
Josep Roca, a l’avantguarda del vi i Les olors en la literatura. Aquests són els dos primers títols del nou segell editorial Vibop edicions (https://vibop.cat/vibop-edicions/) que s’estrena amb una col·lecció pensada per a un públic amant del vi i la cultura anomenada Envinats.
No són uns llibres qualsevol. Són ‘plaquettes’, publicacions que acostumen a contenir obres literàries d’extensió curta, de menys de seixanta-quatre pàgines, que es poden adquirir per suscripció (45’60 € l’any) o bé en algunes llibreries generalistes i espais especialitzats en l’àmbit vinícola, per 12€ la unitat.
Darrere Vibop edicions hi ha un equip liderat per Montserrat Serra, una alelllenca que exerceix des de fa anys el periodisme literari i vinícola alhora que organitza activitats que combinen la creació amb el món del vi. Tastem els Envinats amb ella.
En plena crisi del paper decideixes endegar una editorial. Ets valenta. Què creus que poden aportar als lectors el nou segell i la nova col·lecció?
La crisi del paper la trobem en l’àmbit dels diaris, però no pas en el món del llibre. Per altra banda, el llibre digital té una quota de mercat molt petita i no sembla que pugui augmentar gaire més (als Estats Units, mercat pioner en el llibre digital, aquest ocupa un 30% de les vendes i sembla que s’ha aturat). Pel que fa als llibres, doncs, el paper és el seu àmbit natural.
Sobre Vibop edicions: parlem d’un segell editorial que se centra principalment en el món del vi, la cuina i el paisatge. Així mateix, té interès amb tot allò que es vinculi amb les arts i els sentits. La primera col·lecció que hem obert, Envinats, de la qual n’han apareguts els dos primers títols (Josep Roca, a l’avantguarda del vi i Les olors en la literatura), se centra en l’edició de llibres de petit format dedicats a la relació del món del vi amb el món de les arts i la creació.
Petit format, extensió curta, tirades molt reduïdes, il·lustracions de les cobertes acurades… Et guia la prudència o la intenció és fer sentir al comprador que té a les seves mans una obra especial?
Aquest és un projecte petit i modest, que comença a poc a poc, amb ganes d’anar creixent. Les tirades són curtes perquè hem de veure com responen els lectors i perquè en general es venen pocs llibres. Però el que teníem clar des de bon principi és que faríem llibres bonics, càlids, delicats, agradables de tenir entre les mans. En aquest sentit, i també per la temàtica, sí que podem parlar de llibres especials.
Comences amb un dels grans (si no el més gran) de Catalunya, Josep Roca, i amb el resum de dos tasts significatius impartits pel sommelier i copropietari del Celler de Can Roca en els darrers anys. Tota una declaració d’intencions i una perla del vi pel públic que no pot accedir a esdeveniments vinícoles professionals o de cert nivell…
Sí, és una gran sort comptar amb un primer títol centrat en la figura del sommelier Josep Roca. Ell ens ha fet costat des del principi i no li podrem agrair mai prou. Sabíem que els dos primers títols (és una col·lecció que publica els títols de dos en dos, dos a la primavera i dos a la tardor) havien de ser una declaració d’intencions, que expliquessin molt bé allò que volia ser la col·lecció Envinats. En aquest sentit, la seva ‘plaquette’ ens aproxima al món del vi d’una manera que ens interessa molt. Més enllà dels grans coneixements que té i de com n’és d’inquiet, Josep Roca té en compte la vessant ètica del vi (paisatge, sostenibilitat, canvi climàtic…), que és imprescindible per a no caure en la frivolitat i mantenir el vincle amb la història, la cultura i els sentits. A més, no deixa de tenir com a referència les persones que fan el vi, els seus projectes vitals, les seves inquietuds, que és la manera humanista d’entendre el vi.
Josep Roca, a l’avantguarda del vi conté dos tasts que el sommelier ha fet en els últims anys: el primer, titulat ‘Set vins sentits’, el va impartir en una sessió per a molta gent dins del festival Jardins de Cap Roig, acompanyat de la cantant Sílvia Pérez Cruz i el Quartet Gerió. Aquest tast té la virtut de complaure els iniciats en la cultura vinícola (pels vins que es van tastar), i també aquelles persones que tenen ganes d’iniciar-se en el món del vi. L’altra peça és una crònica de la ‘Festa de les Persones del vi’, que va servir per a presentar el llibre Rere les vinyes i que va reunir alguns dels personatges més significatius del món en l’àmbit vinícola.
I si aquest primer títol de la col·lecció és essencialment vinícola, el segon, Les olors en la literatura, ens porta de seguit al vincle amb el món de la literatura. Vi i cultura, aquest binomi és el que volíem mostrar.
De fet, el segon títol de la nova col·lecció és una col·lecció en sí mateixa ‘cedida’ per l’escriptor i crític literari Vicenç Pagès Jordà: cites sobre olors. “Ens ha semblat preferible situar-ne una a cada pàgina perquè el lector tingui temps d’evocar-les —tant les olors com les paraules”, escriu l’autor. Captivador. En triem una per fer agafar set de lectura al personal?
A Les olors en la literatura, l’escriptor Vicenç Pagès Jordà fa una selecció de trenta cites curtes de la literatura universal que parlen d’olors. Ell fa molts anys que les col·lecciona. És una ‘plaquette’ molt bonica, perquè Pagès Jordà ha col·locat els fragments amb molta intenció: un porta a un altre i si ens hi fixem, entre ells dialoguen. La selecció és molt variada, des de Walter Benjamin fins a Juan Rulfo, passant per Proust, Baudelaire, Wilde, Lampedusa i també Rodoreda, Marçal, Pla, Pairolí…
Triem la cita d’Italo Calvino, que es recull en el llibre Si una nit d’hivern un viatger:
La vida no és més que un intercanvi d’olors.
La vida i també la mort.
A Vibop edicions aposteu fort per la subscripció i sou selectes a l’hora de triar llibreries. Quin és el criteri per escollir les botigues? Si n’hi ha alguna interessada que no apareix al llistat online pot contactar amb vosaltres?
El projecte és petit i té un marge de benefici massa ajustat per poder comptar amb una distribuïdora. De manera que apostem per un doble camí de venda: per una banda, proposem la subscripció, que permet al lector rebre els llibres a casa i amb un 5% de descompte. I l’altre via és la llibreria i alguns establiments vinculats al món del vi. Ara els llibres es poden trobar a una desena de llibreries independents, però, per descomptat, tota llibreria interessada a tenir exemplars de Vibop edicions els podrà tenir. Només cal que es posi en contacte amb nosaltres a través de info@vibop.cat.
Aquest mes d’abril és el mes dels llibres a Catalunya. Heu preparat algun acte per Sant Jordi?
No. Per Sant Jordi totes les editorials fan les seves apostes més importants de l’any. La col·lecció Envinats ho té difícil en aquest context, de manera que els actes de presentació dels nostres llibres els començarem a fer al maig i juny.
Podem avançar els títols i els autors de la segona fornada?
De cara a la tardor arribaran dos títols més. El número 3 serà Vins de memòria. El títol fa referència al nom d’una secció de la revista Papers de Vi, que enguany fa deu anys que vam fundar. Hi apleguem relats autobiogràfics on el vi hi juga un paper dels escriptors Josep Maria Espinàs, Màrius Serra, Julià Guillamon, Rafael Vallbona, Pep Quintana, Albert Villaró; els crítics cinematogràfics Imma Merino i M. Torreiro; els poetes Perejaume, Jordi Cornudella, Vicenç Altaió; el traductor Jaume Almirall, l’activista Roser Vernet, l’artista Joma.
I el número 4 serà Vins, vinets i vinasses, una ‘plaquette’ que aplega els treballs del dissenyador gràfic i historiador del disseny Enric Satué, relacionats amb el món del vi, que ha realitzat al llarg de la seva carrera. Una part són coneguts però d’altres són inèdits. Els dissenys són acompanyats per tretze relats autobiogràfics que s’hi relacionen, extrets de diferents llibres publicats per Satué.
El segell editorial és el projecte més nou impulsat per l’equip de Vibop al voltant del vi, la cuina, el paisatge, les arts i els sentits, però n’hi d’altres…
Cada últim dimecres de mes organitzem ‘Literatures amb sentits’ al centre d’art Can Manyé d’Alella, unes sessions literàries a les quals maridem vins de la DO Alella. Tenen el suport de l’Ajuntament d’Alella, com també el té la ‘Nit de la Pansa blanca’, que se celebra un cop l’any amb la voluntat de vincular el vi amb activitats artístiques i també acadèmiques, per aprofundir en el coneixement de la pansa blanca, la varietat més emblemàtica d’aquesta denominació d’origen. Així mateix fem els ‘Tasts narrats’, unes altres sessions on expliquem un relat que vinculem amb el món del vi. N’hem proposat tres fins ara: Les veremadores de Lola Anglada; El celler de les Galeries Laietanes i el vi de fa cent anys; i Vinyoli encén el vi. Són tasts que també van acompanyats de tastets gastronòmics i que organitzem en col·laboració amb la Biblioteca Ferrer i Guàrdia, coincidint amb el programa Biblioteques amb DO del mes de març, que té de protagonista la DO Alella.
El vi i la cultura (o la cultura del vi) són presents a la teva vida des del 2008, quan fundes Papers de Vi, o formen part del teu ADN com a alellenca?
M’interessa el món del vi des que era petita, potser perquè he nascut a Alella (tot i que no vinc de família pagesa) o potser també perquè el meu pare va estudiar enologia (tot i que no va exercir). M’interessa el món del vi pel seu vincle amb la cultura mediterrània i perquè em lliga al món dels sentits. I, darrerament, el món del vi també m’ha portat a interessar-me pel paisatge i per la sostenibilitat. Però, el que fa que vinculi el vi amb la cultura és la meva dedicació professional: sóc periodista cultural des de fa més de dues dècades i en els darrers anys m’he dedicat al periodisme literari, en especial al món del llibre en català. El periodisme cultural m’ha portat a mirar-me el vi des de la seva vessant de cultura i creativitat i m’és fàcil relacionar aquests dos àmbits i trenar-los perquè en neixin projectes: la revista Papers de Vi, les ‘Literatures amb sentits’, la ‘Nit de la Pansa blanca’, els ‘Tasts narrats’… i ara Vibop edicions.