de Catalunya, la innovació no deixa de sorprendre. Turmeon –que havia col·laborat amb la il·lustradora de Falset Marina Capdevila en el disseny del primer vermut – presenta ara Turmeon Honey. “Té un 30% menys de calories que la fórmula clàssica. És el primer vermut dolç de mel del món”, expliquen els promotors. La beguda homenatja els primers vermuts que van elaborar-se amb mel i botànics, pretén guanyar-se la confiança dels més joves i apostar fort per la cocteleria. Martín Jaime, mànager de Bodegas Jaime –a la qual pertany Turmeon, ha volgut recuperar l’essència de la beguda i introduir-la a nous públics: “La mel té moltes qualitats i els seus aromes florals encaixen i combinen perfectament amb els botànics emprats per fer el vermut. La mel s’endureix quan es refreda i emprar-la directament al còctel és impossible. En canvi, el vermut facilita introduir el sabor als combinats sense complicacions”. Turmeon reivindica la reducció de calories respecte de la fórmula clàssica. “La mel té més fructosa que el sucre blanc i més dolçor. Per això, s’utilitza menys mel que sucre. Turmeon Honey té 372 quilocalories per ampolla davant dels 530 d’una de vermut clàssic. Els estudis científics demostren que la mel accelera entre un 25 i un 32% el procés d’eliminació de l’alcohol a la sang”, explica Jaime.
El periodista belga François Monti va apadrinar la presentació. “Fora d’Europa he conegut vermuts secs de mel, però mai dolços. Estem davant del primer vermut de mel d’Europa”, va assegurar. El consum de la mel beneficia l’organisme perquè conté hormones, vitamines, aminoàcids i minerals, entre d’altres, i des de Bodegas Jaime n’exalten el seu ús, tant com la imatge innovadora del producte: “És el vermut amb la primera etiqueta en moviment del món, que ha estat guardonada amb el Premi Especial del Jurat als Premis de Disseny i Impressió de Tel Aviv”. L’etiquetatge és un Pac-Man que menja cors, una aclucada d’ulls al públic més jove. Hi ha referències al vermut vermell i blanc en els dibuixos i ara amb Turmeon Honey el dibuix representa una abella que mou les ales mentre gira l’etiqueta. Bodegas Jaime ha fet una aposta pels “kinesiogrames” a les ampolles, que creen un efecte òptic de moviment en totes elles. Els estudis confirmen, segons explica Martín Jaime, que “el 80% de les persones que agafa una ampolla amb les mans en un establiment, l’acaba comprant”. Així, la idea de Turmeon ha cridat ràpidament l’atenció entre importadors i distribuïdors, aconseguint que un 60% de la producció s’exporti a Bèlgica, Holanda, Austràlia, EUA, el Regne Unit i Alemanya. Abans que s’acabi l’any, el repte del vermut saragossà és conquerir totes les ciutats de l’Estat espanyol. De moment, a Catalunya, ja s’ha fet un lloc al Magatzem del Vermut de Valls.
“Productes exclusius però no excloents”. És el que comercialitza l’empresa On the Rocks i el vermut s’havia de fer un lloc en el seu catàleg. “Els de sempre, reinventats”, resa l’eslògan d’un projecte de licors que ressalta el treball artesà i els sabors únics, com també diferenciats i naturals. On the rocks compta amb dues referències de vermut al mercat. “Un amic dels meus pares havia venut vermut a granel durant 40 anys i quan es va jubilar, nosaltres just començàvem l’aventura. Ens va cedir la recepta perquè no volia que es perdés i des de fa dos anys l’estem envasant sota la marca On the Rocks”, explica María de la Peña, gerent. Amb seu a Vimbodí-Poblet, els vermuts viatgen fins a Madrid i León com a principals destinacions i estan enfocats a un segment premium ja que formen part d’una associació que promou productes de luxe.
“El trabajo hecho con gusto y con amor es siempre una creación original y única”. – Roberto Sapriza
Tradició, artesania, lifestyle, ingredients secrets i receptes tradicionals formen part també de la recepta dels vermuts. “Tradició i modernitat. Puresa i honestedat, sense additius ni colorants. Es reivindica la naturalitat del producte”, diuen els seus promotors. El vermut clàssic On the Rocks està macerat amb donzell, genciana i centàurea com a herbes aromàtiques i amb clau, cardamom i canyella com a espècies. El vi incorpora també llimona, taronja, sucre i l’etanol. “És un clàssic, amb una recepta de qualitat demostrada pels anys. És aromàtic i fresc en nas i molt agradable en boca. Té notes florals i de figues seques. Es recomana tastar com a aperitiu amb dos glaçons de gel”, resum la nota de tast. Quant al reserva, la composició és la mateixa i l’elaboració també, tret que hi ha un envelliment en bótes de roure americà que aporten torrat i vainilla a les aromes en boca. Les referències, que es poden comprar al web de l’empresa, tenen una bona presència a restaurants de les comarques de Tarragona com El Molí del Mallol, l’Antull de Reus, Rocallaura Cafè, Celler la Miloquera de Marçà, la Cooperativa Agrícola de Vimbodí, Restaurant Simó de Palau i al mateix Celler Rendé Masdeu.
“Recuperar el Vermut Rofes Reserva era una assignatura pendent”
“Estem molt contents de com va el bar-restaurant. I en el vermut cada vegada hi ha més demanda. Hi ha interès per tenir Vermuts Rofes a l’estranger, a països com Bèlgica i Alemany, però el consum també incrementa al nostre país. Per la nostra història i per l’estil de vermut i per com el presentem, encaixa amb els gustos del consumidor d’avui”, explica Salvador Rofes, propietari de l’establiment reusenc. El vermut que va idear el besavi l’any 1890 té tan bona acollida que aquest 2017 trauran al mercat una segona referència: el Vermut Rofes Reserva. “Serà amb més graduació i estarà envellit i també li donarem uns altres tocs d’herbes. Ja havíem tingut reserva però no en aquesta nova etapa amb el restaurant i per això el volem recuperar. Era una assignatura pendent perquè en el seu moment ens va donar molt bona reputació”, explica. “Tenim vermut per a estona… Constatem un increment de consum. És més, tots els cellers incorporen dins del seu catàleg una referència de vermut, perquè els establiments volen tenir-ne i no només una referència sinó 5 o 6. Hi ha més competència i més demanda i això vol dir que la beguda té camí per recórrer”, afegeix el propietari de Vermuts Rofes confiat que aquest any serà també bo. A Vermuts Rofes, l’hora del vermut comença a les 12 i s’allarga fins la nit: “Abans el vermut era abans de l’àpat per fer l’aperitiu, però cada vegada més s’acompanya el dinar de vermut i també el vénen a fer a mitja tarda i a la nit.
Com que som una antiga fàbrica de vermuts i l’espai els ho recorda, és el lloc on provar-lo, sigui l’hora que sigui. Des dels inicis que ho hem notat i continua”. També la cuina del restaurant Vermuts Rofes és sensible al producte que elaboren i l’incorpora de manera intel·ligent per endolcir subtilment els plats i posar-hi una essència fins ara desconeguda: “Les cloïsses amb vermut surten molt bé. Tothom les demana. I teníem una tapa de secret ibèric amb ceba caramel·litzada al vermut amb crema de romesco i cruixent de parmesà que ara hem convertit en plat”. Salvador Rofes creu que aquest mix entre cuina i vi aromatitzat prestigia la beguda i els diferencia clarament: “Nosaltres sempre hem tingut clar que el vermut ha de ser a la cuina i sabem que tot el que duu un toc de vermut, té èxit. L’anem combinant amb productes que hi harmonitzin bé i que després puguin encaixar en els gustos del client. I sempre funciona. Tothom que ve a Reus sap que el primer que ha de fer és demanar un vermut”, afirma Rofes. I en això, el boca-orella hi ha jugat un paper transcendental.
La innovació és també una de les claus de l’èxit i Vermuts Miró l’ha abraçat de ple. El vermut “no només es beu, també es menja”; l’afirmació acompanya la promoció de les trufes de xocolata blanca i Miró Reserva Etiqueta Negra, elaborades per la Pastisseria Huguet de Reus. El mestre pastisser Ramón De la Fuente Sans explica: “Són semblants a la crema de torró de vermut que vaig crear l’any passat però ara s’ha potenciat més el gust de vermut. Queda més concentrat perquè és una peça més petita i, el fet de tenir una cobertura de xocolata blanca, crea un contrast deliciós de sabors al paladar”. Les trufes es poden comprar en estoigs de 10 peces a 8,5 euros als dos establiments que té la pastisseria a Reus. Les trufes busquen, com el vermut, la desestacionalització.
Carles Prats, director de Vermuts Miró de Reus, assenyala que “és un orgull poder aportar sabors innovadors a productes tradicionals i de tan bona qualitat com són els dolços de la Pastisseria Huguet”. A Miró, estan satisfets d’haver tancat un 2016 amb una presència internacional notòria, amb petjada a la Xina, al Canadà, a Austràlia o al Vietnam, però principalment per haver incrementat el consum i el reconeixement a casa.