
“La societat està demanant -exigint- noves formes de govern dels territoris, més participatives i participades, més transparents i, sobretot, molt més properes al ciutadà. Els micropobles podrien ser el paradigma d’aquesta nova manera d’entendre el govern dels espais de la vida quotidiana. I, pel que fa al tema energètic, exactament el mateix: ¿no podrien esdevenir laboratoris d’experimentació d’energies renovables, netes, descentralitzades i autogestionades?” Joan Nogué – catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya (2004-2017).
Enguany l’Associació de Micropobles de Catalunya compleix 10 anys, 10 anys teixint territori, 10 anys teixint complicitats, 10 anys reivindicant la proximitat i l’autenticitat del petit món que ens envolta, 10 anys explicant que la ruralitat també pot ser avantguardista i capdavantera, 10 anys treballant per millorar la qualitat de vida dels seus habitants, 10 anys comunicant i posant en evidència les dificultats que comporta la gestió micromunicipal amb tots els macrodeures però amb pocs micromitjans. 10 anys fent entendre als governs, als legisladors, grans companyies de serveis i altres instàncies diverses que el principi de subsidiarietat on més adequadament s’ha d’aplicar és precisament als micropobles, i s’ha d’aplicar amb rigor perquè la gent que hi viu i hi vulgui viure pugui tenir garantia d’igualtat d’oportunitats.
Això és el que l’Associació de Micropobles de Catalunya fa des del 2008, quan una quinzena d’alcaldesses, alcaldes, regidores i regidors es van reunir per fer sentir la veu dels 327 municipis de menys de 500 habitants, que gestionem el 33% del territori de Catalunya i suposem encara no, un 2% d’aquesta població. Actualment ja en som 137 de municipis associats, gairebé la meitat de tots els pobles de menys de 500 habitants de Catalunya.
I parlant en clau des de la Conca de Barberà, 4 dels 9 socis fundadors de l’entitat són Conquencs (Rocafort de Queralt, Pira, Senan i Conesa), comarca a la qual dels 22 municipis 17 són micropobles i 9 formen part de Micropobles.
Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà s’han encetat unes jornades participatives obertes a tothom que així ho vulgui, unes jornades on es debatrà i posarà en comú el projecte de comarca que volem i que acabarà materialitzant-se en un Pla Estratègic de la Comarca del qual ja n’existeix un esborrany que tothom pot consultar a: http://www.concadebarbera.cat/pla-estrategic-de-desenvolupament-de-la-conca-de-barbera-2018-2025
Des dels Micro pensem que és una molt bona oportunitat per dir la nostra, per deixar palès quins són els nostres projectes de futur, quines accions creiem necessàries i vitals per reflotar aquests municipis que a voltes any rere any perdem població, perdem oportunitats que no volem perdre, que com a conjunt de la societat no hauríem de permetre’ns perdre ja que des de la ruralitat es custòdia, es conserva, s’estima, es gestiona i es treballa el territori.
Una molt bona oportunitat per posar al full de ruta quines polítiques volem dur a terme per tal de facilitar l’accés a l’habitatge, tornant a obrir totes aquelles portes tancades des de fa anys, fixar talent intel·lectual oferint oportunitats de treball qualificat, unes bones comunicacions viàries així com tecnològiques que permetin des de qualsevol punt de la comarca el treball autònom i l’establiment de petita empresa que en molts casos pot ser el desencadenant de progrés i futur d’un petit municipi, la clau de volta. Decidir com volem i com promocionem el producte local, el turisme i l’artesania, decidir com gestionar els nostres residus, el nostre paisatge, el nostre territori, el nostre urbanisme i la nostra energia, les oportunitats per la nostra gent gran, els nostres infants i les nostres adolescents i fer entendre que la ruralitat no comporta precarietat, que la ruralitat és sinònim de futur quan es treballa la igualtat d’oportunitats per a totes i tots sense excloure’n a ningú, perquè els petits pobles també podem ser grans puntals.
El Pla Estratègic de la Conca de Barberà, en cap cas hauria de passar per alt tot l’exposat, ni tampoc la realitat vivencial actual de la comarca i les accions eficients a dur a terme. Se’ns dubte, cal tenir molt present que a la comarca dels 22 municipis 17 són micropobles, municipis de menys de 500 habitants amb una realitat i casuística molt diferent de les poblacions més grans. Se’ns dubte, calen apostes i accions específiques orientades als micropobles que resolguin el dia a dia dels micropobles.
I per si us quedeu amb ganes de més, el proper 25 de maig a les 19h de la tarda al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, La Conca 5.1., a través del Visions 5.1. ens ofereix una nova oportunitat per seguir parlant des del món rural de projectes de present i futur, per seguir teixint complicitats, per seguir sumant forces.
______________________________________________________
Amb la col·laboració de: