Diari d'una enòloga Vi

Capítol 3. A mitja verema

mas de les vinyes3
Roser Amorós
Escrit per

Dia: 20-9-17
Hora: 09:00 h.
Lloc: Mas de les Vinyes. Cabacés

  • En la majoria de cellers ja tenim la verema avançada, però a Mas de les vinyes tot just comencem. El macabeu i la garnatxa blanca ja estan entrades i demà es començarà el syrah i el merlot. Dono un tomb per les vinyes, les garnatxes ja es podran collir la setmana que ve, però la carinyena i el cabernet haurem d’esperar una mica més. Les pells encara no estan prou madures.
  • Un cop al celler miro l’últim most de macabeu que va entrar el dia anterior, grau 12, acidesa total 5,5 i està ben desfangat. El celler ja ha agafat l’olor a verema, l’olor del vi blanc fermentant no em deixa mai de sorprendre.
  • Parlem amb el Josep, el propietari, i amb el Juan, el bodeguer, i acaben d’organitzar per on es començarà a veremar el dia següent i a quina tina anirà.

mas de les vinyes2

dades celler 7

 

Hora: 12:00 h
Lloc: Els Vil·lusionistes. La Vilella Baixa

  • Els Vil·lusionistes (l’Anna i el Sergi) aquest any estan molt contents de poder estrenar el celler nou. Tenen les terres de la família i estan orgullosos de poder fer el propi vi. Tenen clar des del primer dia, que volen que el seu vi sigui l’expressió més pura de la terra. Tots els vins del celler no tenen criança en barrica.
  • Avui la feina que tinc és la de tastar totes les garnatxes que han entrar al celler. Cada garnatxa ve de vinyes diferents amb característiques particulars que les potenciem amb la manera de vivificar.
  • “La garnatxa dels pics” ens agrada pel seu aroma. Hi afegirem gel carbònic, una vegada tenim el raïm desrapat. Tindrem una maceració amb les pells durant més temps i sense extracció de tanins agressius.
  • “La garnatxa del pinar” té cos, és la vinya més vella, la fermentarem amb àmfora de fang i la macerarem durant mes temps.
  • Després de tastar les diferents tines la garnatxa del voltó, la planeta i la dels pics ja es poden premsar i la del pinar esperarem uns dies més.

vi ilusionistes

dades celler 8

 

Hora: 15:00 h
Lloc: Celler Cesca Vicent. Gratallops.

  • Al Celler de la Cesca la verema ja la tenim feta. Les vinyes són al costat del riu Siurana, queden en una zona molt protegida i s’avança molt la maduració.
  • La feina és al celler, aquí l’Emili és l’enòleg i m’ha demanat que provés la carinyena i el cabernet, que ja estan a finals de fermentació. No volem que ens quedin astringents. Normalment el grau és elevat i si ens passem massa de maceració, la sequedat en boca puja molt de pressa. Coincidim que ja es poden premsar.
  • També preparem mostres per portar-les al laboratori i assegurar-nos que han acabat bé els sucres.

cesca vicent

dades celler 9

 

Hora: 19:00 h
Lloc: Genium Celler. Poboleda

  • L’últim celler del dia és Genium, ja seré mes aprop de casa. El dies de verema sempre s’allarguen. Avui si tot va bé a les 21:00 h ja hauré acabat.
  • Arribo al celler i trobo a l’Enric, al Ricard, al xaxo i al rudi. A Genium les feines sempre es fan amb colla. Són 11 socis, de 5 famílies diferents; germans, cosins, cunyats, etc.
  • Estan acabant de netejar el celler i fent els remuntats de les tines que estan fermentant.
  • Repasso les fitxes de fermentació de les tines, hi ha un parell de tines que han corregut més que les altres, la densitat ha fet un salt. Es baixarà la temperatura de fermentació i es faran remuntats una mica més curts.
  • M’han estat explicant que avui s’ha acabat la garnatxa del xaxo i que demà continuarem amb la de l’Enric.
  • Genium té petites vinyes repartides pel terme de Poboleda, la Morera de Montsant i Torroja. Per això el celler té moltes de tines de 3000,1000, 500 per tal de vinificar per separat cada varietat i cada tipus de vinya.

genium

dades celler 10

Sobre l'autor

Roser Amorós

Roser Amorós