Ara, sí! Ja és aquí la 10a edició del Most Festival

El festival celebrarà la seva 10a edició amb 41 treballs procedents de 9 països.

La 10a edició del Festival Internacional de Cinema del Vi és a tocar. Del 3 al 13 de juny a Vilafranca i altres municipis del Penedès, i del 18 al 20 al Priorat, el Most 2021 serà el punt de trobada dels amants del cinema i de la cultura vitivinícola. Enguany, la secció Gran Reserva -dedicada a preestrenes de pel·lícules internacionals- presenta una acurada tria de títols que han obtingut una gran acollida en certàmens internacionals de rellevància.

L’últim film del mallorquí Agustí Villaronga, El ventre del mar, tindrà la seva estrena catalana com a cloenda del Most Festival. La pel·lícula, protagonitzada per Roger Casamajor, viatja fins a 1816 per reviure el naufragi de la fragata Alliance, de la marina francesa, a les costes de Senegal. Una història de supervivència en la que no trigaran a aparèixer la fam, les inclemències del mar i la bogeria. El film ha estat premiat recentment per la crítica a la 43a edició del Festival Internacional de Cinema de Moscou.

El flamant Ós d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale serà també al Most 2021. La iraniana La vida de los demás, de Mohammad Rasoulof, formarà part de la secció Gran Reserva amb les seves quatre visions sobre la fortalesa moral i la pena de mort dins la vida quotidiana de l’Iran. La pel·lícula també va obtenir la menció especial del jurat a la Seminci de Valladolid.

El drama romàntic d’època Ammonite, del director britànic Francis Lee, serà una altra de les apostes de Gran Reserva. Kate Winslet interpreta Mary Anning, l’aclamada especialista en fòssils del segle XIX i primera dona paleontòloga reconeguda per la història. El film, que se centra en la seva relació amb Charlotte Murchison, una dona casada interpretada per Saoirse Ronan, ha aconseguit diverses nominacions als BAFTA o als Satellite Awards.

La programació de Gran Reserva es completa amb La mujer del espía, del conegut cineasta japonès Kiyoshi Kurosawa, que va guanyar el premi a millor director a la passada edició del Festival de Venècia. Un thriller d’espionatge ambientat a la II Guerra Mundial que va passar també pel Festival de Sant Sebastià i que ha obtingut el favor de la crítica internacional.

El cineasta Pere Portabella serà homenatjat al Most 2021 amb un Premi Honorífic per una llarga trajectòria marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic. Com a productor, va desafiar la censura amb Los golfos, de Carlos Saura, o Viridiana, de Luis Buñuel. Als anys 60, el cineasta figuerenc va ser un dels màxims exponents de l’Escola de Barcelona i durant la Transició va exercir la política, per tornar al cinema anys després amb obres com Pont de Varsòvia (1989), la seva participació al documental coral ¡Hay motivo! (2004) o El silenci abans de Bach (2007).

L’equip Sàpiens del Vi rebrà també un Premi Honorífic Most 2021 per ser un instrument de divulgació únic en la cultura del vi. El Sàpiens del Vi per a la restauració gastronòmica és una obra creada per la Bullipèdia, projecte de Ferran Adrià i El Bulli Foundation, repartida en diversos volums que pretén reunir el coneixement necessari per a comprendre el planeta vi i el paper que juga en un context gastronòmic. El contingut ha estat desenvolupat sota la direcció del sommelier Ferran Centelles i la col·laboració de Vila Viniteca, i hi ha intervingut un equip multidisciplinari format per investigadors científics, sommeliers, cuiners, filòsofs historiadors i correctors estilístics.

