Àgora 5.1 Vi

La llum que ens il·lumina

La llum que ens il·lumina
Jaume Martí
Escrit per

Amb totes les limitacions que comporta una aposta tant concreta com la de situar i promoure un tipus de vi varietal, ens va molt bé saber que els vins blancs de Garnatxa Blanca de la D.O. Terra Alta destaquen. Ho escric després de saber que, com a mínim, portem dues edicions del concurs internacional Grenaches du Monde destacant en vins blancs. No vull dir que el concurs sigui determinant, però crec que pot ajudar-nos a explicar el relat. El vi blanc de Garnatxa Blanca a la Terra Alta és una certesa. Crec no equivocar-me si us dic que ha estat el primer vi que, des del sud de Catalunya, ha generat un discurs que reivindica la mediterraneïtat en els blancs. També és molt solida la vessant cultural d’aquest vi a la Terra Alta, tant en tradició de conreu del cep, com en tradició de consum durant moltíssimes generacions. En resum, l’escenari del vi de Garnatxa Blanca a la Terra Alta està avui ben il·luminat.

Per altra banda, també cal aportar una miqueta de realisme comercial, perquè com deia al començament, el vi blanc de Garnatxa Blanca és una aposta molt concreta. Farem el bé promovent primer les qualitats que les quantitats. I dic qualitats perquè amb la Garnatxa Blanca també podem destacar fora del món dels vins varietals, o inclús sense la càrrega d’un origen concret. Per tant, quan destaquem la designació varietal, i també de l’origen, crec que ho hauríem de fer sense reserves i respectant l’expressió geniuna de la varietat i de la natura a la Terra Alta.

Sobre l'autor

Jaume Martí

Jaume Martí

Tortosa, 1979. Ha treballat i col•laborat en diversos projectes relacionats amb el món del vi a Catalunya. És llicenciat en Enologia i Màster en Administració i Gestió d’Empreses. Va ser secretari del Consell Regulador DO Terra Alta entre 2004 i 2012 i està considerat una figura clau en el reconeixement de la Garnatxa Blanca i els seus vins. Des de 2012 treballa com a director de màrqueting i directiu de la cooperativa Agrícola Sant Josep (Bot, Terres de l’Ebre).