Gran Reserva 2021

Pel que fa a la secció Gran Reserva, a més de la mencionada estrena d’El ventre del mar, el Most presenta una selecció de títols internacionals premiats a Berlín i Venècia: el flamant Ós d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale, la iraniana La vida de los demás, de Mohammad Rasoulof; el drama romàntic d’època Ammonite, del director britànic Francis Lee, protagonitzat per Kate Winslet i Saoirse Ronan, i La mujer del espía, del conegut cineasta japonès Kiyoshi Kurosawa, que va guanyar el premi a millor director a la passada edició del Festival de Venècia. Aquests tres títols es podran gaudir al cinema Kubrick.

Collita 2021

El Most d’enguany projectarà una secció Collita que recull el millor de la producció audiovisual internacional. Amb un total de 41 treballs seleccionats -procedents de 9 països diferents- que inclouen 14 documentals, 10 ficcions i 17 espots, la tria que ofereix Collita enguany dona cabuda a una gran diversitat en l’àmbit temàtic del cinema de la vinya i el vi. Les visions més actuals sobre la vitivinicultura es combinen amb l’esperit tradicional, mostrant un panorama ric i transversal que els amants del vi i del cinema podran descobrir al Most. Títols com L’âge d’or, A Wonderful Kingdom, Envino Veritas: Galicia del terroir al natural, Legado italiano o Wine Masters: Penedès, Spain competiran enguany al festival, i seran valorats per un jurat d’experts format per Àngel Quintana, Clara Isamat, Josep Maria Albet, Roser Vernet i Salvador Llopart.

Avançament de la secció Collita 2021
Les visions més actuals sobre la vitivinicultura es combinen amb l’esperit tradicional, mostrant un panorama ric i transversal que els amants del vi i del cinema podran descobrir del 3 al 13 de juny a Vilafranca del Penedès.

Legado italiano (Brasil, 2019), de Márcia Monteiro, revisita els 140 anys d’immigració italiana a Serra Gaúcha, Brasil, i els llegats deixats al llarg de la seva història. Religió, música, gastronomia, el seu dialecte italià i el vi, entre d’altres temes, centren aquesta pel·lícula a partir de les històries entrellaçades de les famílies immigrants entrevistades.

A Wonderful Kingdom (Estats Units i Portugal, 2018) és un homenatge del director Carlos Carneiro a les famílies que porten generació rere generació recollint el raïm a la verema a les vinyes de la Vall del Douro, perquè ells són el reg sanguini que flueix per les roques de tota una regió. Narrada per la cantant i actriu portuguesa Simone de Oliveira i amb la prosa de l’icònic poeta Miguel Torga, aquest documental de l’observació és totalment hipnòtic, i desvetlla l’èpica de la bellesa i de l’austeritat que s’amaga tant a la naturalesa com a dins dels éssers humans.

L’Âge d’or (França, 2020) és un diari filmat, dirigit per Jean-Bapstiste Alazard, que es torna testimoni i demostració que d’altres formes de viure són possibles. A en Titou li queda poc per fer els 40. Viu en un cobert sense aigua corrent ni electricitat, a mig camí de la terra i el cel. Juntament amb la Soledad, fan el seu propi vi, componen la seva música i viuen el seu amor seguint el ritme de les estacions.

Vignes dans le rouge (França, 2020), de Christophe Fauchère, segueix un grup d’homes i de dones en el seu dia a dia, per revelar-nos un sector totalment desconnectat de la realitat econòmica, social i climàtica actuals. Una decisió presa a curt termini després de la crisi de la fil·loxera fa 120 anys va portar a la indústria francesa del vi a la seva situació actual, una situació que s’ha acrescut encara més durant l’actual crisi climàtica. Podrà aquesta indústria alliberar-se de les seves tradicions i reconèixer la vulnerabilitat de les seves varietats? Podrà la crisi climàtica convertir-se en una oportunitat per mantenir França com una de les indústries capitals del vi al segle XXI?

From The Vine (Itàlia i Estats Units, 2019) barreja el realisme màgic i el neorrealisme italià per crear una comèdia protagonitzada per Joe Pantoliano (Los Soprano, Matrix, Memento) on els escenaris de la vinya italiana funcionen per reconnectar amb l’essència de la felicitat. En Marco viu bé sent el director d’una important empresa, però fa temps que dubta sobre el seu rumb vital i la seva moral. En un gir inesperat, decidirà marxar a Itàlia i, tot dedicant-se a la vella vinya del seu Nonno al petit poble d’Acerenza, descobrirà una nova forma de vida i reconnectarà amb la seva família i les seves arrels.

Envino Veritas: Galicia del terroir al natural (Espanya, 2020) és la tercera i darrera part de la trilogia de Pablo Alonso sobre el vi a Galícia que vam veure al Most 2019 i 2018. La pel·lícula narra l’emergència del moviment de vins biodinàmics i naturals a lesm regions històriques de Ribeiro i Valdeorras a través d’entrevistes amb productors i experts, i aprofundeix en els debats més candents sobre el vi i sobre l’ús de productes químics afegits tant a la vinya com als cellers.

Wine Masters: Penedès, Spain (Països Baixos, 2020) és l’episodi de la sèrie independent Wine Masters dedicat al Penedès. El canvi climàtic i la recuperació de varietats ancestrals són els temes més importants en aquesta peça que explica la història de la Família Torres. Amb la col·laboració dels Masters of Wine Tim Atkins ib Christy Canterbury, ofereix una visió sobre el passat, el present i el futur de Torres, que aquest 2020 celebren el 150è aniversari de les bodegues.

Brot 2021: el futur

Avançament de la secció Brot 2021

Greata (Nàusea), Catalunya 2019. Un grup d’amics ronda per un descampat, miren de divertir-se i parlen sobre els seus problemes amorosos. Però apareix una noia a la qual li ha passat alguna cosa. La porten en cotxe i de sobte… Amb molt pocs mitjans i amb un estil nu i minimalista, aquest curt tracta les contradiccions de tota una generació, entre el compromís i la indiferència. Va participar al Festival de Sant Sebastià.

The young Paco, Espanya 2019. El David, als seus 35 anys, encara viu a casa de sa mare. És un apassionat de la informàtica i de les noves tecnologies. Un dia inventa una aplicació per a mòbils amb la qual és possible viatjar en el temps. El seu amic Pablo serà el seu conillet d’índies. L’envia a l’any 1933, on coincidirà amb el Paco. La peculiar relació entre tots dos marcarà el destí d’Espanya.

Els que callen, Espanya 2019. Una advocada amb una vida personal complicada rep l’encàrrec de defensar a un dels acusats per l’anomenat “crim del caixer”, on tres joves van cremar una dona. Un pacte amb l’acusació sembla la solució més clara, però quan es troba amb el seu client, ell es nega rotundament a acceptar la seva culpabilitat.

Ni oblit ni perdó, Espanya 2019. València, 2003. La Betlem torna a casa per passar uns dies amb la seva família al poble que l’ha vist créixer. Però el poble amaga un caràcter trist que, per més que ella vulgui evitar, sempre acaba tornant per recordar-li que hi ha coses que mai es podran oblidar. I que tampoc es podran perdonar. Ni oblit, ni perdó és la història real d’una família que lluita per mantenir intacta la memòria d’un fill mort. Però … Paga la pena seguir lluitant per un conflicte polític que no se solucionarà mai? I a quin preu?

Els jurats

Un altre dels aspectes importants del Most Festival són els jurats de les dues seccions principals. Aquest any són els següents:

JURAT COLLITA: Clara Isamat, Roser Vernet, Josep Maria Albet, Àngel Quintana, Salvador Llopart.

JURAT BROT: Josep Maria Bunyol, Daniel Villanueva, Marta Bayarri

Les gales del Most 2021

La gala d’inauguració, presentada pel periodista de TVC Jordi Eroles, comptarà amb la presència de l’equip de Sapiens del vi, liderat per Ferran Centelles, que rebrà el Premi Honorífic Most 2021. Tot seguit es projectarà Wine Masters: Penedès Spain del director Klaas de Jong (Països Baixos, 2020). Miquel Torres Maczasseck, director general del celler Família Torres i un dels protagonistes d’aquest documental, serà present a la gala.

Divendres 4 de juny serà el torn de la gala del vi. Presentada també per Jordi Eroles, s’hi estrenarà Vignes dans le rouge, de Christophe Fauchère (França, 2020). En acabar la sessió Lluís Giralt, tècnic de la Secció de Viticultura de l’INCAVI, farà cinc cèntims dels treballs de recerca i els assajos que estan duent a terme a la recerca de varietats resistents al canvi climàtic. La seva intervenció donarà peu a un debat amb el públic assistent.

La gala de cloenda, diumenge 13 de juny, comptarà de nou amb el periodista Jordi Eroles de mestre de cerimònies, i començarà presentant el Premi Honorífic Most 2021, Pere Portabella. El lliurament d’aquest premi suposa un homenatge a un cineasta amb una llarga trajectòria, marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic. Seguidament, es donarà pas a l’entrega de premis de les seccions competitives, Collita 2021 i Brot 2021. La gala clourà amb la presentació i l’estrena catalana d’El ventre del mar, darrera pel·lícula d’Agustí Villaronga (Espanya, 2021).

Campus Brot i altres activitats formatives

El Campus Brot del Most Festival té com a objectiu aproximar l’experiència de programar un festival de cinema. Combinant la teoria i la pràctica (en sessions online i presencials), el taller, que té lloc del 24 de maig al 12 de juny, convidarà els participants a conèixer la rellevància històrica dels festivals cinematogràfics i el seu funcionament intern de la mà d’experts en la matèria. Com a colofó final, els alumnes seleccionaran un conjunt de curtmetratges que ells mateixos podran presentar en el marc del Most 2021. Les gales Brot seran conduïdes enguany per Tània Sarrias, actriu i presentadora.

El Campus l’organitza el Most Festival juntament amb la revista Otros Cines Europa. La formació anirà a càrrec del director de la revista, docent, periodista i crític cinematogràfic, Manu Yáñez.

L’11 de juny tindrà lloc al CIC La Fassina (Sant Sadurní d’Anoia) la jornada formativa Una mirada estètica als 10 anys d’anuncis del Most + Comunicació del vi 2021 + Presentació noves campanyes de DO Catalunya i de Cultivare de Vallformosa. Una matinal de reflexió al voltant de la comunicació del vi que inclourà la ponència d’Iván Pintor, professor de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, a l’entorn de l’encaix estètic dels anuncis presentats en 10 anys de Most Festival. Seguidament, es projectaran els treballs audiovisuals publicitaris que formen part de la secció Collita del Most 2021.

Most als cellers

El Most 2021 proposa una nova edició del cicle Most als cellers, vetllades amb el millor cinema del vi projectat a sis cellers penedesencs. El Most Festival converteix en sales de cinema del vi els espais més emblemàtics dels cellers Sumarroca, Recaredo, Codorniu, Celler de l’Hospital de Sitges, Jean Leon i Celler Eudald Massana.

El Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges i l’Ajuntament de Sitges uneixen esforços per estrenar-se al festival amb un Most als cellers. Una nova oportunitat de descobrir el celler històric de la malvasia, i de gaudir de cinema del vi d’aromes hel·lènics amb la projecció de Pelican’s Watch. Tot acompanyat d’un tast que agermana malvasies suburenques i malvasies arribades directament des de Grècia.

Pack #Mostacasa

Els millors productes del Most es poden gaudir també a casa amb aquest pack exclusiu. L’estoig conté una ampolla de vi dels cellers patrocinadors, una selecció de formatges de Xerigots i una copa del Most Festival. El preu del pack és de 20€, amb l’entrada inclosa.

TOT EL PROGRAMA AQUÍ